Η ενεργειακή κρίση και η στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων νοικοκυριών, οι τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με την πανδημία του κορωνοϊού και η μετανάστευση, είναι τα βασικά θέματα της διήμερης συνεδρίασης των Ευρωπαίων ηγετών, σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες.

Σε σχέση με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που αποσκοπούν στην ανακούφιση των πιο ευάλωτων καταναλωτών, η εισήγηση της Κομισιόν που βρίσκεται στο τραπέζι καλεί τα κράτη μέλη να κάνουν χρήση μέρους των εσόδων που έχουν μέσω των δικαιωμάτων ρύπων που πληρώνει η βιομηχανία.

Οι παρεμβάσεις θα μπορούσαν να έχουν, όπως τονίζει, μορφή εισοδηματικής στήριξης μέσω κουπονιών ή την πληρωμή λογαριασμών, ή ακόμη μέσω στοχευμένων μειώσεων των φορολογικών συντελεστών στην ενέργεια.

Στα μεσομακροπρόθεσμα μέτρα η Κομισιόν προτείνει την εξέταση της κοινής προμήθειας φυσικού αερίου από τα κράτη μέλη σε εθελοντική βάση και την ανάπτυξη της ικανότητας αποθήκευσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Προβληματισμός για την έξαρση των κρουσμάτων

Οι ηγέτες αναμένεται να εγκρίνουν τα παραπάνω μέτρα ενώ θα ταχθούν υπέρ της επιτάχυνσης της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που θα περιορίσουν την ανάγκη για ορυκτά καύσιμα.

Σύμφωνα με το σχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι ηγέτες καλούν τους υπουργούς Ενέργειας των κρατών μελών να συνεδριάσουν εκτάκτως την προσεχή εβδομάδα (26 Οκτωβρίου) για την εξειδίκευση των μέτρων.

Σε σχέση με τον κορωνοϊό, που επίσης θα συζητηθεί σήμερα, η έξαρση των κρουσμάτων στις περισσότερες χώρες προβληματίζει τους ευρωπαίους ηγέτες, οι οποίοι αναμένεται να ρίξουν το βάρος στην αναζήτηση τρόπων επιτάχυνσης των εμβολιασμών.

Τέλος, σε σχέση με τη μετανάστευση οι συζητήσεις θα εστιαστούν σε δράσεις για τη μείωση των πιέσεων στα εξωτερικά σύνορα, μέσω και της προώθησης αποτελεσματικών συμφωνιών επανεισδοχής με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης μεταναστών.

Πηγή: DW

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Καιρός – Ποδαρικό με χιόνια και πτώση θερμοκρασίας κάνει ο Δεκέμβριος
Επικαιρότητα |

Ποδαρικό με χιόνια και πτώση θερμοκρασίας κάνει ο Δεκέμβριος

Από χθες έχει γίνει αισθητή και η πτώση της θερμοκρασίας, ενώ κάτοικοι αρκετών ορεινών περιοχών είδαν και… άσπρη μέρα, καθώς εκδηλώθηκαν χιονοπτώσεις ακόμα και σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας με χαμηλότερο υψόμετρο.

ΠΟΥ – Συνιστά στους άνω των 60 ετών και τις ευπαθείς ομάδες να μην ταξιδεύουν
Επικαιρότητα |

ΠΟΥ: Συνιστά στους άνω των 60 ετών και τις ευπαθείς ομάδες να μην ταξιδεύουν

«Θα πρέπει να συστήσουμε στους ανθρώπους που δεν έχουν καλή υγεία ή που κινδυνεύουν να αναπτύξουν μια σοβαρή μορφή της νόσου Covid-19 και να πεθάνουν, ιδίως τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω και εκείνα που παρουσιάζουν συννοσηρότητες (για παράδειγμα: καρδιακή νόσο, καρκίνο και διαβήτη) να αναβάλουν το ταξίδι τους», γράφει ο ΠΟΥ στις νέες ταξιδιωτικές συστάσεις του.

Κορωνοϊός – Οι δύο λόγοι που η κυβέρνηση αποφάσισε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για τους άνω των 60 – «Έκρηξη» στα νέα ραντεβού
Επικαιρότητα |

Εμβολιασμοί: «Έκρηξη» στα νέα ραντεβού για την πρώτη δόση

Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όσοι συμπολίτες μας άνω των 60 ετών δεν έχουν προχωρήσει στην πρώτη δόση εμβολιασμού, μέχρι τις 16 Ιανουαρίου, θα κληθούν να πληρώνουν πρόστιμο 100 ευρώ κάθε μήνα

Γερμανία – Κλειδώνει το υποχρεωτικό καθεστώς των εμβολιασμών για όλο τον ενήλικο πληθυσμό
Επικαιρότητα |

Προ των πυλών οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί και στη Γερμανία

Οι δηλώσεις του εντολοδόχου Καγκελάριου Όλαφ Σολτς επιβεβαίωσαν την στροφή του στο ζήτημα, με τις τελικές αποφάσεις να αναμένεται να ληφθούν στη συνεδρίαση του με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων, την Πέμπτη

Ελλάδα-Ρωσία – Πρωτόκολλο συνεργασίας στον τομέα των Μεταφορών
Επικαιρότητα |

Πρωτόκολλο συνεργασίας Ελλάδας-Ρωσίας στον τομέα των Μεταφορών

Η διεύρυνση της Ελληνο – Ρωσικής συνεργασίας σε πλήθος τομέων με έμφαση στις Μεταφορές, επιβεβαιώθηκε στο πλαίσιο της 13ης Μεικτής Ρώσο - Ελληνικής Επιτροπής για την Οικονομική, Βιομηχανική, Επιστημονική και Τεχνολογική συνεργασία.