Ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση των συστημικών απειλών που προκαλεί η κλιματική αλλαγή σε όλους τους τομείς της οικονομίας, παρουσίασε η αμερικανική κυβέρνηση.

Ο οδικός χάρτης αυτός αποτελεί μέρος της μακροπρόθεσμης ατζέντας του Λευκού Οίκου για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σχεδόν στο μισό έως το 2030 και μετάβαση σε μια οικονομία καθαρών μηδενικών εκπομπών έως τα μέσα του αιώνα, ενώ θα μετριάσει τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στην οικονομία.

Η επιδείνωση των καταστροφών που σχετίζονται με το κλίμα όπως οι καύσωνες, η ξηρασία, οι πλημμύρες και οι πυρκαγιές απειλούν να ανατρέψουν τη σταθερότητα του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Φέτος, ακραία καιρικά φαινόμενα επηρέασαν 1 στους 3 Αμερικανούς , σύμφωνα με τις ομοσπονδιακές αρχές και διέκοψαν τις αλυσίδες εφοδιασμού σε όλη τη χώρα. Τα τελευταία πέντε χρόνια, οι ακραίες καιρικές συνθήκες έχουν κοστίσει στους Αμερικανούς περισσότερα από 600 δισεκατομμύρια δολάρια σε ζημιές, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας.

Το σχέδιο της κυβέρνησης περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει τις εταιρείες και στοχεύει στην προστασία των αποταμιεύσεων και των συντάξεων των αμερικανικών οικογενειών με σχέδια συνταξιοδότησης.

Οι κίνδυνοι που σχετίζονται με το κλίμα στα συνταξιοδοτικά προγράμματα έχουν ήδη κοστίσει στους συνταξιούχους των ΗΠΑ δισεκατομμύρια χαμένα δολάρια συνταξιοδότησης, σύμφωνα με ένα δελτίο πληροφοριών που κυκλοφόρησε από τον Λευκό Οίκο.

Ο οδικός χάρτης προσδιορίζει επίσης τον τρόπο με τον οποίο οι οργανισμοί μπορούν να ενισχύσουν την ανθεκτικότητα των υποδομών τους ως απάντηση στην επιδείνωση των κλιματικών καταστροφών. Δείχνει πώς οι υπηρεσίες μπορούν να αξιοποιήσουν τις ομοσπονδιακές συμβάσεις για την αντιμετώπιση του οικονομικού κινδύνου που σχετίζεται με το κλίμα, καθώς και να ενσωματώσουν τους κινδύνους που σχετίζονται με το κλίμα στον ομοσπονδιακό δανεισμό και τον προϋπολογισμό.

Αυτό το μήνα, περισσότεροι από 20 ομοσπονδιακοί οργανισμοί δημοσίευσαν σχέδια προσαρμογής στο κλίμα αποκαλύπτοντας τις μεγαλύτερες απειλές που θέτει η κλιματική αλλαγή στις λειτουργίες και τις εγκαταστάσεις τους και πώς σχεδιάζουν να τις χειριστούν.

«Η κλιματική αλλαγή θέτει σε κίνδυνο την οικονομία μας και τη ζωή και τα μέσα διαβίωσης των Αμερικανών, και πρέπει να δράσουμε τώρα», δήλωσε στους δημοσιογράφους την η σύμβουλος για το κλίμα, Τζίνα ΜακΚάρθι. «Αυτός ο οδικός χάρτης δεν αφορά μόνο την προστασία του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος, αλλά την προστασία των ανθρώπων, και την ευημερία τους».

«Γνωρίζουμε με σαφήνεια για το πώς η κλιματική αλλαγή θέτει έναν συστημικό κίνδυνο για την οικονομία μας», δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου Μπαράτ Ραμαμούρτι. «Εφαρμόζουμε μια προληπτική προσέγγιση που αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι η αδράνεια δεν είναι επιλογή».

Η έκθεση ονομάζεται «Οδικός χάρτης για την οικοδόμηση μιας οικονομίας ανθεκτικής στο κλίμα».

Ο Πρόεδρος Joe Biden κάλεσε επίσης τη υπουργό Οικονομικών Janet Yellen , τον επικεφαλής του Συμβουλίου Επιτήρησης της Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τις χρηματοπιστωτικές ρυθμιστικές αρχές να συντάξουν μια έκθεση σχετικά με τα δεδομένα των οικονομικών κινδύνων για το κλίμα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Boeing: Πολύ μεγάλη για να αποτύχει
Διεθνή |

Γιατί μια αποτυχημένη Boeing θα έβλαπτε τους πάντες - ακόμα και την Airbus

Παρόλο που το Κογκρέσο διεξάγει δύο ακροάσεις σχετικά με ισχυρισμούς για αστοχίες ασφάλειας στο 787 Dreamliner και σε άλλα αεροσκάφη, η Boeing έχει σε μεγάλο βαθμό απομονωθεί από τις συνέπειες των λαθών της - όχι για πολύ όμως