«Θα συζητήσουμε πολλά σημαντικά θέματα στο αυριανό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, από τα μέτρα ενίσχυσης κατά της COVID-19 έως κυβερνοασφάλεια, τη Λευκορωσία και το Αφγανιστάν. Αλλά σήμερα, θα ήθελα να επικεντρωθώ σε ένα που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους πολίτες μας: τις τιμές της ενέργειας» με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την ομιλία της σήμερα Τετάρτη η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αναλύοντας την ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα διεξαχθεί στις Βρυξέλλες στις 21 και 22 Οκτωβρίου.

Όπως αναφέρεται στην επίσημη ημερήσια διάταξη του συμβουλίου, οι ηγέτες της ΕΕ θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν σχετικά με την COVID-19, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, τις τιμές της ενέργειας, τη μετανάστευση και τις εξωτερικές σχέσεις.

Ειδικότερα, για τις τιμές της ενέργειας, οι ηγέτες της ΕΕ θα αξιολογήσουν ποια μέτρα μπορούν να ληφθούν τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων αυτής της αύξησης των τιμών.

Η ενημέρωση από την Κομισιόν

Και σε αυτό το θέμα επέλεξε να επικεντρωθεί η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η επικεφαλής της Κομισιόν ξεκίνησε την ενημέρωσή της, αναφερόμενη σε δύο απλά γεγονότα.

«Πρώτο γεγονός: οι τιμές του φυσικού αερίου είναι κυκλικές και καθορίζονται από τις παγκόσμιες αγορές. Αλλά λόγω της αύξησης της τιμής του φυσικού αερίου, πολλές οικογένειες αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα ​​και οι επιχειρήσεις κινδυνεύουν να κλείσουν. Δεύτερο γεγονός: η ηλιακή ενέργεια είναι σήμερα δέκα φορές φθηνότερη στην παραγωγή από δέκα χρόνια πριν. Και ακόμη και η αιολική ενέργεια – η οποία, εξ ορισμού, είναι πιο ασταθής – σήμερα είναι 50% φθηνότερη από ό, τι πριν από μια δεκαετία. Αυτά τα δύο γεγονότα μας δείχνουν ότι η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια δεν είναι μόνο ζωτική για τον πλανήτη μας – είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την οικονομία μας και για την ανθεκτικότητά μας στα σοκ των τιμών της ενέργειας».
Αναλύοντας τις αιτίες της τρέχουσας αιχμής, η κ. φον ντερ Λάιεν είπε ότι η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει από την πανδημία και η ζήτηση ενέργειας αυξάνεται παγκοσμίως.

«Ένα ασυνήθιστα μακρύ και κρύο χειμώνα ακολούθησε ένα ασυνήθιστα ζεστό και ξηρό καλοκαίρι σε ολόκληρο το βόρειο ημισφαίριο. Όλος ο κόσμος επηρεάζεται – ανεξάρτητα από τις ενεργειακές και κλιματικές πολιτικές των χωρών ή τον σχεδιασμό της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Στην πραγματικότητα, οι τιμές στην Ασία είναι ακόμη υψηλότερες από εδώ στην Ευρώπη» υπογράμμισε.

«Ευθύνες» στη Ρωσία

Η επικεφαλής της Κομισιόν ωστόσο, επέρριψε εμμέσως πλην σαφώς ευθύνες στην Ρωσία, τονίζοντας ότι είναι η παράμετρος που διαφοροποιεί την ευρωπαϊκή κατάσταση: «Ενώ η Gazprom τίμησε τα μακροπρόθεσμα συμβόλαιά της μαζί μας, δεν ανταποκρίθηκε στην υψηλότερη ζήτηση όπως έκανε τα προηγούμενα χρόνια. Η Ευρώπη σήμερα εξαρτάται πάρα πολύ από το φυσικό αέριο και πάρα πολύ εξαρτάται από τις εισαγωγές φυσικού αερίου. Εισάγουμε το 90% του φυσικού αερίου που καταναλώνουμε. Και αυτό μας κάνει ευάλωτους. Η απάντηση έχει να κάνει με τη διαφοροποίηση των προμηθευτών μας. Αλλά και τη διατήρηση του ρόλου του φυσικού αερίου ως μεταβατικού καυσίμου και, κυρίως, με την επιτάχυνση της μετάβασης σε καθαρή ενέργεια. Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία αποτελεί μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα τον πυλώνα της ευρωπαϊκής ενεργειακής κυριαρχίας στον 21ο αιώνα. Φυσικά, οι πολίτες μας επίσης δικαίως αναμένουν γρήγορες απαντήσεις» είπε χαρακτηριστικά.

Η κ. φον ντερ Λάιεν υπενθύμισε επίσης, τα μέτρα που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η υπόλοιπη ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου – Κυριότερα σημεία της ημερήσιας διάταξης

Οι ηγέτες της ΕΕ θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν σχετικά με την COVID-19, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, τις τιμές της ενέργειας, τη μετανάστευση και τις εξωτερικές σχέσεις.

COVID-19

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα αποτιμήσει την κατάσταση όσον αφορά την επιδημία και τα εμβόλια και θα ανταλλάξει απόψεις για τα διδάγματα που αντλήθηκαν σχετικά με τις στρατηγικές εμβολιασμού. Οι ηγέτες θα συζητήσουν επίσης σχετικά με τις προσπάθειες συντονισμού και ετοιμότητας για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ασχοληθεί επίσης με το θέμα της διεθνούς αλληλεγγύης και θα εξετάσει την ανάγκη να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε εμβόλια για όλους.

Ψηφιακός μετασχηματισμός

Η συζήτηση των ηγετών θα επικεντρωθεί στον στόχο της ΕΕ να διασφαλίσει τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ευρώπης. Στην ημερήσια διάταξη θα βρεθούν θέματα όπως η πρόοδος όσον αφορά το ψηφιακό θεματολόγιο και τους βασικούς νομοθετικούς φακέλους, καθώς και η σημασία της ψηφιακής συνδεσιμότητας και των παγκόσμιων εταιρικών σχέσεων.

Μετανάστευση

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα αξιολογήσει την εφαρμογή των συμπερασμάτων που εξέδωσε τον Ιούνιο του 2021.

Εμπόριο

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πραγματοποιήσει στρατηγική συζήτηση με θέμα την εμπορική πολιτική της ΕΕ.

Εξωτερικές σχέσεις

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να εξετάσει σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι προετοιμασίες για:

  • την ευρωασιατική σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά στις 25-26 Νοεμβρίου 2021,
  • τη σύνοδο κορυφής της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης στις 15 Δεκεμβρίου 2021,
  • τη σύνοδο της COP26 για την κλιματική αλλαγή στις 31 Οκτωβρίου-12 Νοεμβρίου 2021 στη Γλασκόβη,
  • τη σύνοδο της COP15 σχετικά με τη βιολογική ποικιλότητα στο Kunming.

Ανάλογα με τις εξελίξεις, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενδέχεται να ασχοληθεί και με άλλα συγκεκριμένα θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή