
Σημαντική αύξηση καταγράφηκε στο δημοσιονομικό έλλειμμα αλλά και στο δημόσιο χρέος τόσο της ευρωζώνης όσο και της ΕΕ το 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat, στον απόηχο των μέτρων στήριξης που έλαβαν οι κυβερνήσεις για να μετριάσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας.
Τα στοιχεία αυτά δίνονται στη δημοσιότητα την ώρα που έχει ξεκινήσει η συζήτηση για αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας, τα όρια του οποίου δεν πληρούνται στην τρέχουσα συγκυρία.
Ειδικότερα, το έλλειμμα στη ζώνη του ευρώ αυξήθηκε από 0,6% του ΑΕΠ το 2019 σε 7,2% το 2020 και στην ΕΕ από 0,5% σε 6,9%.
Το χρέος στην ευρωζώνη αυξήθηκε από 83,6% του ΑΕΠ στο τέλος του 2019 σε 97,3% στο τέλος του 2020 και στην ΕΕ από 77,2% σε 90,1%.
Υπενθυμίζεται ότι τα όρια που θέτει το Σύμφωνο Σταθερότητας μιλούν για έλλειμμα έως 3% του ΑΕΠ και χρέος έως 60% του ΑΕΠ.
Αξιοσημείωτο είναι ότι το 2020, όλα τα κράτη μέλη ανέφεραν έλλειμμα.
Τα υψηλότερα ελλείμματα καταγράφηκαν σε Ισπανία (-11,0%), Ελλάδα (-10,1%), Μάλτα (-9,7%), Ιταλία (-9,6%), Ρουμανία (-9,4%), Βέλγιο και Γαλλία (και οι δύο -9,1%), Αυστρία (-8,3%), Ουγγαρία (-8,0%), Σλοβενία (-7,7%), Κροατία (-7,4%), Λιθουανία (-7,2%) και Πολωνία (-7,1%).
Όλα τα κράτη μέλη, εκτός από τη Δανία (-0,2%) και τη Σουηδία (-2,8%), είχαν ελλείμματα υψηλότερα από 3% του ΑΕΠ.
Στο τέλος του 2020, οι χαμηλότεροι δείκτες δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ καταγράφηκαν σε Εσθονία (19,0%), Βουλγαρία (24,7%), Λουξεμβούργο (24,8%), Τσεχία (37,7%) και Σουηδία (39,7%).
Δεκατρία κράτη μέλη είχαν χρέος άνω του 60%του ΑΕΠ, με τα υψηλότερα να καταγράφονται σε Ελλάδα (206,3%), Ιταλία (155,6%), Πορτογαλία (135,2%), Ισπανία (120,0%), Κύπρος (115,3%), Γαλλία (115,0%) και Βέλγιο (112,8%).
Το 2020, οι κρατικές δαπάνες στη ζώνη του ευρώ διαμορφώθηκαν στο 53,8% του ΑΕΠ και τα κρατικά έσοδα στο 46,6%. Τα στοιχεία για την ΕΕ ήταν 53,1% και 46,3%, αντίστοιχα.
Και στις δύο ζώνες, οι κρατικές δαπάνες αυξήθηκαν σημαντικά, ενώ ο δείκτης κρατικών εσόδων αυξήθηκε ελάχιστα.


Latest News

Η ΑΙ θα δημιουργήσει χαμένους και όχι νικητές
Και αυτό καθώς η Nvidia εκτινάσσεται στα ύψη και ενώ επενδυτές αναφέρουν ότι θα είναι μεταξύ των ελάχιστων τεχνολογικών ομάδων που θα οδηγήσει τις μετοχές υψηλότερα

Τελευταίο «μπρα ντε φερ» για το συνταξιοδοτικό στη Γαλλία
Τα γαλλικά συνδικάτα κατεβαίνουν στους δρόμους την Τρίτη, αλλά ο πρόεδρος Μακρόν επιμένει και θέλει να περάσει τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση από τη Βουλή την Πέμπτη

Αδειάζουν οι ουρανοξύστες του Χονγκ Κονγκ - Επιστρέφει η απειλή της ύφεσης
Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί το «τρόπαιο» του δισεκατομμυριούχου Li Ka Shing

Ιαπωνία: «Πακέτο» 25 δισ. για την ενίσχυση των γεννήσεων
Ο Kishida έχει προειδοποιήσει ότι η πληθυσμιακή κρίση της χώρας απειλεί να υπονομεύσει την ικανότητά της να λειτουργεί ως κοινωνία

Το speed dating και η λογική «περάστε, καθίστε, προσλαμβάνεστε»
Νέες μέθοδοι από τις γερμανικές επιχειρήσεις, που αναζητούν εναγωνίως προσωπικό

Τουρκία: Πρώην στέλεχος της Goldman Sachs υποψήφια για το «τιμόνι» της Κεντρικής Τράπεζας
Δεύτερο σημάδι για πιθανή αλλαγή πολιτικής από τον Ερντογάν

«Σαφάρι» για εργατικά χέρια στη Λατινική Αμερική από το Βερολίνο
Με μια στοχευμένη εξαήμερη επίσκεψη στη Λ. Αμερική, οι υπ. Εξωτερικών και Εργασίας της Γερμανίας αναζητούν εργατικό δυναμικό

«Καμία προοπτική» για περαιτέρω ανανέωση της συμφωνίας σιτηρών
Η Μόσχα απειλεί ότι δεν θα ανανεώσει τη συμφωνία

Γερμανία, το νέο «προβληματικό παιδί» της Ευρωζώνης - Τι ανησυχεί τους επενδυτές
Οι αρνητικές εξελίξεις στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης τραβούν προς τα κάτω το επενδυτικό κλίμα στην Ευρωζώνη

Λιγότερο από έναν καφέ το κέρδος ανά επιβάτη για τις αεροπορικές - Τι προβλέπει η ΙΑΤΑ
Ισχυρά αποτελέσματα και αυξημένη ζήτηση ενόψει καλοκαιριού