Η πανδημία covid-19 «θα συνεχιστεί έναν χρόνο περισσότερο από όσο θα χρειαζόταν», διότι οι φτωχές χώρες δεν λαμβάνουν τα εμβόλια που έχουν ανάγκη, προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Ο δρ Μπρους Έιλγουορντ, αξιωματούχος του ΠΟΥ, εξήγησε ότι αυτό σημαίνει πως η υγειονομική κρίση θα μπορούσε «εύκολα να παραταθεί προς το βάθος του 2022».

Λιγότερο από το 5% του πληθυσμού της Αφρικής έχει ανοσοποιηθεί κατά της covid-19, έναντι του 40% στις περισσότερες άλλες ηπείρους.

Ο Έιλγουορντ απηύθυνε έκκληση στις πλούσιες χώρες να προσφέρουν τη σειρά τους στις φτωχές ώστε οι φαρμακευτικές εταιρείες να δώσουν προτεραιότητα στις χαμηλότερου εισοδήματος χώρες.

Ο αξιωματούχος του ΠΟΥ επισήμανε ότι οι πλούσιες χώρες πρέπει να ελέγξουν και πού βρίσκονται σε ό,τι αφορά τις δωρεές τους σε εμβόλια βάσει των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει ήδη από τη σύνοδο της G7. Π.χ. η Βρετανία έει δεσμευτεί να διαθέσει συνολικά 100 εκατ. εμβόλια σε χώρες που έχουν ανάγκη, και μέχρι τώρα έχει παραδώσει κάτι περισσότερο από 10 εκατομμύρια, αναφέρεται στο BBC.

«Δεν βρισκόμαστε σε καλό δρόμο», τόνισε. ο Έιλγουορντ. «Πρέπει πραγματικά να εντείνουμε τους ρυθμούς, διαφορετικά η πανδημία θα συνεχιστεί ένα χρόνο περισσότερο από όσο θα έπρεπε», υπογράμμισε.

Η People’s Vaccine, μια ένωση φιλανθρωπικών οργανώσεων, έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι μόνο μία στις επτά δόσεις, που έχουν δεσμευθεί να δωρίσουν οι πλούσιες χώρες και οι φαρμακευτικές εταιρείες στις φτωχότερες οικονομίες, όντως φτάνει στον προορισμό της.

Η μεγάλη πλειονότητα των εμβολίων κατά της covid-19 έχει δοθεί σε χώρες με υψηλά ή άνω του μέσου εισοδήματα, ενώ στην Αφρική έχει χορηγηθεί μόλις το 2,6% των δόσεων που έχουν διατεθεί παγκοσμίως.

Η People’s Vaccine, στην οποία περιλαμβάνονται η Oxfam και η UNAids, επέκρινε τον Καναδά και το Ηνωμένο Βασίλειο για την προμήθεια εμβολίων για τους δικούς τους πληθυσμούς μέσω του Covax, του παγκόσμιου προγράμματος που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ για τη δίκαιη διανομή των εμβολίων.

Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι νωρίτερα φέτος το Ηνωμένο Βασίλειο έλαβε 539.370 δόσεις Pfizer, ενώ ο Καναδάς πήρε λίγο λιγότερο από ένα εκατομμύριο δόσεις AstraZeneca.

Ο Παγκόσμιος Σύμβουλος της Oxfam για την Υγεία, Ροχίτ Μαλπάνι, αναγνώρισε τυπικά και οι δύο χώρες είχαν δικαίωμα να λάβουν εμβόλια μέσω Covax, αφού έχουν πληρώσει τον μηχανισμό, αλλά πρόσθεσε ήταν ακόμα «ηθικά ακάλυπτο» δεδομένου ότι και οι δύο είχαν λάβει εκατομμύρια δόσεις μέσω των δικών τους συμφωνιών.

«Δεν έπρεπε να έχουν πάρει αυτές τις δόσεις από την Covax», είπε, σημειώνοντας ότι αυτό έγινε αιτία να χρειαστεί να περιμένουν περισσότερο οι φτωχότερες χώρες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα