Ως «κρυφό χρέος» της χώρας, θεωρούν οι εκπρόσωποι των θεσμών τις συντάξεις που παραμένουν σε εκκρεμότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα και θέτουν συνεχώς θέμα οριστικής επίλυσης του συγκεκριμένου προβλήματος.

Οι εκπρόσωποι των θεσμών παρακολουθούν στενά το συγκεκριμένο θέμα και τελευταία διαπιστώνουν πρόοδο (αλλά όχι οριστική και πλήρη επίλυση) στο ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων κάτι που αποτυπώθηκε στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την 11η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.

Πάρα ταύτα συνεχίζουν να δείχνουν ενδιαφέρον για την εξέλιξη των στοιχείων, γεγονός που αποτυπώθηκε στη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Εργασίας κ. Κ. Χατζηδάκη με τους επικεφαλής των θεσμών, στο πλαίσιο της 12ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης της χώρας.

Κατά τη συνάντηση, ο Έλληνας υπουργός κ. Χατζηδάκης παρουσίασε την πρόοδο που έχει συντελεστεί σε σχέση με το θέμα των εκκρεμών συντάξεων καθώς και τις εκτιμήσεις για το αμέσως επόμενο διάστημα, με δεδομένο τον στόχο που έχει τεθεί από την ηγεσία του υπουργείου για αύξηση του ρυθμού απονομής των εκκρεμών συντάξεων και δραστική μείωση του στοκ έως το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Σημειώνεται ότι τα τελευταία δύο χρόνια οι εκκρεμείς αιτήσεις κύριας σύνταξης μειώθηκαν από 155.000 σε 129.000. Μάλιστα το υπουργείο εκτιμά ότι έως το τέλος του έτους ο ΕΦΚΑ θα φθάσει τις 30.000 απονομές συντάξεων το μήνα από τις 20.000 που είναι σήμερα.

Κατά τη συνάντηση, η ελληνική πλευρά υπογράμμισε ότι θα συνεχίσει να ενημερώνει τους θεσμούς για την πορεία επίλυσης του προβλήματος, ενώ ο κ. Χατζηδάκης επισήμανε ότι πρόκειται για «κορυφαία προτεραιότητα» της κυβέρνησης για κοινωνικούς και πολιτικούς λόγους και «δεν αποτελεί μια απλή συμμόρφωση σε μνημονιακή υποχρέωση».

Δημογραφικό και συντάξεις

«Η Ελλάδα γερνάει με ταχείς ρυθμούς» και αυτό έχει ουσιαστικές επιπτώσεις – πέραν των άλλων – και στο ασφαλιστικό σύστημα, τόνισε ο υφυπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Π. Τσακλόγλου μιλώντας στο συνέδριο του Economist με θέμα «Δημογραφικές προκλήσεις και πολιτική για την ισότητα των φύλων».

Ο υφυπουργός χαρακτήρισε ως λύση στα προβλήματα που δημιουργεί το δημογραφικό στο σημερινό διανεμητικό ασφαλιστικό σύστημα, την μετάβαση στο κεφαλαιοποιητικό που εισάγεται στις επικουρικές συντάξεις.

Με την αλλαγή αυτή, σημείωσε, επέρχεται διασπορά του ασφαλιστικού κινδύνου, καθώς ο συνταξιούχος του νέου συστήματος θα λαμβάνει τρεις συντάξεις, οι οποίες θα υπόκεινται σε διαφορετικό κίνδυνο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Εργασιακά – Ασφαλιστικά