Όταν η πανδημία Covid-19 σάρωσε τον πλανήτη το 2020, το Ηνωμένο Βασίλειο χτυπήθηκε σκληρά, καταγράφοντας μερικούς από τους υψηλότερους αριθμούς κρουσμάτων και θανάτων στην Ευρώπη. Ωστόσο, ένα γρήγορο πρόγραμμα εμβολιασμού κατάφερε να ανατρέψει τα πράγματα και έθεσε τα κρούσματα υπό έλεγχο.

Σήμερα η κατάσταση φαίνεται δραματικά διαφορετική. Η χώρα καταγράφει σχεδόν 50.000 νέα κρούσματα Covid την ημέρα – που σημαίνει ότι έχει ένα από τα χειρότερα καθημερινά ποσοστά μόλυνσης στον κόσμο.

Τη Δευτέρα, καταγράφηκαν 49.156 νέα κρούσματα, σημειώνοντας τον υψηλότερο αριθμό των τελευταίων τριών μηνών και ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ξεπέρασε τα 8,4 εκατομμύρια στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η χώρα ανέφερε επίσης 45 νέους θανάτους μέσα σε 28 ημέρες, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων σε 138.629 – ένας από τους υψηλότερους αριθμούς νεκρών στον κόσμο.

Εν τω μεταξύ, οι νοσηλείες και οι θάνατοι αυξάνονται σταθερά από το καλοκαίρι, όταν τα περιοριστικά μέτρα κατά της Covid άρθηκαν στην Αγγλία στις 19 Ιουλίου. Οι παμπ, τα εστιατόρια και τα νυχτερινά κέντρα άνοιξαν ξανά και η χρήση μάσκας έγινε (ως επί το πλείστον) εθελοντική.

Ευτυχώς, ο αριθμός των νοσηλειών και των θανάτων αυξάνεται με πολύ πιο αργό ρυθμό από ό, τι νωρίτερα στην πανδημία, κυρίως λόγω του ότι τα εμβόλια κατά της Covid είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά στην πρόληψη σοβαρών λοιμώξεων, νοσηλείας και θανάτων.

Παρ ‘όλα αυτά, οι επαγγελματίες υγείας στην Εθνική Υπηρεσία Υγείας της χώρας προειδοποιούν για έναν δύσκολο χειμώνα που βρίσκεται μπροστά.

Τι συμβαίνει;

Οι ειδικοί δηλώνουν ότι υπάρχουν διάφοροι λόγοι για την απότομη αύξηση των κρουσμάτων στη Βρετανία. Σημαντικό ρόλο παίζει η έλλειψη διάθεσης από τους πολίτες να φορούν μάσκες (ακόμη και όταν απαιτείται η χρήση μάσκας, όπως στις δημόσιες συγκοινωνίες, το μέτρο σπάνια εφαρμόζεται) αλλά και οι συνηθισμένες πλέον μεγάλες συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους, οι οποίες έχουν επιστρέψει τη διάδοση του ιού.

Ο δισταγμός της Βρετανίας να προχωρήσει στον εμβολιασμό των εφήβων, κάτι που έκαναν άλλες χώρες της Ευρώπης και οι ΗΠΑ πολύ νωρίτερα, και η επιστροφή στα σχολεία τον Σεπτέμβριο, έχουν επίσης αναφερθεί ως λόγοι για την απότομη αύξηση των κρουσμάτων, αν και η έξαρση των λοιμώξεων μεταξύ των παιδιών και εφήβων ώς 18 ετών υποχωρούν τώρα, καθώς αυξάνονται οι μολύνσεις στη γενιά των γονιών τους, όπως δείχνουν τα δεδομένα.

Ίσως το πιο ειρωνικό είναι ότι η έγκαιρη διάθεση εμβολίων στη Βρετανία – που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2020 και ήταν από τις πρώτες χώρες στον κόσμο – θεωρείται επίσης ότι έχει συμβάλει στο υψηλό ποσοστό κρουσμάτων τώρα.

Αυτό συμβαίνει επειδή σήμερα γνωρίζουμε – λόγω ενός αυξανόμενου όγκου δεδομένων – ότι η ανοσία στους εμβολιασμένους εξασθενεί μετά από περίπου έξι μήνες. Η εξάπλωση τής πολύ πιο μολυσματικής μετάλλαξης Δέλτα της Covid, την άνοιξη και το καλοκαίρι, θεωρείται επίσης ως ένας παράγοντας που έχει μειώσει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Oι πιο πιθανοί λόγοι

Ο Δρ. Ερικ Τοπόλ, ιδρυτής και διευθυντής του Scripps Research Translational Institute, έγραψε στο Twitter την εκτίμησή του για την κατάσταση του Ηνωμένου Βασιλείου το Σάββατο, δηλώνοντας: «Γιατί το Ηνωμένο Βασίλειο αυτή τη στιγμή έχει εξαπλάσιες εισαγωγές στο νοσοκομείο και 3 φορές υψηλότερο ποσοστό θανάτων σε σύγκριση με την Ευρώπη; Μεταξύ των [πιθανών] εξηγήσεων, δύο που ξεχωρίζουν είναι η λιγότερη χρήση μέτρων αποστασιοποίησης και ο μικρότερος εμβολιασμός παιδιών, ηλικίας 12-17 ετών ».

Σημείωσε ότι η εξάρτηση από το εμβόλιο AstraZeneca (όπου η αποτελεσματικότητα έχει διαπιστωθεί ότι μειώνεται ελαφρά περισσότερο με την πάροδο του χρόνου σε σχέση με το εμβόλιο της Pfizer) ίσως είναι ένας άλλος πιθανός παράγοντας.

Ενώ, «μια άλλη πιθανή εξήγηση είναι ότι η Βρετανία εμβολιάστηκε νωρίτερα από την υπόλοιπη Ευρώπη, και ως εκ τούτου έχει εκδηλωθεί μεγαλύτερη εξασθένηση της προστασίας, ειδικά μεταξύ των ηλικιωμένων», σημείωσε.

Υπό το φως των όσων γνωρίζουμε για την εξασθένηση της ασυλίας, το Ηνωμένο Βασίλειο (όπως το Ισραήλ, οι ΗΠΑ και άλλες χώρες στην Ευρώπη) αποφάσισε τον Σεπτέμβριο να κάνει ενισχυτικές δόσεις εμβολίων σε άτομα άνω των 50 ετών, ιατρικό προσωπικό και οποιονδήποτε έχει υποκείμενα προβλήματα υγείας.

Όσοι έλαβαν τη δεύτερη δόση τουλάχιστον πριν από έξι μήνες καλούνται να εμβολιαστούν ξανά. Επί του παρόντος περίπου 6,5 εκατομμύρια άνθρωποι στην Αγγλία είναι επιλέξιμοι για αναμνηστική δόση, με το NHS (εθνικό σύστημα υγείας) μέχρι τώρα να έχει χορηγήσει περίπου 3,6 εκατομμύρια αναμνηστικές δόσεις.

Οι ειδικοί κάλεσαν την κυβέρνηση να αυξήσει τους εμβολιασμούς σε μη εμβολιασμένες ομάδες, κυρίως σε νέους, και να εφαρμόσει ταχύτερα τις ενισχυτικές δόσεις. Έχουν επίσης προειδοποιήσει να μην υπάρξει κανένας εφησυχασμός αυτόν τον χειμώνα ούτε να υπάρξει ξανά η αμφιλεγόμενη στρατηγική «ανοσίας της αγέλης».

«Το Ηνωμένο Βασίλειο φαίνεται να ξυπνά σιγά -σιγά με το γεγονός ότι τα κρούσματα Covid είναι πολύ υψηλά, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι αυξάνονται εδώ και μήνες και πολλές χώρες μας έχουν βάλει στη κόκκινη λίστα τους», δήλωσε ο Tim Spector, καθηγητής γενετικής επιδημιολογίας στο King’s College του Λονδίνου και επικεφαλής επιστήμονας στην εφαρμογή ZOE COVID Study, η οποία συλλέγει και αναλύει δεδομένα Covid.

«Οι μολύνσεις παραμένουν υψηλές στους νέους και φαίνεται να εξαπλώνονται στους ηλικιωμένους 35-55 ετών. Εάν αυτές οι αυξήσεις φτάσουν στους άνω των 55 ετών, αυτό θα μπορούσε να σημάνει καταστροφή για το NHS αυτόν τον χειμώνα », σημείωσε. «Με τα κρούσματα τόσο υψηλά, είναι σαφές ότι η ανοσία της αγέλης δεν υφίσταται και ο κίνδυνος είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι είναι ασφαλείς εάν έχουν νοσήσει από Covid ή έχουν εμβολιαστεί. Πρέπει να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να πείσουμε τον καθένα να κάνει τον διπλό εμβολιασμό και να σταματήσουμε να περιμένουμε την ανοσία της αγέλης να συμβεί μέσω φυσικής μόλυνσης ».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Βουλή: Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας – Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση
Επικαιρότητα |

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας - Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση

Συσπείρωση χωρίς ουσιαστική συγγνώμη για τα Τέμπη από την κυβέρνηση. Αίτημα για προκαταρκτική για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή με αίτημα παραπομπής στη Δικαιοσύνη. Στριμωγμένος στα σχοινιά ο πρωθυπουργός αν και δεν πέρασε η πρόταση μομφής

Ταγαράς: Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο για τις ΔΕ Παπάγου και Καλάμου – Αναθεωρείται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα
Επικαιρότητα |

Πολεοδομικό σχεδιασμό αποκτούν οι ΔΕ Παπάγου και Κάλαμου - Αναθεωρειται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα

Με το Πρόγραμμα «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», πάνω από το 70% της χώρας αποκτά σύγχρονο, χωροταξικό-πολεοδομικό σχεδιασμό, λέει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας