Με εφαλτήριο τις έρευνες για τον εντοπισμό των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στις θαλάσσιες παραχωρήσεις της χώρας και ιδίως νότια και δυτικά της Κρήτης, η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων παρουσιάζει στους πετρελαϊκούς κολοσσούς και τις «πράσινες» επενδυτικές ευκαιρίες.

«Ευκαιρίες και προοπτικές», σύμφωνα με τον CEO της ΕΔΕΥ Αριστοφάνη Στεφάτο, «που μπορούν να συνεργήσουν με το upstream και να οδηγήσουν τη χώρα αλλά και τις ίδιες τις πετρελαϊκές στην κλιματικά ουδέτερη εποχή»

Κατά τη διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης που είχε ο κ. Στεφάτος με δημοσιογράφους υποστήριξε τη χρυσή ευκαιρία που έχει η Ελλάδα για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου «το καύσιμο που θα αποτελέσει γέφυρα για την ενεργειακή μετάβαση», όπως είπε χαρακτηριστικά. Με αφορμή και τις εξελίξεις που προκαλεί η ενεργειακή κρίση ο CEO της ΕΔΕΥ θεωρεί ότι η αξία των δυνητικών αποθεμάτων που μπορεί να διαθέτει η χώρα πολλαπλασιάζεται.

Σύμφωνα με τον ίδιο: «Με βάση τις μελέτες μας υπάρχουν δυνητικά αποθέματα αξίας 250 δις. ευρώ σε πέντε από τους πιο πιθανούς στόχους των οικοπέδων που έχουν παραχωρηθεί στη χώρα μας για τον εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Το φυσικό αέριο, μετά και την αύξηση κατά 250% της τιμής δίνει μεγαλύτερη αξία στον ορυκτό πλούτο της χώρας μας. Θα παίξει το ρόλο του καυσίμου – γέφυρα προς την κλιματικά ουδέτερη εποχή». Σημείωσε ότι ο υπολογισμός των 250 δις. ευρώ γίνεται με τις τιμές του αργού στα 50 με 60 δολάρια το βαρέλι, πριν δηλαδή την τρέχουσα εκρηκτική άνοδο και τα έσοδα για το ελληνικό δημόσιο σε βάθος 25ετίας μπορεί να ανέλθουν στα 56 δις. ευρώ με ιδιωτικές επενδύσεις 46 δις. ευρώ.

Αν ολοκληρωθούν στη χώρα μας οι έρευνες και πραγματοποιηθούν γεωτρήσεις τότε, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΕΔΕΥ, στο ελληνικό υπέδαφος υπάρχουν κρυμμένες ποσότητες φυσικού αερίου ίσες σχεδόν με εκείνες του κοιτάσματος Ζορ στην Αίγυπτο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ανακάλυψη στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Τα off shore αιολικά και το «πράσινο» υδρογόνο

Ο κ. Στεφάτος στη συνέντευξη Τύπου υποστήριξε ότι οι πετρελαϊκές μπορούν να αξιοποιήσουν ευκαιρίες που δίνει η χώρα μας για την ταυτόχρονη ανάπτυξη πλωτών αιολικών πάρκων, την παραγωγή «πράσινου» υδρογόνου από την αφαλάτωση του θαλάσσιου νερού αλλά και την υπόγεια αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα.

Σύμφωνα με όσα είπε η χώρα μας μπορεί έτσι να μετατραπεί σε ενεργειακό hub της περιοχής για την ενεργειακή μετάβαση, ενώ και οι πετρελαϊκές, κατά τον ίδιο, έχουν μία σημαντική ευκαιρία να διαφοροποιήσουν το ενεργειακό χαρτοφυλάκιο τους.

Αναφερόμενος στο πλαίσιο της δυνατότητας των πετρελαϊκών κολοσσών για την άσκηση κι άλλων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων είπε πως είναι δυνατόν για αυτές να αναπτυχθούν τεχνολογικές συνέργειες. Κι έφερε ως παράδειγμα το μοντέλο της Νορβηγίας.

Ο ίδιος δημοσιοποίησε τη διοργάνωση από την ΕΔΕΥ ενός «operators forum» μέσα από το οποίο η κρατική εταιρία συνομιλεί με τους επενδυτές που έχουν μισθώσει δικαιώματα ερευνών κι εκμετάλλευσης στην Ελλάδα. Όπως είπε η ΕΔΕΥ έχει παρουσιάσει στους επενδυτές αυτές τις ευκαιρίες, ενώ τόνισε ότι το αποτέλεσμα των πιθανών συνεργειών «συνδιαμορφώνεται μαζί τους».

Οι έρευνες της Κρήτης

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥ ρωτήθηκε και για τις εξελίξεις στις έρευνες των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στα θαλάσσια οικόπεδα της Κρήτης. Σημείωσε ότι αναμένει ενημέρωση από την κοινοπραξία των Total Energies – ExxonMobil – Ελληνικά Πετρέλαια για το χρόνο της εκκίνησης των επιπλέον σεισμικών ερευνών στις δύο θαλάσσιες παραχωρήσεις που έχουν μισθώσει από το ελληνικό δημόσιο, «Δυτικά» και «Νοτιοδυτικά της Κρητής». Εξήγησε ότι οι εταιρίες σύμφωνα με τις συμβατικές υποχρεώσεις τους έχουν το περιθώριο διενέργειας των σεισμικών μέχρι τον Οκτώβριο του 2022: «Είναι το τελευταίο παράθυρο που έχουμε συμφωνήσει με την κοινοπραξία για τη συγκεκριμένη φάση του ερευνητικού της προγράμματος. Οι νέοι επενδυτικοί κανόνες με βάση τα περιβαλλοντικά κριτήρια, η πανδημία αλλά και η απομάκρυνση της Ευρώπης από τον τομέα των υδρογονανθράκων έχει προκαλέσει συνολικά τριγμούς στον κλάδο της πετρελαϊκής βιομηχανίας. Εμείς», συνέχισε ο Στεφάτος, «αναμένουμε να μας ενημερώσουν για το επενδυτικό τους πλάνο. Ευελπιστώ ότι θα έρθουν με θετικά νέα».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον
Green |

Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον

Γνωρίζουμε πώς να αναπτύξουμε γρήγορα ΑΠΕ και ευέλικτη χωρητικότητα, πώς να επεκτείνουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και πώς να ανταποκριθούμε στη ζήτηση των πελατών για προσιτές τιμές, είπε ο κ. Στάσσης