Οι τιμές του άνθρακα στην Κίνα διατηρήθηκαν κοντά σε επίπεδα ρεκόρ την Πέμπτη, καθώς ο καιρός αρχίζει και χειμωνιάζει στο βόρειο τμήμα της χώρας και τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής αγόρασαν αποθέματα καυσίμων για να βοηθήσουν στην ενεργειακή κρίση που πλήττει εδώ και καιρό τον ασιατικό γίγαντα.

Η διευρυνόμενη ενεργειακή κρίση στην Κίνα -που επηρέασε τουλάχιστον 17 περιοχές και που οφείλεται στις ελλείψεις άνθρακα, τις υψηλές τιμές καυσίμων και την αυξανόμενη βιομηχανική ζήτηση μετά την πανδημία καθώς μετατοπίζεται σε πιο πράσινα καύσιμα – οδήγησε σε διακοπή της παραγωγής σε πολλά εργοστάσια.

Οι αυξανόμενες τιμές ενέργειας οδήγησαν τις τιμές παραγωγού στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και τουλάχιστον 25 χρόνια τον Σεπτέμβριο, αυξημένες κατά 10,7% σε σχέση με πέρυσι.

Ο κρύος χειμωνιάτικος καιρός είναι πιθανό να επιδεινώσει την κατάσταση.

Το Εθνικό Μετεωρολογικό Κέντρο της Κίνας έχει προβλέψει ότι οι ισχυροί άνεμοι θα μπορούσαν να ρίξουν τη μέση θερμοκρασία έως και 14 βαθμούς Κελσίου σε μεγάλα τμήματα της χώρας αυτήν την εβδομάδα.

Οι τρεις βορειοανατολικές επαρχίες Τζιλίν, Χεϊλονγκτζιανγκ και Λιαονίνγκ – από τις χειρότερα πληγείσες λόγω των ελλείψεων σε ηλεκτρική ενέργεια τον περασμένο μήνα – και αρκετές περιοχές στη βόρεια Κίνα, συμπεριλαμβανομένης της Εσωτερικής Μογγολίας και του Γκανσού, έχουν εισέλθει στην περίοδο της χειμερινής θέρμανσης, η οποία τροφοδοτείται κυρίως από άνθρακα, για να αντιμετωπίσουν τη μείωση της θερμοκρασίας και τον κρύο καιρό.

Το Πεκίνο έχει λάβει μια σειρά από μέτρα για να περιορίσει τις αυξήσεις των τιμών του άνθρακα, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της εγχώριας παραγωγής άνθρακα, της επιβολής περιορισμών στην ενέργεια στα εργοστάσια και της εξασφάλισης του ενεργειακού εφοδιασμού για τη χειμερινή περίοδο θέρμανσης.

Ενίσχυση της προσφοράς άνθρακα

Οι κινεζικές αρχές έδωσαν εντολή σε 153 ορυχεία άνθρακα να αυξήσουν την παραγωγική τους ικανότητα, προσδοκώντας να προστεθούν 55 εκατομμύρια τόνοι αποθεμάτων άνθρακα στο τέταρτο τρίμηνο.

Η ημερήσια παραγωγή άνθρακα έφτασε στο υψηλότερο από τον Φεβρουάριο, σε περισσότερους από 11,2 εκατομμύρια τόνους, σύμφωνα με αξιωματούχο της κινεζικής Εθνικής Υπηρεσίας Ενέργειας.

Οι εισαγωγές άνθρακα στην Κίνα αυξάνονται, οι τιμές σημειώνουν ρεκόρ ενώ τα ακραία καιρικά φαινόμενα με πλημμύρες προσθέτουν ενεργειακά προβλήματα.

Συγκεκριμένα, οι πλημμύρες που έπληξαν την κορυφαία σε παραγωγή άνθρακα περιοχή Σανξί, έχουν επιδεινώσει τις προοπτικές της προσφοράς, με τους αναλυτές να αναμένουν ότι οι ελλείψεις ηλεκτρικού ρεύματος και οι περιορισμοί στην ηλεκτροδότηση θα συνεχιστούν και στις αρχές του επόμενου έτους.

Οι τράπεζες δίνουν δάνεια σε ανθρακωρυχεία για να στηρίξουν τις αυξήσεις της παραγωγής. Η Shanxi Coking Coal Group, ο κορυφαίος κόμβος εξόρυξης άνθρακα της Κίνας, έλαβε τραπεζικό δάνειο 1 δισεκατομμυρίου γιουάν (155,30 εκατομμύρια δολάρια) για την επανέναρξη των εργασιών μετά τις πλημμύρες, σύμφωνα με κυβερνητική εφημερίδα.
«Η προσφορά άνθρακα παραμένει πολύ περιορισμένη στη βορειοανατολική Κίνα. Τα αποθέματα στους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή έφτασαν μόλις το ένα τρίτο των επιπέδων των προηγούμενων ετών», δήλωσε ένας έμπορος άνθρακα με έδρα το Τζιλίν, αλλά πρόσθεσε ότι το τρέχον επίπεδο είναι πολύ υψηλότερο σε σχέση με το αντίστοιχο προ δύο εβδομάδων, όταν ορισμένοι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας είχαν σχεδόν μηδενικό απόθεμα.

Η Κίνα επεκτείνει επίσης τις εισαγωγές άνθρακα ενώ την Πέμπτη, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS ανέφερε ότι η χώρα ζήτησε από τη Ρωσία να διπλασιάσει την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο.

Απελευθέρωση τιμών στην ενέργεια

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Κίνα έκανε το πιο τολμηρό βήμα της σε μια μεταρρύθμιση στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας που διήρκεσε δεκαετίες, καθώς ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει στις τιμές της ενέργειας από άνθρακα να κυμανθούν έως και 20% πάνω από τα βασικά επίπεδα, επιτρέποντας στους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας να μεταφέρουν περισσότερο από το υψηλό κόστος παραγωγής στους εμπορικούς και βιομηχανικούς τελικούς χρήστες.

Αυτό έχει αυξήσει τις προσδοκίες μεταξύ ορισμένων αναλυτών ότι θα ενθάρρυνε τους παραγωγούς ενέργειας να αυξήσουν την παραγωγή τους.

Ωστόσο, άλλοι πιστεύουν ότι δεν θα αντισταθμίσει το υψηλό κόστος του άνθρακα.

Οι προσπάθειες αποκατάστασης της τροφοδοσίας με ενέργεια στη χώρα «βασίζονται πολύ περισσότερο στη διοικητική πίεση και στις παραγγελίες παρά στα οικονομικά κίνητρα για τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας», δήλωσε o Λαουρί Μιλιβίρτα, επικεφαλής αναλυτής του Κέντρου Έρευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα στο Ελσίνκι.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Meta: Γιατί μπλόκαρε την ενημέρωση στον Καναδά
Διεθνή |

Πώς το μπλοκάρισμα ελλοχεύει κινδύνους για την ενημέρωση - Τι έγινε στον Καναδά

Το μπλοκάρισμα των συνδέσμων ειδήσεων έχει οδηγήσει σε βαθιές και ανησυχητικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο οι Καναδοί χρήστες του Facebook ασχολούνται με πληροφορίες σχετικά με την πολιτική - και όχι μόνο...