Η τιμή του πετρελαίου σκαρφάλωσε στα 84 δολάρια το βαρέλι την Τρίτη, πλησιάζοντας το υψηλότερο επίπεδο τριετίας, καθώς ανακάμπτει η παγκόσμια ζήτηση του μαύρου χρυσού λόγω της έλλειψης ενέργειας που αντιμετωπίζουν μεγάλες οικονομίες όπως η Κίνα.
Καθώς οι οικονομίες ανακάμπτουν από την πανδημία, ενισχύεται η ζήτηση για το πετρέλαιο, ενώ ο ΟΠΕΚ+ παραμένει στην αρχική απόφαση του για σταδιακή αποκατάσταση παραγωγής παρά για γοργή αύξηση της.
H τιμή του αργού πετρελαίου Brent ενισχύθηκε κατά 29 σεντς, σημειώνοντας αύξηση 0,4% στα 83,95 δολάρια το βαρέλι.Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα η τιμή του έφθασε στα 84,60 δολάρια , η υψηλότερη τιμή από τον Οκτώβριο του 2018. Η τιμή του αμερικάνικου πετρελαίου αυξήθηκε κατά 38 σεντς, ήτοι 0,5%, στα 80,89 δολάρια, ενώ τη Δευτέρα έφθασε στα 82,18 δολάρια, η υψηλότερη τιμή από το 2014.
Ο αναλυτής της OANDA, Τζεφ Χάλει, δήλωσε στο Reuters ότι η έλλειψη σημαντικής μεταβολής στις τιμές του πετρελαίου την Τρίτη θα μπορούσε να οφείλεται στο γεγονός ότι η αγορά φαίνεται να είναι υπερ-αγορασμένη με βάση βραχυπρόθεσμους τεχνικούς δείκτες. «Δεν θα με ξάφνιαζε τουλάχιστον αν βλέπαμε απότομο sell-off, με τις τιμές να υποχωρούν κατά 5 έως 8 δολάρια το βαρέλι σε κάποια φάση αυτή την εβδομάδα», είπε.
Η αύξηση της τιμής του Brent έχει ξεπεράσει το 60% από την αρχή της χρονιάς. Το ράλι ανόδου τροφοδότησαν, πέρα από τον περιορισμό της προσφοράς του ΟΠΕΚ+, οι ευρωπαϊκές τιμές ρεκόρ φυσικού αερίου, οι οποίες οδήγησαν στο πετρέλαιο για παραγωγή ενέργειας.
Το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο στον ολλανδικό κόμβο TTF ήταν την Τρίτη ισοδυναμούν με τιμή αργού πετρελαίου περίπου 169 δολαρία το βαρέλι, με βάση τη σχετική αξία της ίδιας ποσότητας ενέργειας από κάθε πηγή, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Reuters με βάση τα στοιχεία του Eikon.
Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν σε υψηλά ρεκόρ τις τελευταίες εβδομάδες, λόγω των εκτεταμένων ελλείψεων ενέργειας στην Ασία, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Η ενεργειακή κρίση που πλήττει την Κίνα αναμένεται να διαρκέσει έως το τέλος του έτους.
Με τις τιμές να αυξάνονται, ο ΟΠΕΚ+ δέχεται πιέσεις, Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε τη Δευτέρα ότι ο Λευκός Οίκος συνεχίζει τις εκκλήσεις του προς τις χώρες που παράγουν πετρέλαιο να «κάνουν περισσότερα».
Latest News
Μικτά πρόσημα στη Wall Street, έσπασε πτωτικά το σερί των θετικών εβδομάδων
Αρνητικά επέδρασε το γεγονός ότι η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου αναρριχήθηκε στο 4,361% ξεπερνώντας την απόδοση του 3μηνου
Σε ιστορικό χαμηλό το ελληνικό spread - «Τσίμπησε» το κόστος δανεισμού στην Ευρώπη
Στην δευτερογενή αγορά ομολόγων καταγράφηκαν συναλλαγές 102 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 36 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς
Συνεχίζεται το sell οff στα αμερικανικά ομόλογα - «Τσίμπησε» το κόστος δανεισμού στην ΕΕ
Η εκτίμηση ότι τελικά θα επικρατήσουν τα γεράκια στη Federal Reserve ανεβάζει το κόστος δανεισμού
Σταθεροποιητικά έκλεισαν την εβδομάδα οι ευρωαγορές
Μικρές διακυμάνσεις σημείωσαν οι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και σε επίπεδο εβδομάδας
Έθεσε τις βάσεις για υψηλότερα το ΧΑ, δεύτερη ανοδική εβδομάδα στη σειρά
Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε θετικά και αυτήν την εβδομάδα, με τον ΓΔ να σημειώνει κέρδη 0,88%, αλλά τον FTSE 25 να κλείνει στο +0,92%. Ο τραπεζικός κλάδος ενισχύθηκε κατά 1,37%
Παίρνει ώθηση από την Broadcom η Wall Street
Το πρόσφατο ράλι ανόδου έχει πυροδοτήσει ορισμένες ανησυχίες για μια υπερτιμημένη αγορά που τροφοδοτείται από το μετεκλογικό κλίμα
Κινήσεις χαμηλού ρίσκου στο ΧΑ - Στηρίζουν ΕΛΧΑ, Βιοχάλκο
Ωστόσο ουδείς αμφισβητεί ότι ο Γενικός Δείκτης βλέπει με μεγαλύτερες προσδοκίες τις 1.500 μονάδες
Συνεχίζει τις σταθεροποιητικές κινήσεις το ΧΑ, στηρίζει η ΕΛΧΑ
Η αγορά αναμένει τώρα την ομιλία του πρωθυπουργού την Κυριακή
Μικτά πρόσημα στην Ευρώπη, προβληματίζουν τα οικονομικά στοιχεία
Απογοήτευσαν Γερμανία και Βρετανία
Κινεζικές πιέσεις δέχτηκαν οι αγορές της Ασίας, εξαίρεση ο Kospi της Νότιας Κορέας
Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε 1,83%, ενώ ο CSI 300 της ηπειρωτικής Κίνας έχασε 2,37% και έκλεισε στις 3.933,18 μονάδες