Ο Φατίχ Μπιρόλ μιλάει και πάλι με παρρησία. Το αφεντικό της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA), που εκπροσωπεί τους παγκόσμιους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, τάραξε τα νερά τον Μάιο με συνταγές για το τι χρειάζεται ο κόσμος για να διατηρήσει την υπερθέρμανση του πλανήτη το πολύ στους 1,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα. Οι πρώτες δηλώσεις του εν όψει της Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα σχετικά με την πρόοδο που έχει έκτοτε καταγραφεί, μεταφράζονται στο ότι η εστίαση των λόμπι απαλλαγής από τον άνθρακα μπορεί να είναι πολύ περιορισμένη.

Το ετήσιο World Energy Outlook της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας έχει κάποια καλά νέα. Οι επενδύσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο ανέρχονται ετησίως σε 350 δισ. δολ. και αντιστοιχούν σε ό,τι χρειάζεται για να υπάρξει επίτευξη των μηδενικών ρύπων το 2050. Αυτό οφείλεται στο περσινό σοκ της πανδημίας και, δευτερευόντως, στους επενδυτές με περιβαλλοντικές, κοινωνικές και διακυβέρνητικές ευαισθησίες που δεν επιθυμούν να υποστηρίξουν τους ρυπαίνοντες.

Ωστόσο, αυτό δεν αποτελεί λόγο για πανηγυρισμούς, λέει η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας. Η ετήσια επένδυση που απαιτείται από τώρα έως το 2030 σε νέες πηγές αιολικής και ηλιακής ενέργειας για να καλυφθεί το χάσμα με τους υδρογονάνθρακες είναι πολύ πάνω από 3 τρισεκατομμύρια δολάρια. Ο πλανήτης μόλις που καταφέρνει να συγκεντρώσει 1 τρισεκατομμύριο δολάρια και τα στοιχεία της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας εξαρτώνται καθοριστικά από τις κυβερνήσεις που στοχεύουν συλλογικά ενάντια στη ζήτηση για ορυκτά καύσιμα μέσω απλών μέτρων, όπως η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων. Αν αυτό γίνει σωστά, θα συμβάλει στη μείωση του απαιτούμενου όγκου ενέργειας που είναι τώρα πάνω από 550 exajoules σε κάτω από 350 exajoules το 2050.

Χωρίς να επικεντρωθούμε στη ζήτηση, το μόνο που θα πετύχει ο πλανήτης περιορίζοντας την προσφορά είναι να εκτοξεύσει τις τιμές της ενέργειας στα ύψη. Μια βραχυπρόθεσμη έκδοση αυτής της ανισορροπίας ζήτησης – προσφοράς αποτυπώνεται, αυτή τη στιγμή, στο συνεχώς αυξανόμενο κόστος αερίου. Ο κίνδυνος από αυτό για το οποίο προειδοποιεί ο Μπιρόλ , δηλαδή μια «ταραχώδη και ασταθή» περίοδο για τις παγκόσμιες αγορές ενέργειας, είναι ότι οι πολιτικοί περνούν όλο τους τον χρόνο ψάχνοντας τρόπους για να περιορίσουν τον αντίκτυπο στους καταναλωτές σε βάρος του να κατευθύνονται στη πιο κρίσιμη πράσινη μετάβαση.

Η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα που θα γίνει τον Νοέμβριο στη Σκωτία δίνει στους πολιτικούς την ευκαιρία να σημειώσουν κάποια πρόοδο όσον αφορά τη μείωση της ζήτησης ενέργειας και την ενθάρρυνση νέων επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Χωρίς μια τέτοια ώθηση, μια απολύτως αξιέπαινη προσπάθεια να οδηγηθούν εταιρείες και χρηματοδότες σε μια στροφή προς την αιολική και ηλιακή ενέργεια θα μπορούσε όχι μόνο να πάει χαμένη, αλλά να αποδειχθεί αντιπαραγωγική.

REUTERS BREAKINGVIEWS

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners
Πώς μπορεί η τηλεργασία να αλλάξει τον χάρτη της καινοτομίας
Partners |

Πώς η τηλεργασία αλλάζει τον χάρτη της καινοτομίας

Για δεκαετίες, οι «πόλεις superstar» προσέλκυαν ταλέντα και χρήματα. Αλλά χάρη στην εξ αποστάσεως εργασία, η κατάστασή τους είναι πιθανό να αλλάξει με απροσδόκητους τρόπους, φέρνοντας τεχνογνωσία σε μέρη που προσπαθούν εδώ και καιρό να την προσελκύσουν

Η Facebook πιστεύει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα «καθαρίσει» την πλατφόρμα της – Οι μηχανικοί της αμφιβάλλουν
Partners |

Η Facebook πιστεύει ότι η AI θα «καθαρίσει» την πλατφόρμα της - Οι μηχανικοί της αμφιβάλλουν

Η τεχνητή νοημοσύνη δεν έχει καταφέρει με ιδιαίτερη επιτυχία να αφαιρέσει τη ρητορική μίσους, βίαιες εικόνες και άλλο προβληματικό περιεχόμενο, σύμφωνα με εκθέσεις στο εσωτερικό της εταιρείας