Σε τρεις εκτροφές αιγοπροβάτων στο Δ.Δ Φασκομηλιάς του Δήμου Ζαχάρως επιβεβαιώθηκε η παρουσία του νοσήματος του καταρροϊκού πυρετού (ορότυπος 4) των αιγοπροβάτων.
Σύμφωνα με το Τμήμα Κτηνιατρικής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΠΕ Ηλείας, ελήφθησαν άμεσα τα προβλεπόμενα μέτρα περιορισμού που προβλέπονται στο Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης, το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:
Α) τον ορισμό Ζώνης Ελέγχου (για 21 ημέρες από την επιβεβαίωση του νοσήματος) για τον καταρροϊκό πυρετό στην περιοχή, που ορίζεται από τα διοικητικά όρια των:
- Δήμου Ζαχάρως.
- Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων εκτός από τα ΔΔ Μακρυσίων, Νέων Καλυβακίων και Ανεμοχωρίου
- ΔΔ Άσπρων Σπιτιών του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας.
Η ως άνω ζώνη αφορά έκταση ακτίνας 20 χιλιόμετρων από τις επιβεβαιωμένες εστίες καταρροϊκού πυρετού που εντοπίστηκαν στην Π.Ε. Ηλείας και για την οποία επιβλήθηκαν τα εξής μέτρα:
1. Η διενέργεια απογραφής όλων των κατηγοριών ζώων των ευαίσθητων στο νόσημα ειδών.
2.Η καταγραφή των βιοτόπων που θα μπορούσαν να ευνοήσουν τη διαμονή ή την επιβίωση του εντόμου φορέα της νόσου(αρθρόποδα- αιματοφάγα κουνούπια- γένους cullicoides) και ιδιαίτερα εκείνων που ευνοούν την αναπαραγωγή του.
3. Η παραμονή όλων των ζώων των ευαίσθητων στο νόσημα ειδών που υπάρχουν στην εκμετάλλευση στους χώρους ενσταυλισμού τους ή σε άλλους χώρους όπου είναι δυνατή η απομόνωσή τους.
4. Η απαγόρευση εισόδου και εξόδου από την εκμετάλλευση όλων των ζώων των ευαίσθητων στο νόσημα ειδών.
5. Η απαγόρευση οποιασδήποτε μετακίνησης ζώων εκτός των χώρων ενσταυλισμού τους κατά τις ώρες δραστηριότητας (βραδυνές κυρίως ώρες) των εντόμων φορέων του νοσήματος.
6. Η διενέργεια τακτικών εντομοκτονιών (ανά 20 ημέρες) με τη χρήση των κατάλληλων και εγκεκριμένων εντομοκτόνων, τόσο στα ζώα όσο και στους στάβλους, τον περιβάλλοντα χώρο και ιδιαίτερα στους βιότοπους του εντόμου φορέα, είναι θεμελιώδους σημασίας για τον έλεγχο της νόσου.
7. Η διεξαγωγή επιδημιολογικής έρευνας προκειμένου να διαπιστωθεί η προέλευση της νόσου και να διαπιστωθούν εκτροφές οι οποίες πιθανόν να συνδέονται επιδημιολογικά με τις θετικές εκτροφές.
Β) Τον ορισμό Ζώνη Προστασίας για τον καταρροϊκό πυρετό που περιλαμβάνει την περιοχή που ορίζεται από τα διοικητικά όρια της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας εκτός αυτών που ανήκουν στην ανωτέρω Ζώνη Ελέγχου.
Για την αποφυγή εισόδου του νοσήματος σε εκτροφές συστήνεται στους κτηνοτρόφους η αυστηρή εφαρμογή των μέτρων πρόληψης – προστασίας τα οποία αφορούν: 1) τις μετακινήσεις των ζώων, 2) την χρήση ενομοαπωθητικών στα ζώα και την πραγματοποίηση εντομοκτονιών στους στάβλους και 3) τον εμβολιασμό των ζώων
Προτείνεται ισχυρά οι αιγοπροβατοτρόφοι της Π.Ε Ηλείας (εκτός της ζώνης ελέγχου) να προχωρήσουν σε εμβολιασμούς των υγιών ζώων, καθώς η κίνηση των ανέμων διευκολύνει την μεταφορά των εντόμων Culicoides (σκνίπες) και πιθανώς το επόμενο διάστημα να υπάρξει κρούσμα και σε αυτές τις περιοχές.
Η προμήθεια των εμβολίων θα γίνεται από τα νόμιμα σημεία διάθεσης (κτηνιατρικά γραφεία παραγωγικών ζώων, καταστήματα λιανικής πώλησης κτηνιατρικών φαρμακευτικών προϊόντων κ.ά.) κατόπιν έκδοσης κτηνιατρικής συνταγής.
Τα συμπτώματα του νοσήματος στα πρόβατα (τα οποία είναι τα πιο ευαίσθητα από τα μηρυκαστικά) είναι πυρετός, οίδημα χειλέων, στόματος, οφθαλμών και αυτιών, βλεννοπυώδες ρινικό έκκριμα, που φράσσει τα ρουθούνια, έλκη και νεκρώσεις του στόματος με έντονη σιελόρροια, οίδημα-κυάνωση γλώσσας, αδυναμία πρόσληψης τροφής, χωλότητα, ποδοδερματίτιδα, έντονη ερυθρότητα και πετέχειες στην περιοχή της στεφάνης στο άνω τμήμα των χηλών.
Η μόλυνση κατά την κυοφορία μπορεί να οδηγήσει σε αποβολές ή γέννηση θνησιγενών ζώων, τα οποία μπορεί να παρουσιάζουν και συγγενείς διαμαρτίες διάπλασης.
Η «αυτοϊαση» έχει πιθανές συνέπειες την υπογονιμότητα, την καθυστερημένη ανάπτυξη και την απώλεια ερίου. Η θνησιμότητα ποικίλλει από 2-30% για τα πρόβατα, που είναι εξαιρετικά ευαίσθητα και στα οποία μπορεί να αγγίξει και το 70%.
Να σημειωθεί, ότι το νόσημα του καταρροϊκού πυρετού δεν προσβάλλει τον άνθρωπο, επομένως δεν υπάρχει κίνδυνος για την Δημόσια Υγεία.
Latest News
Τσιάρας: Σε εξέλιξη έργα και δράσεις στο Ρέθυμνο ύψους 455,3 εκατ. ευρώ
Η ποιότητα των κρητικών προϊόντων κινητήρια δύναμη στην τουριστική ανάπτυξη του Ρεθύμνου, είπε ο Κώστας Τσιάρας
Απειλείται η επιβίωση της ελληνικής κτηνοτροφίας
Η ένταξη του αρνιού στο «καλάθι» της νοικοκυράς πλήγμα για τους κτηνοτρόφους, τονίζει ο ΣΕΚ – Οικονομική καταστροφή η συμφωνία Mercosur
Την ανάκληση «αντισυνταγματικής» και «παράνομης» εγκυκλίου του ΟΠΕΚΕΠΕ ζητά η ΕΘΕΑΣ
«Πρόκειται για παράνομη και καταχρηστική άσκηση εξουσίας και αρμοδιότητας που δεν έχει ανατεθεί στον ΟΠΕΚΕΠΕ», τονίζει η ΕΘΕΑΣ
«Βόμβα» το λαθρεμπόριο αλκοολούχων ποτών - Οι απώλειες στην οικονομία και τι ζητά η αγορά
Εγκληματικά κυκλώματα βρίσκουν τις κατάλληλες συνθήκες προκειμένου να καρπωθούν τα οφέλη της φοροαποφυγής από τα αλκοολούχα ποτά
Παρατάσσουν οι αγρότες τα τρακτέρ στις πλατείες - Τι λέει στον ΟΤ ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ
Τι οδηγεί ξανά τους αγρότες στο δρόμο εξηγεί στον ΟΤ ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ) Κώστας Τζέλλας
Τι προβλέπει η αγορά για τη γεωργία έως το 2035 - Τι αλλάζει
Η ΕΕ παραμένει καθαρός εξαγωγέας αγροτικών προϊόντων - Η κλιματική αλλαγή, οι ανησυχίες και οι αλλαγές στην κατανάλωση
Στα 255 εκατ. ευρώ η εξισωτική αποζημίωση – Οι εντάξεις
Πώς κατανέμεται η συνολική δημόσια δαπάνη ανά δράση - Οι δικαιούχοι για την εξισωτική αποζημίωση και οι υποχρεώσεις
Η πορεία υλοποίησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και της ΚΑΠ
«Συνεχίζουμε τις προσπάθειες για περαιτέρω απλοποίηση της νέας ΚΑΠ», είπε στην παρέμβασή του ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Δ. Σταμενίτης
Να μπουν προτεραιότητα οι δράσεις της ΚΑΠ που θα στηρίξουν παραγωγή και αγρότες
H 4η Συνεδρίαση Επιτροπής Παρακολούθησης ΣΣ ΚΑΠ πραγματοποιήθηκε στην Καβάλα – Τι κατέθεσαν εκπρόσωποι της ΕΘΕΑΣ
Πώς υπολογίζεται η επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο [πίνακες]
Πήραν ΦΕΚ οι όροι και η διαδικασία της επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο ύψους 42,5 εκατ. ευρώ – Οι δικαιούχοι