Ξεκίνησε και επίσημα στις 15 Οκτωβρίου, η συγκομιδή της κύριας ποικιλίας ακτινιδίων Hayward, τα οποία κατευθύνονται προς εξαγωγή. Μέχρι σήμερα οι ποσότητες προς εξαγωγή έφτασαν του 7.795 τόνους, εκ των οποίων οι 1.826 τόνοι είχαν προορισμό την Ιταλία.

Όμως, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Incofruit – Hellas, αρκετά ήταν τα φορτία ανώριμων ακτινιδίων, τα οποία όπως διαπίστωσαν και οι δημόσιες ελεγκτικές αρχές, δεν πληρούσαν ούτε τον δείκτη σακχάρων ούτε της ξηράς ουσίας και διακινήθηκαν σε απαγορευμένες συσκευασίες-περιέκτες – κλούβες, bins επαναχρησιμοποιούμενα και κάποια συσκευασμένα με το χέρι στον αγρό.

Όπως εξηγεί ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Γ. Πολυχρονάκης,  «παρά το ότι η συγκομιδή της κύριας ποικιλίας Hayward, επιτρέπεται από τις 15/10, δεν έχει ακόμη τα προβλεπόμενα χαρακτηριστικά λόγω του ότι η ωρίμανσή τους παρουσιάζει οψιμότητα τουλάχιστον 10 ημερών (25/10 και με σημερινές μετρήσεις στις κυριότερες παραγωγικές περιφέρειες 5,2 – 5,8ο Brix)».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥπΑΑΤ, που επεξεργάζεται ο Σύνδεσμος Incofruit Hellas, από 1/9/2021 έως και 21/10/2021 οι αναγγελίες φορτίων καταχωρήθηκαν στο ΜΕΝΟ για εξαγωγή-διακίνηση ακτινιδίων, που αφορούσαν 7.795 τόνους εκ των οποίων 1.826 τόνοι είχαν προορισμό την Ιταλία.  Ο Σύνδεσμος σημειώνει ότι ακτινίδια που ανταποκρίνονται στα σάκχαρα των 6,2ο Brix έχουν και την μέση περιεκτικότητα σε ξηρά ουσία 15%, ενώ το αντίθετο δεν συμβαίνει.

Να σημειωθεί ότι ο Σύνδεσμος ζητά την διενέργεια αυστηρών ελέγχων και χαιρετίζει το έργο των αρμόδιων ελεγκτικών υπηρεσιών και την απόφαση για τον πολλαπλασιασμό και την εντατικοποίηση των ελέγχων στα σημεία εισόδου και εξόδου της χώρας. Έλεγχοι τόσο στις εισαγωγές περιεκτών (bins κ.α) προς αποφυγή μόλυνσης των καλλιεργειών  (βακτήριο και τον θάνατο των φυτών ακτινιδιάς που μαστίζει την Ιταλία) όσο και για τον ποιοτικό και υγειονομικό έλεγχο των διακινουμένων-εξαγομένων προϊόντων μας προς αποφυγή δυσφήμησης των προϊόντων μας.

Οι εξαγωγές μήλων και επιτραπέζιων σταφυλιών

H ροή των εξαγωγών επιτραπέζιων σταφυλιών συνεχίζει να είναι υποτονική και οι τιμές μη ικανοποιητικές για την περίοδο που διανύουμε. Η εξαγωγή τους ανέρχεται σε 52.579 τόνους, καταγράφοντας μείωση κατά 16%.

Η συγκομιδή μήλων εξελίχθηκε ομαλά με την ποιότητα των καταλλήλων προς εμπορία σε πολύ καλά επίπεδα. Από την 1η Σεπτέμβρη έως και τις 22 Οκτωβρίου, οι εξαγωγές μήλων για τη νέα εμπορική περίδο ανέρχεται σε 14.828 τόνους (μειωμένες κατά 18,8%) με έμφαση ότι στο διάστημα 1/10 μέχρι την 21/10/21 αναγγέλθηκαν στο ΜΕΝΟ εξαγωγές που αφορούν 4.742 τόνους μήλων. Το ίδιο χρονικό διάστημα οι εισαγωγές μήλων ανήλθαν σε 2.222 τόνους εκ των οποίων οι 1.787 ήρθαν από την Βόρεια Μακεδονία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO