Με τον βαρύ χειμώνα της Βόρειας Ελλάδα να βρίσκεται… προ των πυλών, το μεγαλύτερο ενεργειακό κέντρο της χώρας επί 60 και πλέον χρόνια, έχει ήδη ανοίξει τον διακόπτη της τηλεθέρμανσης. Ωστόσο, φέτος το… κοντέρ έχει τρελαθεί, προκαλώντας «ηλεκτροσόκ» στη δημοτική επιχείρηση που τη διαχειρίζεται.

Κι αυτό διότι, μετά το «σφράγισμα» τον περασμένο Μάιο του λιγνιτικού σταθμού της Καρδιάς – στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης – ο οποίος έως τότε τροφοδοτούσε με θερμό ατμό την τηλεθέρμανση αποφασίστηκε, ως μεταβατική λύση, να εγκατασταθούν από τη ΔΕΗ δύο ηλεκτρικοί λέβητες των 40 MW (μεγαβάτ) ο καθένας. Οι υπολογισμοί όμως, είχαν γίνει όταν το κόστος του ρεύματος είχε μεν πάρει την… ανηφόρα, αλλά δεν ξεπερνούσε τα 130 με 140 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

«Τώρα που η τιμή κινείται, εδώ και μέρες, σταθερά πάω από τα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα – την Τρίτη μάλιστα είχε σκαρφαλώσει στα 253,33 ευρώ – το κόστος έχει ξεφύγει», αναφέρει παράγοντας του δήμου Εορδαίας. Και εξηγεί: «Όταν δούλευε η Καρδιά η παραγωγή της θερμικής μεγαβατώρας ήταν στα 7,5 ευρώ και μαζί με τα υπόλοιπα κόστη -συντηρήσεις, μισθοδοσίες κλπ – έφτανε στον καταναλωτή περίπου στα 37 ευρώ. Γνωρίζαμε ότι οι ηλεκτρολέβητες θα αύξαναν το κόστος της τηλεθέρμανσης. Είχε υπολογιστεί, όταν η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος ήταν περίπου στα 135 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ότι το κόστος θα έφτανε στα 30 με 32 εκατ. ευρώ τον χρόνο, από 6,5 εκατ. ευρώ ανά έτος την εποχή του λιγντίτη. Ένα κόστος που με δυσκολία θα μπορούσε να καλυφθεί από τον δήμο ώστε να μην επιβαρυνθούν οι πολίτες».

Το ανεξέλεγκτο ράλι των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας έχει θορυβήσει τα στελέχη της Δημοτικής Επιχείρησης Τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας (Δ.Ε.ΤΗ.Π.) και τη δημοτική αρχή της περιοχής. Ήδη οι διαπραγματεύσεις των τοπικών αρχών με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αλλά και με τη διοίκηση της ΔΕΗ είναι εντατικές, καθώς η μοναδική λύση, σύμφωνα με τους παράγοντες του Δήμου Εορδαίας, είναι η επιδότηση της μεγαβατώρας για τον φετινό χειμώνα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές έχει βρεθεί από που μπορεί να προέλθει το κονδύλι, ωστόσο αναζητείται από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ο τρόπος που θα χορηγηθεί ώστε να μην θεωρηθεί κρατική ενίσχυση. «Άρα δύσκολα θα δοθεί απευθείας στη ΔΕΗ», σχολιάζουν.

Σε κάθε περίπτωση, παρότι ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί εάν και πως θα επιδοτηθεί η θερμική μεγαβατώρα στην Πτολεμαΐδα, τη Δευτέρα ολοκληρώθηκε η προθέρμανση των δικτύων και η θέρμανση παρέχεται κανονικά ώστε να μην «παγώσει» το λεκανοπέδιο της Εορδαίας. «Σε κάθε περίπτωση το υπέρογκο κόστος δεν θα το επωμιστούν στους καταναλωτές», επιμένει παράγοντας του δήμου, αν και οι «καυτές» τιμές της τηλεθέρμανσης είναι αδύνατο να καλυφθούν από τη Δ.Ε.ΤΗ.Π.. Γι΄ αυτό άλλωστε πιέζουν την κυβέρνηση για επιδότηση ώστε να συνεχιστεί αυτή η εναλλακτική λύση συλλογικής, αστικής θέρμανσης.

Εκτός απροόπτου για τα μέσα του 2022 προγραμματίζεται η ηλέκτριση της νέας λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ «Πτολεμαΐδα V», με την οποία θα συνδεθεί το σύστημα τηλεθέρμανσης του λεκανοπεδίου. Ήδη το έργο της διασύνδεσης με την υπό κατασκευή μονάδα _ αγωγοί μεταφοράς θερμότητας, αντλιοστάσια, εγκαταστάσεις παραγωγής θερμικής ενέργειας _ έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020 (ΥΜΕΠΕΡΑΑ)» με έναν αρχικό προϋπολογισμό 28,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 20 εκατ. ευρώ η δημόσια δαπάνη και 8,5 εκατ. ευρώ τα ίδια κεφάλαια της ΔΕΤΗΠ.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
Αυξήσεις 150 εκατ. ευρώ στο ρεύμα πληρώνει κάθε μήνα η βιομηχανία
Βιομηχανία |

Αυξήσεις 150 εκατ. ευρώ στο ρεύμα πληρώνει κάθε μήνα η βιομηχανία

Πάνω από 20% έως 40% το κόστος παραγωγής των ενεργοβόρων επιχειρήσεων εξαιτίας των ανατιμήσεων της ηλεκτρικής ενέργειας. Τι είπε ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ και ο διευθυντής Ευρωπαϊκών και Ρυθμιστικών Θεμάτων της Mytilineos σε εκδήλωση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας

Κομισιόν – Έγκριση στην απόκτηση του κοινού ελέγχου της Gastrade από τους ΔΕΣΦΑ, κα Κοπελούζου, ΔΕΠΑ Εμπορίας, GasLog και BTG
Ενέργεια |

«Πράσινο φως» από Κομισιόν για Gastrade

Η Gastrade αναπτύσσει την πλωτή Μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) που θα εγκατασταθεί στα ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης, στη Βόρεια Ελλάδα. Ο ΔΕΣΦΑ έχει στην κυριότητά του, λειτουργεί, συντηρεί, διαχειρίζεται, εκμεταλλεύεται και αναπτύσσει το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου της Ελλάδας

Παραλλαγή Όμικρον – Δεν υπάρχει ανάγκη για βεβιασμένες αποφάσεις στην αγορά πετρελαίου, λέει η Ρωσία
Ενέργεια |

Ρωσία: Καμία ανάγκη για βεβιασμένες αποφάσεις στην αγορά πετρελαίου λόγω...όμικρον

Η Ρωσία δεν βλέπει ανάγκη για επείγουσα δράση στην αγορά πετρελαίου αναφορικά με το νέο στέλεχος Όμικρον του κορωνοϊού, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ, υποβαθμίζοντας την πιθανότητα αλλαγών στην παγκόσμια συμφωνία για το πετρέλαιο