Στα υψηλότερα επίπεδα από το 2003, και ανώτερα των προβλέψεων των αναλυτών, διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στον Καναδά, προβληματίζοντας ακόμα περισσότερο την Κεντρική Τράπεζα της χώρας.

Όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη η Στατιστική Υπηρεσία της χώρας, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 4,4% τον Σεπτέμβριο. Αυτό είναι το υψηλότερο ποσοστό από τον Φεβρουάριο του 2003, ξεπερνώντας προβλέψεις για αύξηση κατά 4,3%.

Σε μηνιαία βάση, ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 0,2% τον Σεπτέμβριο. Οι υψηλότερες τιμές τροφίμων, στέγης και μεταφορών ήταν οι κύριοι συντελεστές.

Ο Κεντρικός Τραπεζίτης Τιφ Μάκλεμ υποστηρίζει ότι η αύξηση των τιμών καταναλωτή θα είναι βραχύβια.

Την επόμενη εβδομάδα συνεδριάζει η Κεντρική Τράπεζα του Κανάδα. Αν και δεν αναμένεται να αποφασίσει αύξηση των επιτοκίων, θεωρείται πιθανό να μειώσει τις εβδομαδιαίες αγορές ομολόγων του Καναδά σε 1 δισεκατομμύριο δολάρια ΗΠΑ (810 εκατομμύρια δολάρια), από τον τρέχοντα ρυθμό των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι traders προβλέπουν τουλάχιστον τρεις αυξήσεις επιτοκίων στον Καναδά έως το τέλος του 2022, γεγονός που θα έφερνε το βασικό επιτόκιο στο 1% από το τρέχον 0,25%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή