Η πανδημία covid-19 «θα συνεχιστεί έναν χρόνο περισσότερο από όσο θα χρειαζόταν», διότι οι φτωχές χώρες δεν λαμβάνουν τα εμβόλια που έχουν ανάγκη, προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Ο δρ Μπρους Έιλγουορντ, αξιωματούχος του ΠΟΥ, εξήγησε ότι αυτό σημαίνει πως η υγειονομική κρίση θα μπορούσε «εύκολα να παραταθεί προς το βάθος του 2022».

Λιγότερο από το 5% του πληθυσμού της Αφρικής έχει ανοσοποιηθεί κατά της covid-19, έναντι του 40% στις περισσότερες άλλες ηπείρους.

Ο Έιλγουορντ απηύθυνε έκκληση στις πλούσιες χώρες να προσφέρουν τη σειρά τους στις φτωχές ώστε οι φαρμακευτικές εταιρείες να δώσουν προτεραιότητα στις χαμηλότερου εισοδήματος χώρες.

Ο αξιωματούχος του ΠΟΥ επισήμανε ότι οι πλούσιες χώρες πρέπει να ελέγξουν και πού βρίσκονται σε ό,τι αφορά τις δωρεές τους σε εμβόλια βάσει των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει ήδη από τη σύνοδο της G7. Π.χ. η Βρετανία έει δεσμευτεί να διαθέσει συνολικά 100 εκατ. εμβόλια σε χώρες που έχουν ανάγκη, και μέχρι τώρα έχει παραδώσει κάτι περισσότερο από 10 εκατομμύρια, αναφέρεται στο BBC.

«Δεν βρισκόμαστε σε καλό δρόμο», τόνισε. ο Έιλγουορντ. «Πρέπει πραγματικά να εντείνουμε τους ρυθμούς, διαφορετικά η πανδημία θα συνεχιστεί ένα χρόνο περισσότερο από όσο θα έπρεπε», υπογράμμισε.

Η People’s Vaccine, μια ένωση φιλανθρωπικών οργανώσεων, έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι μόνο μία στις επτά δόσεις, που έχουν δεσμευθεί να δωρίσουν οι πλούσιες χώρες και οι φαρμακευτικές εταιρείες στις φτωχότερες οικονομίες, όντως φτάνει στον προορισμό της.

Η μεγάλη πλειονότητα των εμβολίων κατά της covid-19 έχει δοθεί σε χώρες με υψηλά ή άνω του μέσου εισοδήματα, ενώ στην Αφρική έχει χορηγηθεί μόλις το 2,6% των δόσεων που έχουν διατεθεί παγκοσμίως.

Η People’s Vaccine, στην οποία περιλαμβάνονται η Oxfam και η UNAids, επέκρινε τον Καναδά και το Ηνωμένο Βασίλειο για την προμήθεια εμβολίων για τους δικούς τους πληθυσμούς μέσω του Covax, του παγκόσμιου προγράμματος που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ για τη δίκαιη διανομή των εμβολίων.

Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι νωρίτερα φέτος το Ηνωμένο Βασίλειο έλαβε 539.370 δόσεις Pfizer, ενώ ο Καναδάς πήρε λίγο λιγότερο από ένα εκατομμύριο δόσεις AstraZeneca.

Ο Παγκόσμιος Σύμβουλος της Oxfam για την Υγεία, Ροχίτ Μαλπάνι, αναγνώρισε τυπικά και οι δύο χώρες είχαν δικαίωμα να λάβουν εμβόλια μέσω Covax, αφού έχουν πληρώσει τον μηχανισμό, αλλά πρόσθεσε ήταν ακόμα «ηθικά ακάλυπτο» δεδομένου ότι και οι δύο είχαν λάβει εκατομμύρια δόσεις μέσω των δικών τους συμφωνιών.

«Δεν έπρεπε να έχουν πάρει αυτές τις δόσεις από την Covax», είπε, σημειώνοντας ότι αυτό έγινε αιτία να χρειαστεί να περιμένουν περισσότερο οι φτωχότερες χώρες.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Καιρός – Ποδαρικό με χιόνια και πτώση θερμοκρασίας κάνει ο Δεκέμβριος
Επικαιρότητα |

Ποδαρικό με χιόνια και πτώση θερμοκρασίας κάνει ο Δεκέμβριος

Από χθες έχει γίνει αισθητή και η πτώση της θερμοκρασίας, ενώ κάτοικοι αρκετών ορεινών περιοχών είδαν και… άσπρη μέρα, καθώς εκδηλώθηκαν χιονοπτώσεις ακόμα και σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας με χαμηλότερο υψόμετρο.

ΠΟΥ – Συνιστά στους άνω των 60 ετών και τις ευπαθείς ομάδες να μην ταξιδεύουν
Επικαιρότητα |

ΠΟΥ: Συνιστά στους άνω των 60 ετών και τις ευπαθείς ομάδες να μην ταξιδεύουν

«Θα πρέπει να συστήσουμε στους ανθρώπους που δεν έχουν καλή υγεία ή που κινδυνεύουν να αναπτύξουν μια σοβαρή μορφή της νόσου Covid-19 και να πεθάνουν, ιδίως τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω και εκείνα που παρουσιάζουν συννοσηρότητες (για παράδειγμα: καρδιακή νόσο, καρκίνο και διαβήτη) να αναβάλουν το ταξίδι τους», γράφει ο ΠΟΥ στις νέες ταξιδιωτικές συστάσεις του.

Κορωνοϊός – Οι δύο λόγοι που η κυβέρνηση αποφάσισε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για τους άνω των 60 – «Έκρηξη» στα νέα ραντεβού
Επικαιρότητα |

Εμβολιασμοί: «Έκρηξη» στα νέα ραντεβού για την πρώτη δόση

Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όσοι συμπολίτες μας άνω των 60 ετών δεν έχουν προχωρήσει στην πρώτη δόση εμβολιασμού, μέχρι τις 16 Ιανουαρίου, θα κληθούν να πληρώνουν πρόστιμο 100 ευρώ κάθε μήνα

Γερμανία – Κλειδώνει το υποχρεωτικό καθεστώς των εμβολιασμών για όλο τον ενήλικο πληθυσμό
Επικαιρότητα |

Προ των πυλών οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί και στη Γερμανία

Οι δηλώσεις του εντολοδόχου Καγκελάριου Όλαφ Σολτς επιβεβαίωσαν την στροφή του στο ζήτημα, με τις τελικές αποφάσεις να αναμένεται να ληφθούν στη συνεδρίαση του με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων, την Πέμπτη

Ελλάδα-Ρωσία – Πρωτόκολλο συνεργασίας στον τομέα των Μεταφορών
Επικαιρότητα |

Πρωτόκολλο συνεργασίας Ελλάδας-Ρωσίας στον τομέα των Μεταφορών

Η διεύρυνση της Ελληνο – Ρωσικής συνεργασίας σε πλήθος τομέων με έμφαση στις Μεταφορές, επιβεβαιώθηκε στο πλαίσιο της 13ης Μεικτής Ρώσο - Ελληνικής Επιτροπής για την Οικονομική, Βιομηχανική, Επιστημονική και Τεχνολογική συνεργασία.