Η αγορά εργασίας θα συνεχίσει να αισθάνεται τις επιπτώσεις της πανδημίας, αλλά είναι πολύ νωρίς να πούμε ότι έχει φτάσει σε «ύφεση», λέει η ο πρόεδρος της FED του Σαν Φρανκίσκο, Μέρι Ντάλι στην εκπομπή «Face the Nation του CBS.

«Η αγορά θα έχει πάνω και κάτω, ιδιαίτερα με τη μετάλλαξη Δέλτα» εξηγεί σχολιάζοντας τα απογοητευτικά στοιχεία για τις προσλήψεις που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή «Αλλά εκτιμώ ότι είναι πολύ νωρίς να πούμε ότι έχει παγιωθεί η εικόνα που προκύπτει από την πανδημία στην αγορά εργασίας. Σίγουρα όμως βλέπουμε ότι τον πόνο της πανδημίας και τον πόνο της μετάλλαξης Δέλτα να επηρεάζει την αγορά εργασίας.

Το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι μόλις 194.000 νέες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν τον περασμένο μήνα, σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις του Dow Jones για 500.000.Το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε μεν -στο χαμηλό 18 μηνών- 4,8%, οφείλεται δε σε ένα βαθμό στο γεγονός ότι άνθρωποι αποχωρούν από το εργατικό δυναμικό των ΗΠΑ.Σε συνδυασμό με τα εξίσου απογοητευτικά στοιχεία απασχόλησης του μήνα Αυγούστου, τα πρόσφατα στοιχεία έχουν προκαλέσει ανησυχίες ότι η αμερικανική οικονομία θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο από τον αναμενόμενο για να ανακτήσει τις υπόλοιπες 5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας που χάθηκαν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, και ότι παράγοντες όπως ο υψηλός πληθωρισμός, η καταναλωτική εμπιστοσύνη, η επιμονή του COVID-19 θα καταστρέψει την ανάπτυξη.

Παροδικός ο πληθωρισμός

Η Νταλί είπε ότι πάντα πίστευε ότι η μετάλλαξη Δέλτα θα δημιουργούσε ανεμοστρόβιλους στην οικονομία, αλλά δεν περιμένει ότι θα προκαλέσει ύφεση.

«Πάντα περίμενα ότι η μετάλλαξη Δέλτα θα έπαιρνε διόδια, απλώς δεν θα μας έφερνε σε άλλη ύφεση και το βλέπουμε αυτό», είπε. «Βλέπουμε αυτό να διαταράσσει τις οικογένειες, να διαταράσσει το σχολείο, να διαταράσσει την ικανότητα των ανθρώπων να εργάζονται και να αισθάνονται ασφαλείς γι ‘αυτό».

Σχετικά με τον πληθωρισμό, η Ντάλι είπε ότι οι αυξήσεις των τιμών που αντιμετωπίζουν οι Αμερικανοί καταναλωτές είναι «οδυνηρές», αλλά σχετίζονται άμεσα με την πανδημία και δεν αναμένεται να επιμείνουν. Αυτό απηχεί τις προηγούμενες εκτιμήσεις της  και πολλών άλλων αξιωματούχων της Fed ότι η τρέχουσα περίοδος υψηλού πληθωρισμού είναι «παροδική» ακόμα κι αν έχει επεκταθεί περισσότερο από ότι περίμεναν αρχικά οι περισσότεροι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή