
Διεθνής ομάδα ερευνητών μέτρησε τη διάρκεια ζωής των ελεύθερων νετρονίων με μεγαλύτερη ακρίβεια από ποτέ.
Όπως αναφέρουν οι ερευνητές στο Physical Review Letters, το μέσο νετρόνιο ζει 14,629 λεπτά της ώρας με αβεβαιότητα 0,005 λεπτών.
Διάσπαση
Τα νετρόνια είναι υποατομικά σωματίδια με ουδέτερο ηλεκτρικό φορτίο και μάζα λίγο μεγαλύτερη από τη μάζα των πρωτονίων.
Τα περισσότερα νετρόνια στο Σύμπαν βρίσκονται μέσα στους πυρήνες ατόμων, και κάτω από αυτές τις συνθήκες ζουν για πάντα, ή τουλάχιστον για δισεκατομμύρια χρόνια. Όταν όμως ένα νετρόνιο βρεθεί ελεύθερο, διασπάται σε ένα πρωτόνιο, ένα ηλεκτρόνιο και ένα αντινετρίνο.
Το πότε θα συμβεί αυτό είναι θέμα τύχης, όμως το μέσο νετρόνιο διασπάται σε περίπου 15 λεπτά της ώρας. Και αυτό το «περίπου» είναι που ενοχλεί τους φυσικούς, οι οποίοι χρειάζονται ακριβείς μετρήσεις για τα μοντέλα τους.
Το πρόβλημα είναι ότι οι δύο μέθοδοι που χρησιμοποιούνται εδώ και δεκαετίες για τη μέτρηση της διάρκειας ζωής του νετρονίου– η «μέθοδος της φιάλης» και η «μέθοδος της δέσμης»-δίνουν αντιφατικά αποτελέσματα, αφού με τη δεύτερη μέθοδο τα νετρόνια εμφανίζονται να ζουν σχεδόν ζουν σχεδόν 10 δευτερόλεπτα περισσότερο από ό,τι με την πρώτη τεχνική.
Το νέο αποτέλεσμα είναι δύο τάξεις μεγέθους πιο ακριβές από τις προηγούμενες εκτιμήσεις και με τις δύο μεθόδους, επισημαίνουν οι ερευνητές. Η μελέτη δεν εξηγεί γιατί οι δύο τεχνικές αποκλίνουν, φέρνουν όμως τους επιστήμονες πιο κοντά στην απάντηση.
Μετρώντας νετρόνια
Η νέα μέτρηση προέρχεται από το διεθνές πείραμα UCNτ με έδρα το Εθνικό Εργαστήριο του Λος Άλαμος στο Νιου Μέξικο. Ως «φιάλη» χρησιμοποιήθηκε ένα δοχείο σε μέγεθος μπανιέρας, μέσα στο οποίο παγιδεύονται πρωτόνια με τη βοήθεια μαγνητικών πεδίων. Οι ερευνητές εισαγάγουν τα νετρόνια στο δοχείο, περιμένουν για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και τελικά συλλέγουν και μετρούν πόσα νετρόνια έχουν απομείνει.
Στη διάρκεια των δύο ετών που διήρκεσε η προσπάθεια, οι ερευνητές μέτρησαν 40 εκατομμύρια νετρόνια.
Η μέθοδος της δέσμης είναι εντελώς διαφορετική, αφού μετρά τα νετρόνια με έμμεσο τρόπο –μια δέσμη πρωτονίων διασπάται σε πρωτόνια, και οι ερευνητές μετρούν τα πρωτόνια αντί τα νετρόνια.
Κανείς δεν γνωρίζει αν η ασυμφωνία σημαίνει ότι η μία από τις δύο μεθόδους είναι προβληματική, ή αν υπάρχουν άλλοι λόγοι που δεν έχουν γίνει κατανοητοί.
Το πρόβλημα θα μπορούσε ενδεχομένως να αντιμετωπιστεί με νέες μετρήσεις με τη μέθοδο της δέσμης, οι οποίες εκτιμάται ότι θα προσφέρουν δεκαπλάσια ακρίβεια σε σχέση με σήμερα.
Σε κάθε περίπτωση, τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να βελτιώσουν τη θεωρία για το πώς τα πρώτα άτομα στο Σύμπαν σχηματίστηκαν από μια καυτή «σούπα» νετρονίων και άλλων υποατομικών σωματιδίων, λένε οι ερευνητές.


Latest News

Μπλοκάρει το ChatGPT η Ιταλία
Εκφράζει ανησυχίες σχετικά με το απόρρητο

Ιστορική πτώση κερδών 69% για το 2022 ανακοίνωσε η Huawei
Η Huawei αναφέρει τη μεγαλύτερη μείωση κερδών στην ιστορία της, χτυπημένη από τις αμερικανικές κυρώσεις και τα περιοριστικά μέτρα στην Κίνα λόγω πανδημίας

Αλγόριθμος τεχνητής νοημοσύνης... ξεθολώνει το σύμπαν
Πώς επιστήμονες κατάφεραν να κάνουν πιο καθαρές εικόνες τις θολές εικόνες που λαμβάνονται από τα επίγεια τηλεσκόπια

Ιαπωνία: Περιορίζει τις εξαγωγές εξοπλισμού κατασκευής μικροτσίπ
Τα μέτρα πιθανόν θα τεθούν σε ισχύ τον Ιούλιο, κατά πληροφορίες ιαπωνικών μέσων ενημέρωσης.

Νερό στη Σελήνη; Κι όμως, υπάρχει!
Χάρη σε δείγματα που συνέλεξε κινεζικό ρομποτικό σκάφος, διαπιστώθηκε η ύπαρξη μιας τεράστιας «δεξαμενής» σε μορφή πάγου που δημιουργήθηκε από πρόσκρουση μετεωριτών

Έρχεται η μάσκα μικτής πραγματικότητας από την Apple
Στο επίκεντρο της ατζέντας βρίσκεται η mixed reality μάσκα, που πιθανότατα θα ονομαστεί Reality One ή Reality Pro

Ο Ίλον Μασκ εκθρόνισε τον Μπαράκ Ομπάμα... στο Twitter
Τον λογαριασμό του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία ακολουθούν σήμερα 133,08 εκατ. χρήστες του Twitter, έναντι 133,04 εκατομμυρίων για τον πρώην ένοικο του Λευκού Οίκου

Ο Ζάκερμπεργκ... έρχεται στην Πάτρα - Η Facebook ιδρύει κέντρο καινοτομίας, ποιος ο ρόλος της ελληνικής Accusonus
Τον Φεβρουάριο του 2022, το Facebook μέσω της µητρικής του εταιρείας, Meta, προέβη στην εξαγορά της ελληνικής start up Accusonus

Αύξηση 40% στο phishing κρυπτονομισμάτων μέσα σε ένα χρόνο
Αυτή η αύξηση του phishing κρυπτονομισμάτων μπορεί να εξηγηθεί εν μέρει από τον όλεθρο που σημειώθηκε στην αγορά των κρυπτονομισμάτων πέρυσι

Μεταφορά τεχνογνωσίας από το MIT σε ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις
O υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Χρίστος Δήμας μίλησε κατά τη διάρκεια του 25ου Global Startup Workshop, που διοργανώνει το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (MIT)