Η Γαλλία είναι γνωστό ότι δεν προτίθεται να εγκαταλείψει την ατομική ενέργεια, με την οποία καλύπτει το 70% περίπου των αναγκών της σε ηλεκτρισμό. Πολύ περισσότερο τώρα, που η κρίση στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου και οι ελλείψεις προκαλούν πολλά προβλήματα και ανασφάλεια στους γείτονές της.

Επειδή, όμως, η άποψή του δεν είναι σήμερα η κυρίαρχη στην ΕΕ, το Παρίσι φροντίζει να οργανώσει τις συμμαχίες του. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η κοινή δήλωση την οποία υπογράφουν άλλα 8 κράτη-μέλη, ζητώντας από την Κομισιόν να περιλάβει και επισήμως την ατομική ενέργεια στις καθαρές μορφές – κάτι που σημαίνει ότι θα δικαιούται σημαντικών απαλλαγών και επιδοτήσεων, ενώ θα διοχετευτούν προς αυτήν και αρκετά ιδιωτικά κεφάλαια.

Οι αποδείξεις μας ευνοούν

«Όλες οι επιστημονικές εκτιμήσεις που έχουν ζητηθεί από την Κομισιόν, αναφορικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της ατομικής ενέργειας οδηγούν στο ίδιο συμπέρασμα: Δεν υπάρχει επιστημονικά αποδεδειγμένη απόδειξη ότι η ατομική ενέργεια είναι λιγότερο φιλική προς το κλίμα σε σύγκριση με τις άλλες πηγές που περιλαμβάνονται στο οργανόγραμμα», σημειώνεται χαρακτηριστικά στη δήλωση των «9».

«Εάν θέλουμε να κερδίσουμε τη μάχη για το κλίμα, έχουμε ανάγκη την ατομική ενέργεια», προσθέτουν, προχωρώντας στην – ανεπίσημη – ίδρυση της «πυρηνικής συμμαχίας» που θα προσπαθήσει να επιδράσει όσο πιο καθοριστικά μπορεί στη μελλοντική ενεργειακή πολιτική της ΕΕ, οι κατευθυντήριες γραμμές της οποίας αναμένεται να γίνουν γνωστές σχετικά σύντομα από την Κομισιόν.

«Αποτελεί για όλους μας ένα κρίσιμο και αξιόπιστο κεφάλαιο στην προσπάθεια να διασφαλίσουμε ένα μέλλον χωρίς άνθρακα», σημειώνουν επίσης, οι «9», στους οποίους περιλαμβάνονται, εκτός της Γαλλίας, οι Τσεχία, Πολωνία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Βουλγαρία, Κροατία, Ρουμανία και Σλοβενία.

Μαζί με το «ανατολικό μπλοκ»

Πρακτικά, όπως εύκολα μπορεί να διαπιστώσει κανείς, έχουμε να κάνουμε με μια πολιτική συμμαχία του Παρισιού με όλα σχεδόν τα κράτη του πάλαι ποτέ «ανατολικού μπλοκ», το ενεργειακό σύστημα των οποίων βασιζόταν από παλιά στους πυρηνικούς αντιδραστήρες. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι συνολικά 13 από τα 27 κράτη-μέλη χρησιμοποιούν, στον ένα ή τον άλλο βαθμό, την ατομική ενέργεια – μαζί με τη Γερμανία, η οποία όμως έχ3ει δεσμευτεί να κλείσει όλους τους αντιδραστήρες της ως το τέλος του 2022.

Η υπόθεση, πάντως, έχει μέλλον, καθώς εκτός του «πυρηνικού λόμπι», υπάρχουν και άλλα που δραστηριοποιούνται. Όπως αυτό του φυσικού αερίου, που ισχυρίζεται πως η συγκεκριμένη πρώτη ύλη είναι απολύτως απαραίτητη για να υ0πάρξει μια ομαλή μετάβαση προς την «πράσινη οικονομία».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια