Η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγές εμβολίων Covid-19, έχοντας εξαγάγει 1 δισ. δόσεις εμβολίων τους τελευταίους δέκα μήνες, ενώ κάθε δεύτερο εμβόλιο που παράγεται στην Ευρώπη εξάγεται.

Αυτό τονίζει σε δήλωσή της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σύμφωνα με την οποία περισσότερο από το 75% των ενηλίκων στην ΕΕ είναι πλέον πλήρως εμβολιασμένο.

Η ίδια αναφέρθηκε στον στόχο που από κοινού έχουν θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, που προσβλέπει σε ένα παγκόσμιο ποσοστό εμβολιασμού 70% μέχρι το επόμενο έτος.

Συγκεκριμένα, η πρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε ότι: «Έχουμε φτάσει σε ένα σημαντικό ορόσημο στην παράδοση των εμβολίων COVID-19 στον κόσμο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξήγαγε πάνω από 1 δισεκατομμύριο δόσεις εμβολίων παγκοσμίως, τους τελευταίους δέκα μήνες. Τα εμβόλια που παράγονται στην ΕΕ έχουν σταλεί σε περισσότερες από 150 χώρες σε όλες τις ηπείρους – από την Ιαπωνία στην Τουρκία, από το Ηνωμένο Βασίλειο στη Νέα Ζηλανδία, από τη Νότια Αφρική στη Βραζιλία.

»Παραδώσαμε περίπου 87 εκατομμύρια δόσεις σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος μέσω του COVAX. Σαφέστατα, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας εμβολίων COVID-19. Πάντα μοιραζόμασταν τα εμβόλια μας δίκαια με τον υπόλοιπο κόσμο. Έχουμε εξάγει όσα παραδώσαμε στους πολίτες της ΕΕ. Πράγματι, τουλάχιστον κάθε δεύτερο εμβόλιο που παράγεται στην Ευρώπη εξάγεται».

Τόνισε ακόμη ότι κατά τη διάρκεια των εμβολιασμών στην ΕΕ, «μείναμε ανοιχτοί στον κόσμο από την αρχή και συνεχίσαμε να εξάγουμε, ακόμη και όταν τα εμβόλια ήταν λιγοστά εδώ. Επειδή ξέραμε ότι θα νικήσουμε τον COVID-19 μόνο αν το παλέψουμε παντού».

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επεσήμανε, επίσης ότι «μαζί με τον Πρόεδρο Μπάιντεν, στοχεύουμε σε ένα παγκόσμιο ποσοστό εμβολιασμού 70% μέχρι το επόμενο έτος. Η ατζέντα ΕΕ-ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας πανδημίας θα μας βοηθήσει να το πετύχουμε. Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει αυτό που της αναλογεί».

Αναφερόμενη συγκεκριμένα στον προγραμματισμό για το επόμενο διάστημα, ανέφερε ότι εκτός από τις εξαγωγές, η ΕΕ θα δωρίσει τους επόμενους μήνες τουλάχιστον 500 εκατομμύρια δόσεις στις πιο ευάλωτες χώρες. Αλλά και άλλες χώρες πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειες, σημείσε. «Συνεργάζομαι στενά με τον πρωθυπουργό Ντράγκι και τον πρόεδρο Μπάιντεν για να ενώσουμε τους ηγέτες της G20 στη Σύνοδο Κορυφής της Ρώμης την επόμενη εβδομάδα σε αυτόν τον φιλόδοξο στόχο: να νικήσουμε την παγκόσμια πανδημία», είπε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα