Για ανάγκη ανάληψης συντονισμένης δράσης για τον περιορισμό του αυξανόμενου αριθμού ευάλωτων κρατών, έκανε λόγο η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Μιλώντας στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, σημείωσε ότι η πανδημία επιδείνωσε τα προβλήματα σε χώρες οι οποίες ήταν ήδη πιο ευάλωτες σε προβλήματα όπως η ακραία φτώχεια, οι ξηρασίες, οι αυξανόμενες τιμές τροφίμων και, σε ορισμένες περιπτώσεις, ο πόλεμος.

«Οφείλουμε να έχουμε την ταπεινότητα να αναγνωρίσουμε ότι ο αριθμός των ευάλωτων κρατών διευρύνεται και αν δεν δεσμευτούμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, δεν θα περιορίσουμε, ούτε θα αντιστρέψουμε αυτήν την τάση», είπε χαρακτηριστικά.

Οι οικονομικές τάσεις αποκλίνουν ανάμεσα στις προηγμένες οικονομίες και σε όλες τις αναπτυσσόμενες χώρες, αλλά το χάσμα είναι πολύ μεγαλύτερο για τα κράτη που είναι ευάλωτα και πλήττονται από συγκρούσεις, τα οποία είδαν το πραγματικό τους κατά κεφαλήν ΑΕΠ να μειώνεται κατά 6,6% το 2020, υπογράμμισε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Οι χώρες αυτές είδαν, επίσης, μια μεγαλύτερη αύξηση στο δημόσιο χρέος και αναμένεται να αντιμετωπίσουν περισσότερες πληθωριστικές πιέσεις, αλλά δυσκολεύονται να αυξήσουν τα έσοδα.

Η υποστήριξη από τη διεθνή κοινότητα είναι ζωτικής σημασίας για να βοηθηθούν οι ευάλωτες χώρες και να αντιστραφεί η αυξανόμενη απόκλιση, τόνισε η Γκεοργκίεβα, επισημαίνοντας ότι το ΔΝΤ παρείχε 7,5 δισεκατομμύρια δολάρια για να υποστηρίξει τα ευάλωτα κράτη.

Η πρόσφατη κατανομή από το ΔΝΤ 650 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε νέα Ειδικά Τραβηκτικά Δικαιώματα περιελάμβανε 16,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε κεφάλαια γι’αυτές τις χώρες, κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής – Πώς ο τρόπος που τρώμε επηρεάζει τον πλανήτη
Green |

Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής: Πώς ο τρόπος που τρώμε επηρεάζει τον πλανήτη

Ο ΟΗΕ εκτιμά πως οι δραστηριότητες οι οποίες σχετίζονται με την παραγωγή, την επεξεργασία, τη διανομή και την κατανάλωση τροφίμων, είναι υπεύθυνες για το ένα τρίτο των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα

Κίνα – Η χώρα που έχει άδεια σπίτια για όλο τον… πληθυσμό της Γαλλίας
Διεθνή |

Η Κίνα έχει άδεια σπίτια για όλο τον... πληθυσμό της Γαλλίας

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το φαινόμενο των πόλεων – φαντάσματα είναι μοναδικό στην Κίνα, καθώς δεν πρόκειται για εγκαταλελειμμένες πόλεις, με παλαιές εγκαταστάσεις και κτίρια, αλλά για σύγχρονες πόλεις, με σύγχρονα κτίρια και εγκαταστάσεις