Όλο και πιο κοντά στα ιστορικά τους υψηλά έφτασαν σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες, καθώς κατέγραψαν μία ακόμη έντονα ανοδική συνεδρίαση που τροφοδοτήθηκε από τα καλύτερα του αναμενομένου εταιρικά αποτελέσματα. Μέχρι σήμερα, το 80% των 41 μετοχών του S&P 500 που έχει ανακοινώσει αποτελέσματα για το τρίτο τρίμηνο του έτους, έχει ξεπεράσει τις εκτιμήσεις.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε με κέρδη 1,10% στις 35.295 μονάδες, ο S&P 500 κατέγραψε άνοδο 0,75% στις 4.471 μονάδες και ο Nasdaq Composite ενισχύθηκε κατά 0,50% στις 14.879 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας, καλύτερη επίδοση είχε ο Nasdaq με κέρδη 2,2%, ενώ μεταξύ 1,60% και 1,80% ήταν τα κέρδη σε Dow Jones και S&P 500.

Στο επίκεντρο της αγοράς βρέθηκε σαφώς η μετοχή της Goldman Sachs, τα κέρδη της οποίας ήταν άνω του 3%, καθώς ξεπέρασε τις προσδοκίες των αναλυτών με τα αποτελέσματά της. Η τράπεζα ανακοίνωσε κέρδη 14,93 δολαρίων ανά μετοχή, από μόλις 10,8 δολ. που ανέμεναν οι αναλυτές.

Η Goldman είναι η τελευταία από τις έξι μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ που ανακοίνωσαν σημαντικά κέρδη. Οι JPMorgan Chase, Bank of America, Morgan Stanley, Citigroup, Wells Fargo ξεπέρασαν όλες τις προσδοκίες σε κέρδη και έσοδα, βοηθούμενες από τις εκδόσεις αποθεματικών και τα ισχυρά τραπεζικά έσοδα από επενδύσεις.

Στα μάκρο της ημέρας, αύξηση της τάξης του 0,7% σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις τον Σεπτέμβριο, ξεπερνώντας κατά πολύ τις προσδοκίες, καθώς ο Dow Jones είχε προβλέψει μείωση κατά 0,2%. Οι πωλήσεις πλην αυτοκινήτων ενισχύθηκαν κατά 0,8%, έναντι πρόβλεψης 0,5%. Σε σχέση με το Σεπτέμβριο του 2020 οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 13,9% και 15,6% πλην αυτοκινήτων.

Πάνω από 2,5% τα κέρδη της εβδομάδας στις ευρωαγορές

Ήπια ανοδικά, αλλά με ελεγχόμενα κέρδη έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές σήμερα, με τα πρώτα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου του έτους να δίνουν σημαντικά στηρίγματα για τη βελτίωση της εμπιστοσύνης.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε κέρδη 0,7%, με τον κλάδο των τραπεζών να ενισχύεται κατά 1,7%. Ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο κατέγραψε κέρδη 0,37% στις 7.234 μονάδες, ο DAX ενισχύθηκε 0,81% στις 15.587 μονάδες και ο CAC 40 σημείωσε άνοδο κατά 0,63% στις 6.727 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας, τα κέρδη σε DAX και CAC 40 ξεπέρασαν το 2,5%, ενώ εκείνα του FTSE 100 περιορίστηκαν κοντά στο 2%.

Στο επίκεντρο σήμερα και πάλι τα εταιρικά αποτελέσματα, με τις Rio Tinto, Redrow και Schroders να είναι μεταξύ εκείνων που ανέφεραν κέρδη πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, ικανοποιώντας την αγορά.

Βέβαια, αυτό που εξακολούθησε να προβληματίζει την αγορά είναι ότι οι τιμές του πετρελαίου συνεχίζουν να κινούνται υψηλότερα. Οι τιμές του πετρελαίου μπρεντ αυξάνονται κατά 65 σεντς ή 0,77% στα 84,65 δολάρια το βαρέλι. Οι τιμές του αμερικανικού αργού αυξάνονται κατά 0,69% ή 57 σεντς στα 81,88 δολ/βαρέλι.

Στα μάκρο της ημέρας, οι εξαγωγές της ευρωζώνης προς τον υπόλοιπο κόσμο τον Αύγουστο του 2021 ανήλθαν σε 184,3 δισεκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 18,2% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2020 (155,9 δισ. ευρώ), σύμφωνα με τα μη προσαρμοσμένα στοιχεία της Εurostat. Οι εισαγωγές από τον υπόλοιπο κόσμο ανήλθαν σε 179,5 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 26,6% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2020 (141,8 δισ. ευρώ).

Οριοθετημένη και σήμερα η άνοδος στο ΧΑΑ

Κοντά στο ανώτατο εύρος της εβδομαδιαίας συσσώρευσης έκλεισε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, επιλέγοντας να μην αναλάβει περισσότερο ρίσκο και να κλείσει πάνω από την αντίσταση των 895 μονάδων. Τελικά ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 894,74 μονάδες με άνοδο 0,69%, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας έκλεισε με κέρδη μόλις 0,2%.

Δύο ήταν τα χαρακτηριστικά αυτής της εβδομάδας στην ελληνική αγορά: Τα “μπρος – πίσω” μεταξύ 880 – 895 μονάδων και ο χαμηλός τζίρος. Μια εικόνα που ναι μεν άφησε μια θετική γεύση στο τέλος του πενθημέρου, αφού το κλείσιμο ήταν κοντά στα υψηλά του εύρους, αλλά συντήρησε το αρνητικό βραχυπρόθεσμο σενάριο, το οποίο θα άλλαζε μόνο στην περίπτωση διάσπασης της αντίστασης.

Είναι βέβαια προφανές ότι το ΧΑΑ επηρεάστηκε από το διεθνές κλίμα, το οποίο αν και τις τελευταίες ημέρες έχει βελτιωθεί, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που αποδίδουν παροδικό χαρακτήρα στην ανάκαμψη, λόγω κυρίως των αποτελεσμάτων τριμήνου. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, το ΧΑΑ έδειξε να έχει κάποια ανθεκτικότητα αλλά αυτή φυσικά δεν μπορεί να διατηρηθεί επί μακρόν, ιδιαίτερα εάν ο γενικός δείκτης παραμένει κάτω από τις 895 μονάδων. Η εικόνα θα επιδεινωθεί περαιτέρω εάν ο γενικός δείκτης διολισθήσει κάτω από τις 880 μονάδες.

Άλλωστε, τεχνικά, η αδυναμία διάσπασης των 895 μονάδων επιβεβαιώνει ότι συντηρείται το αρνητικό momentum. Ο σχηματισμός οδηγεί μοιραία σε επίπεδα πέριξ των 835-840 μονάδων, που αποτελούν παράλληλα και τη στήριξη στον μεσοπρόθεσμο ατασικό σχηματισμό, με πρώτη στάση τις 860 μονάδες.

Σε επίπεδο τίτλων τώρα, το +3,23% της Εθνικής, αλλά και το +3,02% του Ελλάκτωρ έκαναν τη διαφορά στην αγορά, με τη Motor Oil και την Alpha Bank να είναι σημαντικοί αρωγοί στην προσπάθεια για τις 895 μονάδες. Άνω του 1% ήταν επίσης η άνοδος σε Eurobank, Τέρνα Ενεργειακή, ΓΕΚ Τέρνα, Πειραιώς, Βιοχάλκο και ΔΕΗ, αλλά στον αντίποδα, το -3,03% της Jumbo και το αρνητικό πρόσημο των δεικτοβαρών Coca Cola και ΟΤΕ οριοθέτησαν την ανοδο της αγοράς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street