Το μήνυμα της παραμονής στα τρέχοντα επίπεδα έως ότου εξομαλυνθεί το διεθνές κλίμα έδωσε για ακόμη μία φορά το ελληνικό χρηματιστήριο σήμερα, καθώς όχι μόνο κατάφερε να διαφυλάξει την κοντινή στήριξη των 880 μονάδων, αλλά να κλείσει με κέρδη και στις 890 μονάδες, συντηρώντας εν ισχύ το θετικό σενάριο της ανακατάληψης των 900 μονάδων.

Ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,74% στις 890,61 μονάδες, έχοντας ισχυρό «σωματοφύλακα» τη μετοχή της Coca Cola, η οποία καθόλη τη διάρκεια της συνεδρίασης είχε ανοίξει την δική της ομπρέλα προστασίας με τη βαρύτητά της.

Πέραν όμως της Coca Cola, η οποία το τελευταίο διάστημα έχει αποδειχθεί σε ρυθμιστή της αγοράς, την παράσταση στο τέλος έκλεψε η μετοχή του Ελλάκτωρ, η οποία σημείωσε άλμα 16,5%, με τον όγκο της μάλιστα να φτάνει και τα 2,5 εκατ. τεμάχια. Οι αναλυτές συνδέουν τη συμπεριφορά αυτή με την εκποίηση τεμαχίων κυριότητας ΑΤΤΙΚΑΤ. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι και η συμβολή του +1,37% της Eurobank ήταν αμελητέα, όπως και το +1,01% του Μυτιληναίου, δύο τίτλοι που στήριξαν τον γενικό δείκτη και καθόλη τη διάρκεια της συνεδρίασης.

Πάντως, ουδείς μπορεί να παραβλέψει το γεγονός ότι μέχρι τις 15:00 η αγορά κινήθηκε σε αρνητικό έδαφος, με τους αναλυτές να αποδίδουν περισσότερο αυτήν την εικόνα στην έλλειψη των αγοραστικών δυνάμεων που θα μπορούσαν να απορροφήσουν τις διορθωτικές κινήσεις που ευλόγως εκδηλώνονται μετά από ένα καλό πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου. Και είναι πολύ σημαντικό ότι αυτή η αναδίπλωση της αγοράς εν μέρει αντιστράφηκε (θα ήταν καλύτερη η ανάκτηση των 895 μονάδων τεχνικά), καθώς αναιρείται προς το παρόν το σενάριο των χαμηλότερων επιπέδων, δεδομένου και του ότι το κλίμα τόσο διεθνώς όσο και εγχωρίους επηρεάζεται από την κυοφορούμενη ενεργειακή κρίση.

Έτσι, το στοίχημα της αγοράς είναι να παραμείνει στα τρέχοντα και δη λίγο υψηλότερα επίπεδα, εξακολουθώντας οι τίτλοι να κάνουν το δικό τους rotation καθημερινά (ανοδικά και πτωτικά), βελτιώνοντας την πολύτιμη για την ώρα ρευστότητα, αλλά διατηρώντας και ένα μαξιλάρι ασφαλείας από κρίσιμα τεχνικά επίπεδα. Οι αναταράξεις, άλλωστε όσο παραμένουν οι πηγές που τροφοδοτούν τον πληθωρισμό, δεν αναμένεται να σταματήσουν άμεσα και το ΧΑ χρειάζεται στηρίγματα για να αντεπεξέλθει στις πιέσεις αυτές.

Τώρα σε επίπεδο τίτλων, πέραν των παραπάνω, θετικά λειτούργησαν οι ΔΕΗ, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΛΧΑ και Σαράντης, όπως και το θετικό γύρισμα λίγο πριν τη λήξη της Εθνικής. Επίσης, από απώλειες άνω του 2% ενδοσυνεδριακά η Βιοχάλκο έκλεισε στο -0,99% περιορίζοντας τις πιέσεις της. Αρνητικές επίσης ήταν και οι Alpha Bank, Jumbo, Motor Oil, Πειραιώς, ΟΤΕ και Ελληνικά Πετρέλαια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Βαρίδι οι τράπεζες στην προσπάθεια αντίδρασής του
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Βαρίδι οι τράπεζες στην προσπάθεια αντίδρασης του ΧΑ

Με τον τραπεζικό κλάδο να μην βοηθά καθόλου στην αντίδραση που «ευχήθηκαν» πολλοί σήμερα, το ΧΑ δείχνει να «αγκομαχά» να ανακτήσει τις 1.360 μονάδες και να ανακτήσει μέρος των 63 μονάδων που έχασε σε μόλις τέσσερις ημέρες

Χρηματιστήριο Αθηνών: Νευρικότητα στη σκιά της Μέσης Ανατολής
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Νευρικότητα στο ταμπλό, στη σκιά της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή

Πολλά χαρτοφυλάκια προσπαθούν να διαγνώσουν τις προεκτάσεις των τελευταίων εξελίξεων στη Μέση Ανατολή και να διαφοροποιήσουν τις θέσεις τους κινούμενα σε πιο αμυντικούς τίτλους