Η ενεργειακή κρίση και η στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων νοικοκυριών, οι τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με την πανδημία του κορωνοϊού και η μετανάστευση, είναι τα βασικά θέματα της διήμερης συνεδρίασης των Ευρωπαίων ηγετών, σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες.

Σε σχέση με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που αποσκοπούν στην ανακούφιση των πιο ευάλωτων καταναλωτών, η εισήγηση της Κομισιόν που βρίσκεται στο τραπέζι καλεί τα κράτη μέλη να κάνουν χρήση μέρους των εσόδων που έχουν μέσω των δικαιωμάτων ρύπων που πληρώνει η βιομηχανία.

Οι παρεμβάσεις θα μπορούσαν να έχουν, όπως τονίζει, μορφή εισοδηματικής στήριξης μέσω κουπονιών ή την πληρωμή λογαριασμών, ή ακόμη μέσω στοχευμένων μειώσεων των φορολογικών συντελεστών στην ενέργεια.

Στα μεσομακροπρόθεσμα μέτρα η Κομισιόν προτείνει την εξέταση της κοινής προμήθειας φυσικού αερίου από τα κράτη μέλη σε εθελοντική βάση και την ανάπτυξη της ικανότητας αποθήκευσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Προβληματισμός για την έξαρση των κρουσμάτων

Οι ηγέτες αναμένεται να εγκρίνουν τα παραπάνω μέτρα ενώ θα ταχθούν υπέρ της επιτάχυνσης της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που θα περιορίσουν την ανάγκη για ορυκτά καύσιμα.

Σύμφωνα με το σχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι ηγέτες καλούν τους υπουργούς Ενέργειας των κρατών μελών να συνεδριάσουν εκτάκτως την προσεχή εβδομάδα (26 Οκτωβρίου) για την εξειδίκευση των μέτρων.

Σε σχέση με τον κορωνοϊό, που επίσης θα συζητηθεί σήμερα, η έξαρση των κρουσμάτων στις περισσότερες χώρες προβληματίζει τους ευρωπαίους ηγέτες, οι οποίοι αναμένεται να ρίξουν το βάρος στην αναζήτηση τρόπων επιτάχυνσης των εμβολιασμών.

Τέλος, σε σχέση με τη μετανάστευση οι συζητήσεις θα εστιαστούν σε δράσεις για τη μείωση των πιέσεων στα εξωτερικά σύνορα, μέσω και της προώθησης αποτελεσματικών συμφωνιών επανεισδοχής με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης μεταναστών.

Πηγή: DW

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα