Η Ταϊβάν δεν θα υποχωρήσει στις πιέσεις της Κίνας και θα υπερασπιστεί το δημοκρατικό της σύστημα, δήλωσε σήμερα η πρόεδρός της Τσάι Ινγκ-γουέν, έπειτα από την είσοδο αριθμού ρεκόρ κινεζικών στρατιωτικών αεροσκαφών στη ζώνη αναγνώρισης αεροπορικής άμυνας της νήσου τις τελευταίες ημέρες.

Οι 23 εκατομμύρια κάτοικοι της Ταϊβάν ζουν υπό την διαρκή απειλή μιας εισβολής της Κίνας, η οποία θεωρεί το έδαφος αυτό ως μια από τις επαρχίες της. Το Πεκίνο απειλεί να προσφύγει στη βία στην περίπτωση που η νήσος ανακηρύξει επισήμως την ανεξαρτησία της.

«Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε την εθνική μας άμυνα και να δείχνουμε την αποφασιστικότητά μας να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι κανένας δεν μπορεί να αναγκάσει την Ταϊβάν να πάρει τον δρόμο που έχει χαράξει για μας η Κίνα», τόνισε η Τσάι σε ομιλία της για την εθνική εορτή της Ταϊβάν, κατά την οποία υπογράμμισε ότι η νήσος βρίσκεται «στην πρώτη γραμμή όσον αφορά την υπεράσπιση της δημοκρατίας».

«Κι αυτό διότι ο δρόμος που έχει χαράξει η Κίνα δεν προσφέρει ούτε έναν ελεύθερο και δημοκρατικό τρόπο ζωής στην Ταϊβάν, ούτε κυριαρχία στους 23 εκατομμύρια πολίτες μας», πρόσθεσε.

«Ελπίζουμε σε μια χαλάρωση (…) στις σχέσεις (με το Πεκίνο) και δεν θα ενεργήσουμε με απερίσκεπτο τρόπο, αλλά δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία αυταπάτη ότι ο λαός της Ταϊβάν θα υποχωρήσει στις πιέσεις», σημείωσε εξάλλου η Τσάι, επαναλαμβάνοντας πρότασή της για συνομιλίες με την Κίνα σε ισότιμη βάση. Προς το παρόν δεν έχει υπάρξει αντίδραση από το Πεκίνο στην ομιλία της.

Διαβάστε ακόμη: Η Κίνα θέλει την Ταϊβάν και θα προσπαθήσει να την πάρει – ως το 2025!

Η Κίνα αρνείται να έχει επαφές μαζί της, χαρακτηρίζοντάς την μια αυτονομίστρια που αρνείται να αναγνωρίσει ότι η Ταϊβάν αποτελεί τμήμα «μίας Κίνας», και δεν αναγνωρίζει την κυβέρνησή της.

Οποιαδήποτε επίσημη επικοινωνία της Κίνας με την Ταϊπέι έχει διακοπεί μετά την εκλογή το 2016 της Τσάι, ενώ το Πεκίνο εντείνει την οικονομική, διπλωματική και στρατιωτική πίεση στην Ταϊβάν.

Χθες, Σάββατο, ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δεσμεύτηκε για μια «επανένωση της πατρίδας με ειρηνικά μέσα», σημειώνοντας ότι αυτό «είναι προς το γενικό συμφέρον του κινεζικού έθνους, συμπεριλαμβανομένων των συμπατριωτών της Ταϊβάν» και δεν αναφέρθηκε άμεσα στην χρήση βίας.

Η απάντηση από το προεδρικό γραφείο της Ταϊπέι ήταν ότι μόνον ο λαός της Ταϊβάν μπορεί να αποφασίσει για το μέλλον του και η σημερινή κοινή γνώμη είναι πολύ σαφής όσον αφορά την απόρριψη του μοντέλου της Κίνας «μια χώρα, δύο συστήματα». Παράλληλα το Συμβούλιο Ηπειρωτικών Υποθέσεων της νήσου κάλεσε σε ξεχωριστή ανακοίνωσή του την Κίνα να εγκαταλείψει τα «προκλητικά της βήματα εισβολής, παρενόχλησης και καταστροφής».

Από την αρχή της χρονιάς, περισσότερα από 600 αεροσκάφη της κινεζικής πολεμικής αεροπορίας έχουν εντοπιστεί στην ζώνη αναγνώρισης αεροπορικής άμυνας της Ταϊβάν, έναντι 380 που είχαν εντοπιστεί το 2020.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Επικαιρότητα |

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτέλους παρέμβαση της ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη ζήτησε αυστηρά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τη θέση της Αριστεράς και στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρώπης

Time: Η Τζόρτζια Μελόνι στις 100 προσωπικότητες του πλανήτη, με μεγαλύτερη επιρροή
Επικαιρότητα |

Time: Η Μελόνι στις 100 προσωπικότητες του πλανήτη, με μεγαλύτερη επιρροή

Το περιοδικό υπογραμμίζει ότι το 2022, όταν η Μελόνι κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές, «πολλοί σχολιαστές εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με το ακροδεξιό κόμμα της και το πώς θα επηρέαζε την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο».