Σε προχωρημένες συνομιλίες με εξαγωγικές εταιρείες των ΗΠΑ για την εξασφάλιση μακροπρόθεσμων προμηθειών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) βρίσκονται μεγάλες κινεζικές εταιρείες ενέργειας με φόντο τις ανησυχίες για την επάρκεια καυσίμων στη χώρα, κάτω από τις αυξανόμενες τιμές φυσικού αερίου και τις οι ελλείψεις ηλεκτρικού ρεύματος.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται το Reuters, τουλάχιστον πέντε κινεζικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της κρατικής Sinopec Corp και της China National Offshore Oil Company (CNOOC) και διανομείς υποστηριζόμενοι από το Πεκίνο, όπως η Zhejiang Energy, βρίσκονται σε συζητήσεις με εξαγωγείς των ΗΠΑ, κυρίως τις Cheniere Energy και Venture Global.

Οι συζητήσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε συμφωνίες αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα σημάνουν αύξηση των εισαγωγών LNG της Κίνας από τις ΗΠΑ τα επόμενα χρόνια.

Στην κορύφωση του εμπορικού πολέμου μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ το 2019, το εμπόριο φυσικού αερίου σταμάτησε προσωρινά.

Η κατασκευή εγκαταστάσεων για εξαγωγή LNG, επισημαίνουν οι συντάκτες, μπορεί να πάρει χρόνια και υπάρχουν πολλά έργα στη Βόρεια Αμερική σε εξέλιξη, από τα οποία δεν αναμένεται να ξεκινήσουν εξαγωγές μέχρι τα μέσα της δεκαετίας.

Οι συνομιλίες με τους προμηθευτές των ΗΠΑ ξεκίνησαν στις αρχές του 2021, αλλά επιταχύνθηκαν τους τελευταίους μήνες εν μέσω μιας από τις μεγαλύτερες κρίσεις στην τροφοδοσία καυσίμων για παραγωγή θερμότητας εδώ και δεκαετίες. Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ασία πενταπλασιάστηκαν φέτος, προκαλώντας φόβους για έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας το χειμώνα.

Πηγή από το Πεκίνο που μίλησε στο Reuters φέρεται να σχολίασε ότι βλέποντας την αστάθεια που διαμορφώνεται στην αγορά, πολλοί αγοραστές μετάνιωσαν που δεν υπέγραψαν αρκετές μακροπρόθεσμες προμήθειες.

Οι νέες συμφωνίες αναμένεται να ανακοινωθούν τους επόμενους μήνες, αφού η ιδιωτικά ελεγχόμενη ENN Natural Gas Co, με επικεφαλής τον πρώην επικεφαλής του μεγαλύτερου αγοραστή LNG της Κίνας, CNOOC, ανακοίνωσε τη Δευτέρα 13ετή συμφωνία με την Cheniere.

Πρόκειται για την πρώτη σημαντική συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας LNG από το 2018. Οι νέες αγορές θα ενισχύσουν επίσης τη θέση της Κίνας ως κορυφαίου αγοραστή LNG στον κόσμο, ξεπερνώντας την Ιαπωνία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή