Η εδώ και δέκα χρόνια πτωτική τάση που υπάρχει στα επιτόκια σημαίνει ότι η αμερικανική κυβέρνηση, αλλά και άλλοι φορείς μπορεί να υποτιμούν το πραγματικό μελλοντικό οικονομικό κόστος της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα του Σαν Φρανσίσκο.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν χρησιμοποιεί μια εκτίμηση 50 δολαρίων ανά τόνο για να υπολογίσει το «κοινωνικό κόστος των αερίων του θερμοκηπίου» στις διαδικασίες υιοθέτησης μέτρων και λήψης αποφάσεων αδειοδότησης.

Η τιμή λαμβάνει υπόψιν τις οικονομικές ζημίες που σχετίζονται με την αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα, τιμωρώντας τους ρυπαίνοντες και δίνοντας κίνητρα για επενδύσεις σε μη ρυπογόνες εναλλακτικές λύσεις.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης, αυτή η εκτίμηση δεν λαμβάνει υπόψη μια μακροχρόνια τάση προς χαμηλότερο κόστος δανεισμού καθώς η γήρανση του πληθυσμού, η βραδύτερη αύξηση της παραγωγικότητας και η αύξηση της εισοδηματικής ανισότητας περιορίζουν την παγκόσμια ζήτηση.

Διαπιστώνουν μάλιστα, ότι μια εκτίμηση εναρμονισμένη με τις πραγματικές τάσεις στα πραγματικά επιτόκια θα έχει κόστος ανά τόνο 100 δολάρια.

«Για να αξιολογηθούν σωστά οι πιθανές μελλοντικές οικονομικές απώλειες από την κλιματική αλλαγή, πρέπει να υπολογιστούν με βάση συγκρίσιμες αξίες σε σημερινά δολάρια», έγραψαν οι οικονομολόγοι της Fed από το Σαν Φρανσίσκο, Glenn Rudebusch και Michael Bauer. Προσθέτουν επίσης, ότι συνυπολογίζοντας τα χαμηλά επιτόκια, το κόστος της κλιματικής αλλαγής υποτιμάται, «κι αυτό είναι σημαντικό για τις επιλογές πολιτικής για το κλίμα».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Στυλιανίδης- Δημητριάδης – Θωράκιση υποδομών κατά κινδύνων της κλιματικής αλλαγής
Green |

Στυλιανίδης- Δημητριάδης: Θωράκιση υποδομών για κινδύνουνς από κλιματική αλλαγή

Συνάντηση με τον CEO του Υπερταμείου, Γρηγόρη Δ. Δημητριάδη, που εποπτεύει την πλειονότητα των δημοσίων επιχειρήσεων, πραγματοποίησε σήμερα ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης

Κομισιόν – Η Ελλάδα καταπολεμά την κλιματική κρίση επιδοτώντας τα ορυκτά καύσιμα….
Green |

Κομισιόν: Η Ελλάδα καταπολεμά την κλιματική κρίση επιδοτώντας τα ορυκτά καύσιμα….

Στα 14 δισ. ευρώ για το 2015-2020 οι επιδοτήσεις της Ελλάδας στα ορυκτά καύσιμα - Πρώτη η χώρα μας στην Ε.Ε. επιχορηγώντας με το 1% του ΑΕΠ - Μόλις στο 1,8 δισ. ευρώ οι ενισχύσεις στα αιολικά πάρκα

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την απολιγνιτοποίηση – Τι περιλαμβάνει
Green |

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την απολιγνιτοποίηση – Τι περιλαμβάνει

Οι ρυθμίσεις που εισάγονται αφορούν την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και τους Δήμους Μεγαλόπολης, Τρίπολης, Γορτυνίας και Οιχαλίας Μεσσηνίας που εξαρτώνται από την εξόρυξη και χρήση λιγνίτη καθώς και τις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης που εξαρτώνται από την χρήση πετρελαίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας