Οι τιμές του φυσικού αερίου στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη αυξήθηκαν σχεδόν 18% τη Δευτέρα, αφού η ρωσική Gazprom περιόρισε τις ελπίδες για πρόσθετες προμήθειες τον επόμενο μήνα, παρά τις υποδείξεις του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν ότι θα μπορούσαν να αυξηθούν οι προμήθειες σε φυσικό αέριο από τη χώρα του.

Η πολυαναμενόμενη δημοπρασία χωρητικότητας αγωγών που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, την οποία οι traders παρακολουθούσαν με αγωνία, δεν έδειξε καμία αύξηση από μέρους της Ρωσίας, ούτε μέσω του ουκρανικού αγωγού, ούτε μέσω των δικτύων που περνούν από την Πολωνία στη βορειοδυτική Ευρώπη.

«[Τα αποτελέσματα της δημοπρασίας] ήταν πανομοιότυπα με τον προηγούμενο μήνα, οπότε αναμένετε σταθερές ροές για τον Νοέμβριο», δήλωσε ο Tom Marzec-Manser από την συμβουλευτική εταιρεία ΙCIS.

Η ευρωπαϊκή σύμβαση αναφοράς φυσικού αερίου για παράδοση Νοεμβρίου αυξήθηκε κατά 17,7 % στα 104 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ η αντίστοιχη σύμβαση του Ηνωμένου Βασιλείου αυξήθηκε περισσότερο από 15 % σε 2,71 λίρες ανά θερμό.

Οι υποσχέσεις Πούτιν

Πούτιν και αξιωματούχοι του Κρεμλίνου άφησαν να εννοηθεί τις τελευταίες εβδομάδες ότι θα μπορούσε να παραδοθεί περισσότερο αέριο στην Ευρώπη, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια αύξηση ρεκόρ στις τιμές του φυσικού αερίου γεγονός που απειλεί την οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία.

Η Ρωσία κατηγορήθηκε για παρακράτηση προμηθειών ώστε να δρομολογηθεί πιο γρήγορα η εκκίνηση του αγωγού Nord Stream 2, ο οποίος θα παρακάμψει την Ουκρανία, και θα παραδίδει φυσικό αέριο απευθείας στη Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας.

Ο Πούτιν την περασμένη εβδομάδα αρνήθηκε ότι έκανε πολιτικά παιχνίδια χρησιμοποιώντας ως «όπλο» την προμήθεια φυσικού αερίου στην Ευρώπη, επιμένοντας ότι η Gazprom είχε ήδη ξεπεράσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις έναντι των πελατών της Ευρωπαίκής Ένωσης.

Η Ηπειρωτική Ευρώπη λαμβάνει περισσότερο από το ένα τρίτο των συνολικών της προμηθειών φυσικού αερίου από τη Gazprom, αλλά ο μακρύς χειμώνας 2020-21 έχει σχεδόν «αδειάσει» τις αποθηκευτικές εγκαταστάσεις τόσο στη Ρωσία όσο και στην ΕΕ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή