
Η Γαλλία είναι γνωστό ότι δεν προτίθεται να εγκαταλείψει την ατομική ενέργεια, με την οποία καλύπτει το 70% περίπου των αναγκών της σε ηλεκτρισμό. Πολύ περισσότερο τώρα, που η κρίση στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου και οι ελλείψεις προκαλούν πολλά προβλήματα και ανασφάλεια στους γείτονές της.
Επειδή, όμως, η άποψή του δεν είναι σήμερα η κυρίαρχη στην ΕΕ, το Παρίσι φροντίζει να οργανώσει τις συμμαχίες του. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η κοινή δήλωση την οποία υπογράφουν άλλα 8 κράτη-μέλη, ζητώντας από την Κομισιόν να περιλάβει και επισήμως την ατομική ενέργεια στις καθαρές μορφές – κάτι που σημαίνει ότι θα δικαιούται σημαντικών απαλλαγών και επιδοτήσεων, ενώ θα διοχετευτούν προς αυτήν και αρκετά ιδιωτικά κεφάλαια.
Οι αποδείξεις μας ευνοούν
«Όλες οι επιστημονικές εκτιμήσεις που έχουν ζητηθεί από την Κομισιόν, αναφορικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της ατομικής ενέργειας οδηγούν στο ίδιο συμπέρασμα: Δεν υπάρχει επιστημονικά αποδεδειγμένη απόδειξη ότι η ατομική ενέργεια είναι λιγότερο φιλική προς το κλίμα σε σύγκριση με τις άλλες πηγές που περιλαμβάνονται στο οργανόγραμμα», σημειώνεται χαρακτηριστικά στη δήλωση των «9».
«Εάν θέλουμε να κερδίσουμε τη μάχη για το κλίμα, έχουμε ανάγκη την ατομική ενέργεια», προσθέτουν, προχωρώντας στην – ανεπίσημη – ίδρυση της «πυρηνικής συμμαχίας» που θα προσπαθήσει να επιδράσει όσο πιο καθοριστικά μπορεί στη μελλοντική ενεργειακή πολιτική της ΕΕ, οι κατευθυντήριες γραμμές της οποίας αναμένεται να γίνουν γνωστές σχετικά σύντομα από την Κομισιόν.
«Αποτελεί για όλους μας ένα κρίσιμο και αξιόπιστο κεφάλαιο στην προσπάθεια να διασφαλίσουμε ένα μέλλον χωρίς άνθρακα», σημειώνουν επίσης, οι «9», στους οποίους περιλαμβάνονται, εκτός της Γαλλίας, οι Τσεχία, Πολωνία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Βουλγαρία, Κροατία, Ρουμανία και Σλοβενία.
Μαζί με το «ανατολικό μπλοκ»
Πρακτικά, όπως εύκολα μπορεί να διαπιστώσει κανείς, έχουμε να κάνουμε με μια πολιτική συμμαχία του Παρισιού με όλα σχεδόν τα κράτη του πάλαι ποτέ «ανατολικού μπλοκ», το ενεργειακό σύστημα των οποίων βασιζόταν από παλιά στους πυρηνικούς αντιδραστήρες. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι συνολικά 13 από τα 27 κράτη-μέλη χρησιμοποιούν, στον ένα ή τον άλλο βαθμό, την ατομική ενέργεια – μαζί με τη Γερμανία, η οποία όμως έχ3ει δεσμευτεί να κλείσει όλους τους αντιδραστήρες της ως το τέλος του 2022.
Η υπόθεση, πάντως, έχει μέλλον, καθώς εκτός του «πυρηνικού λόμπι», υπάρχουν και άλλα που δραστηριοποιούνται. Όπως αυτό του φυσικού αερίου, που ισχυρίζεται πως η συγκεκριμένη πρώτη ύλη είναι απολύτως απαραίτητη για να υ0πάρξει μια ομαλή μετάβαση προς την «πράσινη οικονομία».


Latest News

Σε 2 εβδομάδες ο οδικός χάρτης για απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια
Ο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε στη Σύνοδο Κορυφής για το Μέλλον της Ενεργειακής Ασφάλειας στο Λονδίνο

Eυελιξία στην αποθήκευση φυσικού αερίου ζητά η επιτροπή της ευρωβουλής
Η ψηφοφορία για τη διαπραγματευτική θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί του θέματος θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο

Άρση των κυρώσεων σε Nord Stream και ρωσικά assets στην Ευρώπη μελετούν οι ΗΠΑ
Τα σχέδια αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο των συζητήσεων για τερματισμό του πολέμου Ρωσίας- Ουκρανίας

Στο μικροσκόπιο οι επιδοτήσεις στο ρεύμα - Τι ανακοίνωσε ο Παπασταύρου
Άμεσα θα ανακοινωθούν οι επιδοτήσεις ρεύματος προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - Τι τόνισε ο Σταύρος Παπασταύρου

«Δεν πήραμε το μάθημα από την ενεργειακή κρίση» - Καμπανάκι από τον ΙΕΑ
Η σύνοδος κορυφής του Λονδίνου θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια του εφοδιασμού και στα διδάγματα της κρίσης που ακολούθησε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Επίσκεψη Παπασταύρου στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ
Ο ΥΠΕΝ κ. Παπασταύρου τόνισε πως «το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας μας αντιμετώπισε προκλήσεις, λόγω της υψηλής παραγωγής και της χαμηλής κατανάλωσης, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερφόρτωση»

Στρώνοντας τον δρόμο για το αμερικανικό LNG - Αλλάζουν οι κανόνες για τις εκπομπές μεθανίου στην ΕΕ;
Ο Βρυξέλλες προσπαθούν να καταστήσουν πιο εύκολο για το αμερικανικό φυσικό αέριο να φτάσει στην Ευρώπη

Με το βλέμμα στην πράσινη μετάβαση τα διυλιστήρια
Οι δύο κορυφαίοι ενεργειακοί όμιλοι Motor Oil και HELLENiQ ENERGY συνεχίζουν την υλοποίηση των στρατηγικών τους σχεδίων για την πράσινη μετάβαση

Η Ινδία ανανεώνει την πολιτική φυσικού αερίου για να κάνει πιο προσιτή την τιμή του
Ζητούμενο για την Ινδία είναι να ενισχύσει το πλαίσιο για τη διαρκή διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου και να το καταστήσει οικονομικά πιο προσιτό

Τέλος το αμερικανικό LNG για την Κίνα - Νέα ώθηση στις αγορές από Ρωσία
Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, η Κίνα έχει εισαγάγει ένα σχετικά χαμηλό ποσοστό του LNG της από τις ΗΠΑ