«Στροφή» σε αντισυμβατικές επιλογές παρατηρείται σε πολλές εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων, εξαιτίας της παρατεταμένης περιόδου των χαμηλών αποδόσεων στα ομόλογα. Ως εκ τούτου, τέτοιες εταιρείες αρχίζουν και αναζητούν εναλλακτικές πηγές μεγιστοποίησης του κέρδους τους

Ο μεγαλύτερος διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων της Ευρώπης επιδιώκει να συγκεντρώσει έως και 200 ​​εκατομμύρια ευρώ (231 εκατομμύρια δολάρια) για ένα ταμείο που επενδύει σε παραγωγούς κρασιού, τυριού και ζαμπόν, σύμφωνα με επενδυτικό έγγραφο που δημοσιοποίησε το Bloomberg. Το συγκεκριμένο ταμείο αποτελεί μια…εμπλουτισμένη έκδοση ενός παλαιότερου, το οποίο παρείχε χρηματοδότηση σε μικρούς Ιταλούς παραγωγούς τροφίμων που οι τοπικές τράπεζες θεώρησαν ιδιαιτέρως ριψοκίνδυνο να δανείσουν.

Το παραπάνω αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα  επενδυτών που «βουτούν» σε…σκοτεινά τμήματα των χρηματοπιστωτικών αγορών, σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν τα κέρδη τους.

Τα χαμηλά επιτόκια και η συρρίκνωση των αποδόσεων των ομολόγων έχουν μειώσει τις αποδόσεις τα τελευταία χρόνια, αυξάνοντας το ενδιαφέρον για εναλλακτικές κινήσεις όπως ιδιωτικές πιστώσεις, υποδομές και, τώρα, το Parmigiano Reggiano και το ζαμπόν της Πάρμας.

Πού ποντάρει η Amundi

Η Amundi με έδρα το Παρίσι ποντάρει στην ενίσχυση μιας αγοράς 6,4 δισεκατομμυρίων ευρώ για  ιταλικά τρόφιμα και κρασιά. Ο κλάδος αντιμετώπισε δυσκολίες τα τελευταία χρόνια καθώς η πανδημία ανάγκασε τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία να κλείσουν, ενώ το Brexit πρόσθεσε επίσης…πονοκέφαλους  στους παραγωγούς που θέλουν να εξάγουν προϊόντα από την Ευρώπη στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ενώ το ταμείο θα κατευθύνει το μεγαλύτερο μέρος του κεφαλαίου του στην Ιταλία, έχει περιθώρια να υποστηρίξει τους παραγωγούς τροφίμων και ποτών σε φημισμένες οινοπαραγωγικές χώρες όπως η Γαλλία και η Ισπανία, στοχεύοντας σε καθαρές αποδόσεις μεταξύ 5% και 5,5%.

Οι διαχειριστές κεφαλαίων επιδίδονται όλο και περισσότερο σε παροχή  δανεισμού σε μικρές εταιρείες την τελευταία δεκαετία.

Άλλωστε, οι τράπεζες αποσύρθηκαν σταδιακά από τέτοιου είδους συμφωνίες μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

Η αμερικανική Amundi έχει συγκεντρώσει και επενδύσει σχεδόν 8 δισεκατομμύρια ευρώ ιδιωτικών κεφαλαίων από τότε εγκαινιάζοντας τη στρατηγική αυτή το 2012.

Η εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίου έχει διαθέτει επιπλέον εξασφάλιση, εφόσον κάποιο δάνειο εκπέσει. Το τυρί, το ζαμπόν και το κρασί που φτιάχνουν οι παραγωγοί θα χρησιμοποιηθούν ως εγγύηση έναντι των δανείων, σύμφωνα με το έγγραφο. Τα αποθέματα αναμένεται να είναι εμβληματικά προϊόντα της ιταλικής βιομηχανίας τροφίμων και ως εκ τούτου θα μπορούσαν να εκχωρηθούν στην ανοικτή αγορά στο χειρότερο σενάριο.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Γερμανία – Έλλειψη πρώτων υλών και ανατιμήσεις σε ενέργεια φρενάρουν την ανάπτυξη
Διεθνή |

Γερμανία: Έλλειψη πρώτων υλών και ανατιμήσεις σε ενέργεια φρενάρουν την ανάπτυξη

Στο 2,6% έπεσαν οι εκτιμήσεις για το 2021 - Το πρώτο τρίμηνο του 2022 η οικονομία της χώρας θα επανέλθει στα επίπεδα προ της πανδημίας και θα τα ξεπεράσει, είπε ο γερμανός υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ

Τα χρέη «πνίγουν» την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στις φτωχές χώρες
Green |

Τα χρέη «πνίγουν» την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στις φτωχές χώρες

Οι 34 από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου δαπανούν 29,4 δισ. δολάρια για πληρωμές χρέους ετησίως έναντι μόλις 5,4 δισ. δολαρίων σε μέτρα για τη μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής