Ο Κιμ Γιονγκ Ουν ζήτησε από τους αξιωματούχους του να ενισχύσουν το βιοτικό επίπεδο της Βόρειας Κορέας, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει την αναδυόμενη «επισιτιστική κρίση», την οποία ο ίδιος ομολόγησε.

Μιλώντας χθες σε εκδήλωση για την 76η επέτειο από την ίδρυση του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος της Κορέας, ο Κιμ έκανε λόγο για «πρωτοφανείς δυσκολίες» και «ζοφερή κατάσταση» που αντιμετωπίζει η χώρα.

Η Βόρεια Κορέα βρίσκεται αντιμέτωπη με τις επιπτώσεις των διεθνών κυρώσεων, των κλειστών συνόρων και μιας πολύ υποβαθμισμένης αγροτικής παραγωγής από καύσωνες και πλημμύρες.

Ο Κιμ δήλωσε αποφασισμένος να πετύχει τους στόχους ενός πενταετούς σχεδίου που αποσκοπεί στην τόνωση της οικονομίας και στην επίλυση «των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο πληθυσμός της Βόρειας Κορέας σε τρόφιμα, ρούχα και στέγαση», σύμφωνα με το επίσημο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας.

Ο ηγέτης της χώρας αναγνώρισε την καθολική αποτυχία των πολιτικών της χώρας του, γράφουν οι FT, ομολογώντας τον Ιανουάριο ότι «σχεδόν όλοι οι τομείς απέχουν πολύ από τους καθορισμένους στόχους» της προηγούμενης πενταετίας και ότι η Πιονγιάνγκ θα πρέπει να χωνέψει τα «πικρά μαθήματα» της αποτυχίας.

Τον Ιούνιο, η κυβέρνηση παραδέχτηκε κατά τη διάρκεια ενός ντοκιμαντέρ που μεταδόθηκε στην κρατική τηλεόραση, ότι το κυβερνών κόμμα επιδιώκει να καθιερώσει «μια πολιτική έκτακτης ανάγκης για την υπέρβαση της τρέχουσας επισιτιστικής κρίσης», ενώ ο Κιμ προέτρεψε τους αξιωματούχους του τον Σεπτέμβριο «να κινητοποιήσουν πλήρως το εργατικό δυναμικό» προκειμένου να βελτιώσουν «τη μεταφορά σιτηρών».

Εκτός από ένα διεθνές καθεστώς αυστηρών κυρώσεων, η χώρα παλεύει να ξεπεράσει τις επιπτώσεις των κλειστών συνόρων με την Κίνα και τη Ρωσία, από το ξέσπασμα της πανδημίας.

Η Πιονγκγιάνγκ δεν έχει ανακοινώσει κανένα κρούσμα κορωνοϊού στη χώρα. Ωστόσο, τον περασμένο μήνα, ο ΠΟΥ επιβεβαίωσε ότι είχε αρχίσει να στέλνει «είδη ζωτικής σημασίας για την Covid-19» στη Βόρεια Κορέα από το κινεζικό λιμάνι Νταλιάν.

Εισηγητής ΟΗΕ: Χαλαρώστε τις κυρώσεις

Την περασμένη εβδομάδα το Reuters ανέφερε ότι ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Βόρεια Κορέα είχε ζητήσει «να αναθεωρηθούν οι κυρώσεις που έχει επιβάλει ο οργανισμός και να χαλαρώσουν όπου είναι αναγκαίο για τη διευκόλυνση της ανθρωπιστικής βοήθειας και τη σωτηρία ανθρώπινων ζωών, καθώς και  για την προώθηση του δικαιώματος των απλών πολιτών σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο ζωής».

Σε έκθεση που αναμένεται να δημοσιευτεί τις επόμενες μέρες, ο ίδιος αξιωματούχος του ΟΗΕ, φέρεται να καταδίκασε την «ανατριχιαστική απάθεια» του κόσμου απέναντι στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πληθυσμός της Βόρειας Κορέας.

Ο Νεντ Πράις, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, επέμεινε την περασμένη εβδομάδα ότι η Ουάσινγκτον στηρίζει τις προσπάθειες για την ανακούφιση των βορειοκορεατών, δεν παρέλειψε, όμως, να τονίσει την άποψη των ΗΠΑ ότι η κυβέρνηση του Κιμ είναι η υπεύθυνη για τα προβλήματα των πολιτών της.

«Το καθεστώς συνεχίζει να εκμεταλλεύεται τους πολίτες του, να παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, να στερεί πόρους από τον λαό της χώρας για να δημιουργήσει το παράνομο πρόγραμμα [όπλων μαζικής καταστροφής] και βαλλιστικών πυραύλων», δήλωσε ο Πράις.

Ναρκωτικά, όπλα και τρόμος: Τι καταγγέλλει αποστάτης του Κιμ

Για 30 χρόνια ο Κιμ Κουμ Σονγκ, που σήμερα ζει στη Σεούλ, εργάστηκε ως υψηλόβαθμο στέλεχος στην υπηρεσία κατασκοπείας της Βόρειας Κορέας.

Περιγράφοντας όσα λέει πως έζησε, σε συνέντευξή του στο BBC, ο πρώτος ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος που έδωσε συνέντευξη σε διεθνές δίκτυο, αναφέρει ότι η υπηρεσία κατασκοπείας, ήταν «τα μάτια, τα αυτιά και το μυαλό του ανώτατου ηγέτη».

Αυτοχαρακτηριζόμενος ως «ο πιο κόκκινος των κόκκινων», δίνοντας το στίγμα της αφοσίωσής του στο καθεστώς, υποστήριξε ότι κρατούσε επτασφράγιστα τα μυστικά τους, έστελνε δολοφόνους να εκτελέσουν τους επικριτές του καθεστώτος ενώ ακόμη έχτισε και ένα παράνομο εργαστήριο ναρκωτικών προκειμένου να βρει το καθεστώς «επαναστατικούς» πόρους.

Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι το 2009 υπάκουσε εντολές να οργανώσει τη δολοφονία πρώην αξιωματούχων της χώρας που είχαν αυτομολήσει στη Νότια Κορέα.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο αποστάτης του καθεστώτος Κιμ Γιονγκ Ουν λέει ότι «στη Βόρεια Κορέα, η τρομοκρατία είναι ένα πολιτικό εργαλείο που προστατεύει τις υψηλές εξοχότητες του Κιμ Γιονγκ-Ιλ και του Κιμ Γιονγκ Ουν».

Εκτός από τα ναρκωτικά, στα οποία αναφέρθηκε ο Κιμ Κουμ Σονγκ, ακόμη μια πηγή εσόδων, κατά τον ίδιο, είναι η παράνομη πώληση όπλων στο Ιράν. Ισχυρίζεται ότι οι συμφωνίες «ήταν τόσο επιτυχημένες που ο αναπληρωτής διευθυντής της Βόρειας Κορέας στο Ιράν καυχιόταν ότι κάλεσε τους Ιρανούς στην πισίνα του για να κάνουν δουλειές».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Meta: Γιατί μπλόκαρε την ενημέρωση στον Καναδά
Διεθνή |

Πώς το μπλοκάρισμα ελλοχεύει κινδύνους για την ενημέρωση - Τι έγινε στον Καναδά

Το μπλοκάρισμα των συνδέσμων ειδήσεων έχει οδηγήσει σε βαθιές και ανησυχητικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο οι Καναδοί χρήστες του Facebook ασχολούνται με πληροφορίες σχετικά με την πολιτική - και όχι μόνο...