Δεύτερο κύκλο δημόσιας διαβούλευσης με την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας άνοιξε χθες η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για τη διαφάνεια στην πληροφόρηση των καταναλωτών αναφορικά με τις χρεώσεις, τις κατηγορίες των προϊόντων ρεύματος και τα ψιλά γράμματα στις συμβάσεις προμήθειας.

Αυτή τη φορά η ΡΑΕ προτείνει την καθιέρωση από την 1η Ιανουαρίου του 2022 ενιαία μορφή με συγκεκριμένες μορφές στα έντυπα της «Αίτησης Προσφοράς Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας» και των «Λογαριασμών Κατανάλωσης».

Η πάγια χρέωση

Επιπλέον, ο Ρυθμιστής φαίνεται ότι συμβιβάζεται με την πρόταση των προμηθευτών να μην καταργηθεί η πάγια χρέωση. Ωστόσο αντιτείνει για τη μεγαλύτερη διαφάνεια της ενημέρωσης των καταναλωτών τη συμπερίληψη του εν λόγω κόστους στο ανταγωνιστικό σκέλος των τιμολογίων, δηλαδή ως παράμετρο που συνδιαμορφώνει τη Χρέωση Προμήθειας. «Περαιτέρω, δεδομένης της ετερογένειας των σκοπών που -κατά την κρίση των Προμηθευτών- εξυπηρετούνται μέσω του «παγίου», σημειώνει η ΡΑΕ, «αναντίρρητα προβάλλει η υποχρέωση σαφούς διευκρίνισης στους καταναλωτές του κόστους που αντανακλάται στην εν λόγω χρέωση. Τέλος, το σχετικό κόστος θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στον τελικό συνολικό υπολογισμό του ύψους της Χρέωσης Προμήθειας (στάθμιση σε €/ΜWh)».

Τιμολόγια

Πέραν, αυτών, όμως η Αρχή επικαλούμενη σχετική κοινοτική νομοθεσία καλεί τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας να απαντήσουν αν συμφωνούν στην πρόταση για τη διαβάθμιση του κινδύνου των κατηγοριών των τιμολογίων που προτείνουν στους πελάτες τους.

Πιο συγκεκριμένα η θέση της ΡΑΕ είναι τα σταθερά τιμολόγια να προσδιορίζονται ως τιμολόγια «μηδενικού κινδύνου», τα κυμαινόμενα τιμολόγια με όριο προσαύξησης να προσδιορίζονται ως τιμολόγια «οριοθετημένου κινδύνου» και τα κυμαινόμενα τιμολόγια χωρίς όριο προσαύξησης να θεωρούνται ως τιμολόγια «υψηλού κινδύνου».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια