Καθώς τα κρούσματα Covid-19 εκτοξεύονται ξανά στη Βρετανία και οι προβληματισμοί των αρχών βρίσκονται στο απόγειο για το πώς θα τιθασευτεί και πάλι η άσχημη υγειονομική κατάσταση της χώρας, ίσως η λύση να βρίσκεται στο… Ισραήλ. Η χώρα της Μέσης Ανατολής πέρασε λίγους μήνες νωρίτερα μια παρόμοια κρίση, αλλά κατάφερε να την ξεπεράσει.

Η αναζήτηση απαντήσεων στο Ισραήλ μπορεί να είναι χρήσιμη, λένε οι Βρετανοί ειδικοί στον τομέα της υγείας, επειδή και οι δύο χώρες ήταν από τις ταχύτερες στον κόσμο όσον αφορά στα προγράμματα εμβολιασμού, αλλά βιάστηκαν εξίσου να άρουν τους περιορισμούς και τα lockdowns. Και όπως το Ισραήλ γνώρισε άνοδο στα κρούσματα τον Ιούνιο, έτσι και η Βρετανία τώρα, βρίσκεται αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο κρουσμάτων σε μόλις τρεις μήνες.

Η απάντηση του Ισραήλ

Η απάντηση του Ισραήλ στην αναζωπύρωση της επιδημίας ήταν να ξεκινήσει ένα επιθετικό πρόγραμμα ενισχυτικών εμβολιαστικών δόσεων, μια απόφαση που φαίνεται να έχει καταστείλει την χειρότερη έξαρση της επιδημίας μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Και ενώ υπάρχουν πάρα πολλές άλλες μεταβλητές για να βγουν ασφαλή και γρήγορα συμπεράσματα -από τον τύπο και το χρόνο του εμβολίου έως την προτεραιότητα των ηλικιακών ομάδων στους εμβολιασμούς, τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης και τη χρήση μάσκας – ασφαλώς το παράδειγμα του Ισραήλ μπορεί να προσφέρει ένα ξεχωριστό μάθημα στους Βρετανούς : Οι πολίτες της χώρας πρέπει να κάνουν την τρίτη αναμνηστική δόση εμβολίου.

Τρίτη δόση εμβολίου

«Το Ισραήλ ήταν η πρώτη χώρα που πραγματοποίησε μαζική εκστρατεία εμβολιασμού και ήταν η πρώτη που γνώρισε τον πλήρη αντίκτυπο της εξασθένισης της ανοσίας» και τη μαζική ευπάθεια που ακολούθησε, δήλωσε ο Ραν Μπαλίσερ, πρόεδρος της επιτροπής ειδικών του Ισραήλ για την Covid-19, με έδρα το Τελ Αβίβ. Άλλες χώρες που εμβολιάστηκαν αργότερα θα περάσουν από την ίδια κατάσταση, «εκτός εάν χρησιμοποιήσουν τα διδάγματα που βγάλαμε εδώ και οργανώσουν νέα εκστρατεία για την τρίτη ενισχυτική δόση εμβολιασμού», πρόσθεσε ο Ραν Μπαλίσερ.

Σήμερα το ποσοστό των κρουσμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι πολύ υψηλότερο από άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η Βρετανία υλοποιεί πρόγραμμα ενισχυτικών δόσεων εμβολιασμού το οποίο ξεκίνησε στα τέλη Σεπτεμβρίου. Είναι ανοιχτό για άτομα 50 ετών και άνω και εστιάζει στους ηλικιωμένους αυτής της ηλικιακής ομάδας, καθώς και σε άλλα ευάλωτα άτομα. Στο Ισραήλ, ωστόσο,  η διάθεση εμβολίων επεκτάθηκε και στα παιδιά από 12 ετών και άνω από της 1η Αυγούστου και μετά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα