Μια σαφώς πιο πράσινη ατζέντα έχουν κατά νου Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι στο πλαίσιο των συνομιλιών τους για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης στη Γερμανία. Για το σκοπό αυτό πληροφορίες εμφανίζουν τους δύο πιθανούς εταίρους να προσανατολίζονται στη δημιουργία ενός νέου χρηματοδοτικού εργαλείου, ενός fund με την εγγύηση του γερμανικού κράτους, το οποίο θα αναλάβει την χρηματοδότηση της φιλόδοξης πράσινης ατζέντας που θέλουν να δρομολογήσουν, παρακάμπτοντας ωστόσο τους αυστηρούς θεσμικούς κανόνες για το όριο του χρέους.

Η συγκεκριμένη ιδέα ουσιαστικά θα διασφαλίσει πιο εύκολα τη στήριξη των Φιλελεύθερων Δημοκρατών (FDP) στη δρομολόγηση της πράσινης ατζέντας, δεδομένου πως για το FDP συνιστά «κόκκινη γραμμή» η διατήρηση του λεγόμενου φρένου του χρέους. Ο θεσμικός κανονισμός για το χρέος θα διατηρηθεί, αλλά θα παρακαμφθεί, καθώς η χρηματοδότηση των πράσινων project δεν θα γίνεται ευθέως από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Όπως εξήγησε και σε δηλώσεις του ο συν-πρόεδρος των Πρασίνων Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς, παρά τους επίσημους θεσμικούς κρατικούς κανόνες για την ανάληψη νέου χρέους, επιπλέον χρηματοδότηση μπορεί να διασφαλιστεί έμμεσα μέσω κρατικών ινστιτούτων και αναπτυξιακών τραπεζών. Σύμφωνα με την έτερη συν-πρόεδρο Αναλένα Μπάερμπροκ μια κρατική-ιδιωτική εταιρεία στο πρότυπο του σιδηροδρομικού ομίλου Deutsche Bahn AG ή της αναπτυξιακής τράπεζας KfW, μπορούν να λειτουργήσουν σαν πρότυπο για τη δημιουργία του νέου χρηματοδοτικού εργαλείου, που θα λειτουργεί ανεξάρτητα από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Οι Πράσινοι εμφανίζονται να συζητούν με τους Σοσιαλδημοκράτες ένα πακέτο πράσινων δημοσίων επενδύσεων που θα αγγίζει έως και τα 50 δισ. ευρώ το χρόνο!

Θυμίζουμε πως SPD, FDP και Πράσινοι θα ξεκινήσουν επισήμως διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού μεθαύριο, Πέμπτη, καθώς οι εσωτερικοί μηχανισμοί και των τριών έδωσαν προηγουμένως το σχετικό πράσινο φως. Από τις διαπραγματεύσεις θα διαμορφωθεί με λεπτομέρειες η ατζέντα της νέας κυβέρνησης σε όλα τα ζητήματα, με το SPD και τους Πράσινους να κλίνουν προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των δαπανών και το FDP να παραμένει εστιασμένο σε μια πιο αυστηρή δημοσιονομική γραμμή.

Στην μέχρι τώρα προκαταρκτική συμφωνία τους, το FDP επέμενε και «πήρε» τη διατήρηση του «φρένου» του χρέους και την μη αύξηση των φόρων και σε αντάλλαγμα εμφανίστηκε πιο διαλλακτικό απέναντι στην κάθετη ενίσχυση των δαπανών για μια πράσινη ατζέντα με στόχο την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Και η δημιουργία του νέου χρηματοδοτικού fund προφανώς θα εξυπηρετήσει την επίτευξη συμβιβαστικής συμφωνίας μεταξύ τους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green