![Κλιματική αλλαγή – Θεσσαλονίκη και Πειραιάς θα μετατραπούν σε… Βενετία [Εικόνες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/10/google.earth_.jpg)
Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η θερμοκρασία του πλανήτη αυξάνεται, με αποτέλεσμα πολλά σημεία της γης να απειλούνται από πρωτοφανείς ξηρασίες και θανατηφόρες πλημμύρες.
Η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει σταθερά, κάτι που εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί για δεκαετίες.
Δείτε πόσο απειλούνται ελληνικές παραθαλάσσιες πόλεις, όπως ο Πειραιάς και η Θεσσαλονίκη, από την κλιματική αλλαγή.
Η πλατεία Αριστοτέλους στην Θεσσαλονίκη σήμερα και στο μέλλον:
* Πατήστε πάνω στην εικόνα και σύρετε το βελάκι δεξιά-αριστερά. Το ένα σενάριο είναι με άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 1,5 βαθμό Κελσίου και το άλλο κατά 3 βαθμούς Κελσίου.
Ενώ οι καταστροφικές πυρκαγιές των προηγουμένων μηνών και οι πλημμύρες που ακολούθησαν δείχνουν ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι πιο κοντά από ό,τι πιστεύουμε, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Climate Central δημιουργεί εικόνες από το μέλλον, θέλοντας να δείξει πώς θα μοιάζουν οι μεγάλες πόλεις εάν η θερμοκρασία του πλανήτη ανέβει κατά 3 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προ-βιομηχανοποίησης επίπεδα.
Οι παραθαλάσσιες πόλεις θα χρειαστεί να υιοθετήσουν πρωτοφανή μέτρα, για να αποτρέψουν τα νερά της θάλασσας από το να «καταπιούν» τις πιο κατοικημένες περιοχές τους, τονίζει η έρευνα, που έγινε σε συνεργασία με επιστήμονες από το Princeton University και το Potsdam Institute for Climate Impact Research.
Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου στον Πειραιά:
Οι επιστήμονες του κλίματος ανακοίνωσαν τον Αύγουστο ότι ο πλανήτης είναι ήδη κατά 1,2 βαθμούς Κελσίου πιο ζεστός από ό,τι ήταν πριν από τη βιομηχανική εποχή. Σύμφωνα με τις έρευνες, η θέρμανση του πλανήτη πρέπει να περιοριστεί κάτω από τον 1,5 βαθμό Κελσίου, ώστε να μη βιώσουμε τις πιο σοβαρές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Ακόμα και στο πιο αισιόδοξο σενάριο, όμως, δηλαδή εάν οι εκπομπές ρύπων αρχίσουν να μειώνονται σήμερα και μειωθούν στο μηδέν έως το 2050, η θερμοκρασία του πλανήτη θα αγγίξει το όριο επιφυλακής των +1,5 μονάδων, πριν να αρχίσει να υποχωρεί.
Αντίθετα, εάν οι εκπομπές ρύπων συνεχίσουν να αυξάνονται και πέραν του 2050, ο πλανήτης θα μπορούσε να θερμανθεί κατά 3 βαθμούς Κελσίου από τη δεκαετία του 2060 ή του 2070, ενώ η στάθμη των ωκεανών θα συνεχίσει να ανεβαίνει τις επόμενες δεκαετίες.
«Οι σημερινές επιλογές θα ορίσουν το μονοπάτι στο οποίο θα κινηθούμε», λέει ο Μπέντζαμιν Στράους, επικεφαλής επιστήμονας του Climate Central και βασικός συντάκτης της μελέτης.
Από την έρευνα του Climate Central, επίσης, προκύπτει ότι μικρά νησιωτικά κράτη θα χάσουν σχεδόν όλη τη γη τους, ενώ 8 στις 10 περιοχές που κινδυνεύουν περισσότερο από την αύξηση της στάθμης της θάλασσας βρίσκονται στην Ασία.
Στο σενάριο της αύξησης της θερμοκρασίας κατά 3 βαθμούς Κελσίου, οι πλημμύρες θα επηρεάσουν περίπου 600 εκατομμύρια ανθρώπους.
Οι πιο ευάλωτες χώρες είναι η Κίνα, η Ινδία, το Βιετνάμ και η Ινδονησία.


Latest News

Πώς ολοκληρώνουν τον κύκλο ζωής τους τα αιολικά πάρκα - Τι αναφέρει η ΔΕΗ
H ΔΕΗ έχει ήδη ολοκληρώσει το πρώτο Repowering Αιολικών Πάρκων στην Ελλάδα από την ΔΕΗ Ανανεώσιμες, αντικαθιστώντας παλιές ανεμογεννήτριες που ολοκλήρωσαν τον κύκλο ζωής τους με νέες

Το ΣτΕ ακυρώνει μεγάλη επένδυση φωτοβολταϊκών σε περιοχή Natura
Για αδειοδότηση έργων ΑΠΕ εντός ή κοντά σε Natura το ΥΠΕΝ δεν μπορεί να αγνοεί αρνητικές γνωμοδοτήσεις φορέων διαχείρισης λέει το ΣτΕ.

Περιβάλλον: Τα κοράλια απειλούνται με εξαφάνιση
Το 84% των κοραλλιογενών υφάλων του κόσμου επλήγη από το χειρότερο συμβάν λεύκανσης που έχει καταγραφεί

Συνεργασία ΕΤΕπ-Υπερταμείου για τα ελληνικά λιμάνια και την Κλιματική Αλλαγή
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Συμβουλευτική Υπηρεσία της ΕΤΕπ θα υποστηρίξει τις αντίστοιχες λιμενικές αρχές στον εντοπισμό και την αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων

Ημέρα της Γης: Η ΔΕΗ επενδύει στην καθαρή ενέργεια για βιώσιμη ανάπτυξη
Τι περιλαμβάνουν οι δεσμέυσεις του ομίλου ΔΕΗ για μείωση των άμεσων εκπομπών CO2

LG: Αποσύρεται απο επένδυση για μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων
Η LG Energy Solution σε ανακοίνωσή της διευκρίνισε ότι λόγω «των συνθηκών της αγοράς και του επενδυτικού περιβάλλοντος, συμφωνήσαμε να αποσυρθούμε επίσημα από το έργο Indonesia GP (Grand Package)»

Η περιφρόνηση του Τραμπ στην πράσινη ενέργεια ακυρώνει επενδύσεις 8 δισ.
Πολλές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ αναστέλλουν μαζικά επενδυτικά projects στον κλάδο

Η TotalEnergies εμμένει στη καθαρή ενέργεια καθώς οι ανταγωνιστές της αλλάζουν ρότα
Η TotalEnergies διατηρεί τη δέσμευσή του να επεκτείνει τις δραστηριότητές του σε υδρογονάνθρακες αλλά και πράσινη ενέργεια, ενώ BP και Shell στρέφονται στα ορυκτά καύσιμα
![Πλημμύρες: Σημειώθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ στην Ευρώπη το 2024 [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/FLOOD_HUNGRY-600x450.jpg)
Το 2024 η Ευρώπη επλήγη απο εκτεταμένες πλημμύρες [γράφημα]
Οι πλημμύρες το 2024 επηρέασαν περίπου 413.000 πολίτες, σύμφωνα με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό

Ξεκινούν την κατασκευή οκτώ φωτοβολταϊκών σταθμών MORE και ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Καθοριστικό βήμα στη διαδικασία αδειοδότησης για τη MORE και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μακεδονία