Η τιμή του πετρελαίου σκαρφάλωσε στα 84 δολάρια το βαρέλι την Τρίτη, πλησιάζοντας το υψηλότερο επίπεδο τριετίας, καθώς ανακάμπτει η παγκόσμια ζήτηση του μαύρου χρυσού λόγω της έλλειψης ενέργειας που αντιμετωπίζουν μεγάλες οικονομίες όπως η Κίνα.

Καθώς οι οικονομίες ανακάμπτουν από την πανδημία, ενισχύεται η ζήτηση για το πετρέλαιο, ενώ ο ΟΠΕΚ+ παραμένει στην αρχική απόφαση του για σταδιακή αποκατάσταση παραγωγής παρά για γοργή αύξηση της.

H τιμή του αργού πετρελαίου Brent ενισχύθηκε κατά 29 σεντς, σημειώνοντας αύξηση 0,4% στα 83,95 δολάρια το βαρέλι.Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα η τιμή του έφθασε στα 84,60 δολάρια , η υψηλότερη τιμή από τον Οκτώβριο του 2018.  Η τιμή του αμερικάνικου πετρελαίου αυξήθηκε κατά 38 σεντς, ήτοι 0,5%, στα 80,89 δολάρια, ενώ τη Δευτέρα έφθασε στα 82,18 δολάρια, η υψηλότερη τιμή από το 2014.

Ο αναλυτής της OANDA, Τζεφ Χάλει, δήλωσε στο Reuters ότι η έλλειψη σημαντικής μεταβολής στις τιμές του πετρελαίου την Τρίτη θα μπορούσε να οφείλεται στο γεγονός ότι η αγορά φαίνεται να είναι υπερ-αγορασμένη με βάση βραχυπρόθεσμους τεχνικούς δείκτες. «Δεν θα με ξάφνιαζε τουλάχιστον αν βλέπαμε απότομο sell-off, με τις τιμές να υποχωρούν κατά 5 έως 8 δολάρια το βαρέλι σε κάποια φάση αυτή την εβδομάδα», είπε.

Η αύξηση της τιμής του Brent έχει ξεπεράσει το 60% από την αρχή της χρονιάς. Το ράλι ανόδου τροφοδότησαν, πέρα από τον περιορισμό της προσφοράς του ΟΠΕΚ+, οι ευρωπαϊκές τιμές ρεκόρ φυσικού αερίου, οι οποίες οδήγησαν στο πετρέλαιο για παραγωγή ενέργειας.

Το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο στον ολλανδικό κόμβο TTF ήταν την Τρίτη ισοδυναμούν με τιμή αργού πετρελαίου περίπου 169 δολαρία το βαρέλι, με βάση τη σχετική αξία της ίδιας ποσότητας ενέργειας από κάθε πηγή, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Reuters με βάση τα στοιχεία του Eikon.

Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν σε υψηλά ρεκόρ τις τελευταίες εβδομάδες, λόγω των εκτεταμένων ελλείψεων ενέργειας στην Ασία, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Η ενεργειακή κρίση που πλήττει την Κίνα αναμένεται να διαρκέσει έως το τέλος του έτους.

Με τις τιμές να αυξάνονται, ο ΟΠΕΚ+ δέχεται πιέσεις, Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε τη Δευτέρα ότι ο Λευκός Οίκος συνεχίζει τις εκκλήσεις του προς τις χώρες που παράγουν πετρέλαιο να «κάνουν περισσότερα».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές