Μειώνονται οι θάνατοι από την Cocid-19 παγκοσμίως και έφθασαν στο χαμηλότερο επίπεδο ενός χρόνου,περίπου 50.000 την εβδομάδα όπως δήλωσε την Τετάρτη ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Δρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς.

Οι θάνατοι μειώνονται σ΄όλες τις περιοχές πλην της Ευρώπης, αλλά  οι ανισότητες των εμβολίων εξακολουθούν να μαστίζουν μεγάλο μέρος του αναπτυσσόμενου κόσμου. Ο Τέντρος είπε ότι 56 χώρες δεν έχουν ακόμη επιτύχει τον στόχο που έχει θέσει ο ΠΟΥ, να έχει εμβολιαστεί το 10% του πληθυσμού τους μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, ενώ πρόσθεσε ότι σε χώρες με χαμηλότεροι πρόσβαση στα εμβόλια οι αναφερόμενοι θάνατοι είναι υψηλότεροι.

«Εξακολουθεί να είναι απαράδεκτα υψηλό  το επίπεδο, σχεδόν 50.000 θάνατοι την εβδομάδα», δήλωσε ο Τέντρος σε συνέντευξη τύπου για την πανδημία. «Και ο πραγματικός αριθμός είναι σίγουρα υψηλότερος».

Οι ανισότητες στα εμβόλια 

Τρεις χώρες – το Μπουρούντι, η Ερυθραία και η Βόρεια Κορέα – δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει το εμβολιαστικό πρόγραμμα,  είπε, σημειώνοντας πως η πλειοψηφία των 56 χωρών με ποσοστά εμβολιασμού κάτω του 10% βρίσκονται στην Αφρική. Οι μισές από τις 52 αφρικανικές χώρες με εμβόλια  έχουν ανοσοποιήσει πλήρως μόλις το 2% ή λιγότερο του πληθυσμού τους, σύμφωνα με έκθεση του ΠΟΥ από τις 30 Σεπτεμβρίου.

Ο  γ.δ του ΠΟΥ είπε την περασμένη Πέμπτη ότι οι χώρες υψηλού και μεσαίου εισοδήματος έχουν χρησιμοποιήσει το 75% όλων των εμβολίων Covid που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενώ λιγότερο από το 5% του πληθυσμού της Αφρικής έχει εμβολιαστεί πλήρως. Σήμερα κάλεσε τα πλούσια έθνη να σταματήσουν τα προγράμματα τρίτης δόσης για να βοηθήσουν στην επίτευξη του στόχου του ΠΟΥ να εμβολιάσει το 40% κάθε χώρας μέχρι το τέλος του έτους.

Οι αξιωματούχοι του ΠΟΥ κατήγγειλαν την παγκόσμια διάδοση της τρίτης δόσης για εβδομάδες με την ελπίδα να ανακατανεμηθούν τα πλεονάζοντα εμβόλια σε χώρες χαμηλού εισοδήματος και να εμποδίσουν την εμφάνιση μελλοντικών επιδημιών και παραλλαγών. Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες συμμετείχε στην ενημέρωση του ΠΟΥ για την πανδημία  την περασμένη εβδομάδα και καταδίκασε τις παγκόσμιες ανισότητες στα εμβόλια ως «ανήθικες» και «ηλίθιες», προσθέτοντας ότι τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού στον παγκόσμιο νότο θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν μετάλλαξη της Covid-19  ανθεκτικής στα εμβόλια.

Έρευνα από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) δείχνει ότι τα μη εμβολιασμένα άτομα είναι 11 φορές πιο πιθανό να πεθάνουν από κορωνοϊό και 10 φορές πιο πιθανό να νοσηλευτούν. Οι μη εμβολιασμένοι άνθρωποι είναι περίπου 4,5 φορές πιο πιθανό να κολλήσουν επίσης Covid, διαπίστωσε το CDC.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ακρίβεια: Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή
Επικαιρότητα |

Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή

Αίτημα ΣΥΡΙΖΑ για προ ημερησίας συζήτηση. Η τελευταία συζήτηση επί του ζητήματος προκλήθηκε από τον τότε αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα το 2021.

Πρωτογενές πλεόνασμα: Η κυβέρνηση πανηγυρίζει – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα
Επικαιρότητα |

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2023 – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, το πρωτογενές αποτέλεσμα για το 2023 ανήλθε σε 1,86% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 1,15% – Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι είπε ψέματα πως μείωσε τους φόρους