Οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν από τις αρχές του χρόνου να καταφεύγουν σε διαμεσολαβητές για να επιλύουν κτηματολογικές διαφορές πληρώνοντας 25 ευρώ την ώρα.

Πλέον, για τους ιδιοκτήτες υπάρχει η δυνατότητα έως το τέλος Δεκεμβρίου 2022 να ελέγξουν ή να διορθώσουν τις πρώτες κτηματολογικές εγγραφές των ακινήτων τους, ενώ εισάγεται ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Ακινήτου μέσω του οποίου η διαδικασία μεταβίβασης ξεκινά και ολοκληρώνεται στο  συμβολαιογράφο με την ψηφιοποίηση όλων των απαραίτητων πιστοποιητικών 

Ο «ΟΤ» παρουσιάζει με τη μορφή 20 ερωτήσεων- απαντήσεων  όλες τις απαραίτητες πληροφορίες προκειμένου οι ιδιοκτήτες ακινήτων να κινηθούν με ασφάλεια  μέσα στο νέο σκηνικό που έχει διαμορφωθεί στο Κτηματολόγιο, μετά και την ψήφιση του νέου νόμου (σ.σ.: «για τον εκσυγχρονισμό του Κτηματολογίου»).

1η) Που έχει δοθεί παράταση για τη συλλογή δηλώσεων; 

Η χαμηλή συμμετοχή σε Ρέθυμνο και Κυκλάδες ( που κυμαίνεται στο 5%) ανάγκασε το Κτηματολόγιο να δώσει παράταση μέχρι τις 15 Νοεμβρίου για το Ρέθυμνο και έως τις 22 Νοεμβρίου για τις Κυκλάδες.

2η) Που αρχίσει η συλλογή δηλώσεων; 

Στις 18 Οκτωβρίου αρχίζει η συλλογή δηλώσεων στο υπόλοιπο των Χανίων και σε λίγες εβδομάδες αργότερα στις υπόλοιπες περιοχές του Ηρακλείου στην Κρήτη.

3η) Σε ποιες περιοχές δεν έχει ξεκινήσει η διαδικασία; 

Μέχρι στιγμής, έχει μείνει πίσω στον προγραμματισμό η Κέρκυρα και η Θεσπρωτία –εξαιτίας δικαστικών προσφυγών-. Εδώ, η συλλογή δηλώσεων αναμένεται από τη νέα χρονιά.

4η) Ποιες περιοχές εμφανίζουν πολύ χαμηλά ποσοστά  στη συλλογή δηλώσεων; 

Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, εκτός από τις προαναφερόμενες περιοχές ( δηλαδή το Ρέθυμνο και τις Κυκλάδες) πολύ χαμηλά ποσοστά στη συλλογή δηλώσεων έχουν η Χίος, η Σάμος, η Λήμνος, η Λέσβος, η Ζάκυνθος, η Κεφαλονιά, η Ιθάκη, τα Κύθηρα, το Αγκίστρι, ο Πόρος, οι Σπέτσες, η Ύδρα, η Αργολίδα, η Κορινθία, η Αχαΐα, η Τροιζηνία, η Μάνδρα και τα Βίλια (Ειδυλλία).

5η) Τι θα συμβεί αν δεν δηλωθεί στο Κτηματολόγιο ένα ακίνητο; 

Μη δήλωση ενός ακινήτου στο Κτηματολόγιο σημαίνει απαγόρευση κατάρτισης εμπράγματης δικαιοπραξίας και χορήγησης άδειας οικοδομής για το ακίνητο. Εδώ, θα πρέπει να σημειωθεί πως το αποδεικτικό υποβολής δήλωσης θα πρέπει εφεξής να μνημονεύεται και να επισυνάπτεται στο συμβόλαιο, αλλά και να μνημονεύεται στην οικοδομική άδεια καθώς και να τηρείται στον φάκελο της αρμόδιας για την έκδοση της άδειας υπηρεσίας.

6η) Με τα πρόστιμα στο Κτηματολόγιο τι γίνεται; 

‘Έχουν παγώσει μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2023.

7η) Θα καταβληθούν; 

Με τα έως τώρα δεδομένα ναι. Ωστόσο, ισχύουν και άλλου είδους περιορισμοί, όπως για παράδειγμα, το ότι πλέον ( από την ψήφιση του νέου νόμου και μετά) δεν μπορεί να γίνει καμία μεταβίβαση αν το ακίνητο δεν δηλωθεί στο Κτηματολόγιο, ούτε να εκδοθεί οικοδομική άδεια.

8η) Οι περιοχές με τα περισσότερα προβλήματα;

Όπως εξηγούν πηγές του Κτηματολογίου, επειδή παρατηρήθηκαν λάθη στην καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων, στη Μεσσηνία και ειδικότερα στο Δήμο Τριφυλίας ,έγινε αναστολή της προανάρτησης και η διαδικασία θα επαναληφτεί μέσα στο επόμενο διάστημα.  Για το θέμα θα υπάρξει και σχετική ανακοίνωση από το Κτηματολόγιο. Την ίδια ώρα, ασκούνται πιέσεις να γίνει το ίδιο και στους «γειτονικούς» Δήμους Πύλου –Νέστορος (στην περιοχή Κορυφασίου) και Οιχαλίας.

9η) Τι ισχύει για τις προαναρτήσεις ; 

Έως τις 27 Οκτωβρίου θα διαρκέσει η προανάρτηση σε Ευρυτανία και Φθιώτιδα και έως τις 5 Νοεμβρίου 2021 στη Μεσσηνία (μετά και την τελευταία παράταση που δόθηκε). Μέσα στο επόμενο τρίμηνο αναμένεται να ξεκινήσουν οι προαναρτήσεις σε Ροδόπη, Καβάλα (Θάσος), Ιωάννινα, Χαλκιδική, Βοιωτία, Φωκίδα και Εύβοια.

10η) Τι συμβαίνει μετά την προανάρτηση; 

Ο δικαιούχος μέχρι τη λήξη της κτηματογράφησης έχει τη δυνατότητα να υποβάλλει αίτηση συμπληρωματικών στοιχείων και να προσκομίσει πρόσθετα δικαιολογητικά (π.χ. συμβόλαια, πιστοποιητικά μεταγραφής κ.α), σε περίπτωση που έχει δηλώσει τα εγγραπτέα δικαιώματά του, αλλά υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες.

11η) Για τις αναρτήσεις; 

Μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου (29/10) θα γίνονται αναρτήσεις σε Κορινθία και Αίγιο , ενώ μέσα στο επόμενο τρίμηνο αναμένονται να ξεκινήσει η ανάρτηση στη Δυτική Αττική (Μέγαρα –Οινόη), Αχαΐα (Αίγιο), Λάρισα, Θεσπρωτία, Ιωάννινα, Καρδίτσα και Έβρο (Διδυμότειχο –Ορεστιάδα-Αλεξανδρούπολη-Σουφλί- Σαμοθράκη).

12η) Τι αλλάζει μετά την ανάρτηση; 

Μετά την ανάρτηση, για κάθε συναλλαγή (π.χ. σύνταξη συμβολαίου κα) είναι υποχρεωτική η επισύναψη του Πιστοποιητικού Κτηματογραφούμενου Ακινήτου (Π.Κ.Α).

13η) Τι είναι αυτό; 

Είναι ένα πιστοποιητικό που εκδίδεται από το Κτηματολόγιο και χορηγείται μόνο ηλεκτρονικά μετά από σχετική αίτηση του ενδιαφερόμενου και περιγράφει συνοπτικά το ακίνητο.

14η) Τι κόστος έχει; 

Το κόστος έκδοσης είναι 5 ευρώ ανά ακίνητο και η πληρωμή γίνεται μέσω κάρτας πληρωμών

15η) Εάν πληρώσει ένας ιδιοκτήτης κατά λάθος χρήματα στο Κτηματολόγιο θα του επιστραφούν; 

Θα πρέπει να κάνει μια αίτηση για επιστροφή χρημάτων, μαζί με μια Υπεύθυνη Δήλωση (μέσω e–gov.gr) και τα απαραίτητα δικαιολογητικά και θα του επιστραφούν τα χρήματα

16η) Εάν μια ιδιοκτησία δεν έχει δηλωθεί (φαίνεται στο Κτηματολόγιο ως «αγνώστου ιδιοκτήτη») μπορεί να δηλωθεί εξωδικαστικά; 

Μετά τον τελευταίο νόμο που ψηφίστηκε το καλοκαίρι, διευκολύνεται ο ιδιοκτήτης να διορθώσει την καταχώριση της ένδειξης « άγνωστος ιδιοκτήτης» εξωδικαστικά και όχι δικαστικά. Όπως προβλέπεται, εάν το Δημόσιο δεν απαντήσει μέσα σε 60 μέρες από την κοινοποίηση σε αυτό της αίτησης, τεκμαίρεται πως συναινεί στο αίτημα του ιδιοκτήτη.

17η) Τι πρέπει να κάνει όποιος αποκτήσει ένα ακίνητο, για να μετατρέψει ένα νέο συμβόλαιο σε περιοχή που δεν λειτουργεί (ακόμη) Κτηματολογικό Γραφείο; 

Αμέσως μετά τη σύνταξη του συμβολαίου θα πρέπει να γίνουν οι εξής ενέργειες: α) να δηλωθεί η ιδιοκτησία στο Γραφείο Κτηματογράφησης, β) να πληρωθεί το πάγιο τέλος κτηματογράφησης, γ) να κατατεθεί στο Υποθηκοφυλακείο η αίτηση μεταγραφής.

18η) Τι έγγραφα απαιτούνται για την αίτηση μεταγραφής; 

Η αίτηση μεταγραφής πρέπει να συνοδεύεται από τη δήλωση στο Γραφείο Κτηματογράφησης, από αντίγραφα της πράξης και τοπογραφικό διάγραμμα, το έντυπο της Προσωρινής Καταχώρησης Δήλωσης και Υπολογισμού Παγίου Τέλους και την απόδειξη πληρωμής του.

19η) Η διεκπεραίωση των θεμάτων απαιτεί τη φυσική παρουσία του ιδιοκτήτη; 

Όχι. Μέσω της ιστοσελίδας του Κτηματολογίου (www.ktimatologio.gr) μπορούν να αξιοποιηθούν όλες οι ψηφιακές υπηρεσίες. Ιδίως στα Κτηματολογικά Γραφεία, κάθε ιδιώτης μπορεί να δει τις κτηματολογικές εγγραφές των ακινήτων του και να ζητήσει, πληρώσει και παραλάβει πιστοποιητικά ηλεκτρονικά, χωρίς να απαιτείται φυσική παρουσία.

20η) Για τους επαγγελματίες τι ισχύει; 

Δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, μηχανικοί, δικαστικοί επιμελητές μπορούν ενδεικτικά κάνοντας χρήση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών ενδεικτικά: να ερευνήσουν τις Κτηματολογικές εγγραφές για όλες τις περιοχές που λειτουργεί το Κτηματολόγιο, να υποβάλλουν αίτηση για καταχώριση εγγραπτέας πράξης ( συμβόλαιο, δικαστική απόφαση κ.α) και να ζητήσουν, πληρώσουν και παραλάβουν πιστοποιητικά από τα γραφεία του φορέα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα