Προβλήματα στις παραδόσεις του λιανεμπορίου διαπιστώνονται ήδη στη γερμανική αγορά, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι θα ενταθούν τους επόμενους μήνες και ενόψει της αυξημένης ζήτησης των Χριστουγέννων.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών Ifo του Μονάχου, το 74% των λιανεμπόρων διαμαρτυρήθηκε ήδη τον Σεπτέμβριο για προβλήματα αυτού του είδους. «Οι δυσκολίες στην προμήθεια αγαθών έφθασαν και εδώ. Τα Χριστούγεννα κάποια δώρα είτε δεν θα μπορούν να παραδοθούν είτε θα είναι υπερβολικά ακριβά», προειδοποιεί ο υπεύθυνος της έρευνας του Ifo, Κλάους Βολράμπε. Ενδεικτικά, μεταξύ των εμπόρων ποδηλάτων, το 100% των ερωτηθέντων ανέφερε προβλήματα στην παράδοση των παραγγελιών, ενώ το 99% των εμπόρων επίπλων εξακολουθεί να υφίσταται τις συνέπειες της αύξησης των τιμών στην ξυλεία από το α´εξάμηνο του έτους. Αισθητό παραμένει και το πρόβλημα στις παραδόσεις μικροτσίπ, το οποίο συνεπάγεται δυσλειτουργίες και στην κατασκευή ηλεκτρονικών ειδών, όπως αναφέρει το 97% των εμπόρων του κλάδου. Στο εμπόριο αυτοκινήτων, το 88% διαπιστώνει σοβαρά προβλήματα κυρίως στα ηλεκτροκίνητα. «Αυτή τη στιγμή ο παγκόσμιος κλάδος μεταφορών έχει κολλήσει», τονίζει ο κ. Βολράμπε και προσθέτει ότι οι περισσότεροι έμποροι σκέφτονται τώρα να αυξήσουν τις τιμές πώλησης των προϊόντων. «Η βιομηχανία έχει ανακοινώσει αυξήσεις στις τιμές και αυτές οι αυξήσεις φθάνουν τώρα προφανώς στο λιανεμπόριο», καταλήγει.

Καθησυχαστικοί οι εκπρόσωποι

Οι εκπρόσωποι του λιανικού εμπορίου εμφανίζονται από την πλευρά τους καθησυχαστικοί και διαβεβαιώνουν ότι μέχρι στιγμής δεν διαφαίνονται προβλήματα για την περίοδο των Χριστουγέννων. «Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ομοσπονδίας Λιανικού Εμπορίου Στέφαν Γκεντ. «Η αναζήτηση κατάλληλων χριστουγεννιάτικων δώρων είναι εξασφαλισμένη και φέτος», σημείωσε, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι κάποιες δυσκολίες ίσως διαπιστωθούν σε ό,τι αφορά νέες κυκλοφορίες ή νέα μοντέλα ήδη δημοφιλών προϊόντων, λόγω των προβλημάτων στην παραγωγή. «Οι Γερμανοί καταναλωτές δεν κινδυνεύουν όμως να βρεθούν μπροστά σε άδεια ράφια», τόνισε.

Τα τελευταία χρόνια ο τζίρος της λιανικής πώλησης για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο φθάνει στη Γερμανία συνολικά στα 100 δισεκατομμύρια ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Βρετανία – Στα σκαριά νέο fund για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων
Διεθνή |

Βρετανία: Στα σκαριά νέο fund για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων

Παράλληλα με το νέο fund, η βρετανική κυβέρνηση θα τροποποιήσει τους κανόνες για την προσέλκυση ξένων ομίλων στο έδαφος της, αλλά και για να φέρει εξειδικευμένο, υψηλής μόρφωσης, προσωπικό στη χώρα

Ποιος θα κερδίσει τον «πόλεμο της μπαταρίας»; – Οι παγκόσμιοι γίγαντες
Διεθνή |

Ποιος θα κερδίσει τον «πόλεμο της μπαταρίας»; – Οι παγκόσμιοι γίγαντες

Στην ανατολική Ασία βρίσκονται σήμερα οι μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου της παραγωγής μπαταριών για οχήματα, που τροφοδοτούν το σύνολο των ευρωπαϊκών και αμερικανικών αυτοκινητοβιομηχανιών.

Monte dei Paschi – Άδοξο τέλος στις συνομιλίες για την πώληση της
Διεθνή |

Κατέρρευσαν οι διαπραγματεύσεις Ρώμης-UniCredit για την πώληση της Monte dei Paschi

Η επόμενη μέρα μοιάζει ιδιαίτερα δύσκολη, τόσο για το μέλλον της υπερχρεωμένης τράπεζας όσο και για την ιταλική κυβέρνηση που είχε τελεσίγραφο από την Κομισιόν να βρει λύση μέχρι τα τέλη της χρονιάς