Τις δυνατότητες που έχει η βιομηχανία της ΛΑΡΚΟ ως η μοναδική στην Ευρωπαϊκή Ένωση που παράγει σιδηρονικέλιο με τα δικά της μεταλλεύματα, θα παρουσιάσουν σε συνέντευξη Τύπου τα σωματεία εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ, καθώς επιταχύνονται οι διαδικασίες για την αντιμετώπιση των εκκρεμοτήτων της υπόθεσης της παραχώρησης της βιομηχανίας με τον Ειδικό Διαχειριστή και το ΤΑΙΠΕΔ να έχουν κλειδώσει τις ημερομηνίες υποβολής των δεσμευτικών προσφορών προς το τέλος του Νοεμβρίου.

Συγκεκριμένα τη Δευτέρα 25 Οκτωβρίου στις 12:00, τα πέντε σωματεία της ΛΑΡΚΟ θα πραγματοποιήσουν συνέντευξη τύπου στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20, ΤΚ 10671, Αθήνα) κάνοντας στο κάλεσμά τους λόγο για «διαχρονικό έγκλημα που τελείται στην ιστορική βιομηχανία».

Οι «δυνατότητες» της ΛΑΡΚΟ και οι «ευθύνες των κυβερνήσεων»

Σύμφωνα με τα σωματεία της ΛΑΡΚΟ, στην τοποθέτησή τους θα καταδείξουν:

– Τις δυνατότητες που έχει αυτή η βιομηχανία ως η μοναδική στην Ευρωπαϊκή Ένωση που παράγει σιδηρονικέλιο με τα δικά της μεταλλεύματα.

– Τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων για συνειδητή και μεθοδευμένη υπερχρέωση της βιομηχανίας στην ΔΕΗ (αν πλήρωνε με τιμολόγια που πληρώνουν διαχρονικά οι σημερινοί υποψήφιοι επενδυτές της ΛΑΡΚΟ, τότε η ΔΕΗ είναι να επιστρέψει στη ΛΑΡΚΟ πάνω από 100 εκατομμύρια).

– Την συνειδητή και μεθοδευμένη απόδοση του προστίμου των «κρατικών ενισχύσεων», καθώς και την εργαλειοποίηση του με σκοπό το ξεπούλημα και την διάλυση της ΛΑΡΚΟ ενώ αυτή δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ από το κράτος (μετά τη διαδικασία εκποίησης το πρόστιμο θα διαγραφεί όπως λένε).

– Πώς μέσα από τη διαδικασία της «εκκαθάρισης εν λειτουργία» της έχουν δοθεί για πρώτη φορά στην ιστορία της 100 plus εκατομμύρια ευρώ, extra (άλλα 140 εκατομμύρια έχει εισπράξει από τις πωλήσεις αυτό το διάστημα) και απαξιώθηκε μέχρι «τελικής πτώσεως», έχει εγκαταλειφθεί και είναι σε μη λειτουργική κατάσταση το 90% των εγκαταστάσεων έτσι ώστε να απαξιωθεί εις βάρος του Δημοσίου συμφέροντος και να δημιουργηθούν οι συνθήκες για το σταμάτημα της λειτουργίας και την όξυνση του εκβιασμού στους εργαζομένους.

– Πώς οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ έχουν ανεξάντλητες δυνατότητες με βάση την τεχνογνωσία τους αλλά διαχρονικά εργάζονται κάτω από δύσκολες συνθήκες, με μικρές αμοιβές.

– Πώς η κυβέρνηση μέσα από τη διαδικασία της εκκαθάρισης, αυτές τις συνθήκες τις έκανε πιο επικίνδυνες και πιο δύσκολες ενώ παράλληλα σακάτεψε το πενιχρό εισόδημα μας.

– Την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η ΛΑΡΚΟ έχοντας φτάσει στο τελικό στάδιο της εγκληματικής εκποίησης.

– Πώς παρά τις τεράστιες δυνατότητες που υπάρχουν η κυβέρνηση εμπαίζει τους εργαζόμενους εδώ και 22 μήνες δεν διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα τους ενώ δεν διασφαλίζει την συνέχιση της ενιαίας λειτουργίας της βιομηχανίας για να αποτελέσει παράγοντα ανάπτυξης στην οικονομία της Χώρας ώστε όχι μόνο να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας αλλά να δημιουργηθούν πολύ περισσότερες.

– Τις τραγικές επιπτώσεις που θα έχει η πολιτική της Κυβέρνησης για την ΛΑΡΚΟ, τόσο στους δείκτες ανεργίας στους πέντε νομούς που δραστηριοποιείται όσο και συνολικά στην οικονομία της χώρας.

Η κυβέρνηση επιταχύνει τις διαδικασίες για την παραχώρηση

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του Ο.Τ., επιταχύνονται οι διαδικασίες για την αντιμετώπιση των εκκρεμοτήτων της υπόθεσης της παραχώρησης της ΛΑΡΚΟ με τον Ειδικό Διαχειριστή και το ΤΑΙΠΕΔ να έχουν κλειδώσει τις ημερομηνίες υποβολής των δεσμευτικών προσφορών προς το τέλος του Νοεμβρίου.

Η κυβέρνηση και συγκεκριμένα το οικονομικό επιτελείο έχουν δώσει εντολή στους δύο φορείς της διενέργειας των δύο διαγωνισμών να τρέξουν… με κάθε τρόπο το κλείσιμο των ανοικτών ζητημάτων ώστε οι τρεις υποψήφιοι να προσέλθουν με τις οικονομικές προτάσεις τους για τη διεκδίκηση των περιουσιακών στοιχείων.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώτος διαγωνισμός που διενεργεί ο Ειδικός Διαχειριστής αφορά στη μεταβίβαση των μεταλλείων Ευβοίας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας (περιοχή Αγ. Ιωάννης) και Καστοριάς, αποθέματα μεταλλευμάτων, υποπροϊόντων και ανακυκλώσιμων υλικών καθώς και αγροτεμαχίων.

Ο δεύτερος διαγωνισμός του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων αφορά στη μακροχρόνια μίσθωση του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ και των μεταλλείων στη Λάρυμνα και το Λούτσι. Πρόκειται για εγκαταστάσεις και μεταλλευτικά δικαιώματα που ανήκουν στο δημόσιο.

Το χρονοδιάγραμμα, που έχει οριστεί και για τους δύο διαγωνισμούς είναι προς το τέλος του Νοεμβρίου να υποβληθούν οι προσφορές. Στη συνέχεια ο Ειδικός Διαχειριστής και το ΤΑΙΠΕΔ θα αξιολογήσουν τις προτάσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Ολοκληρώθηκε η διάθεση των αντληθέντων κεφαλαίων του ομολόγου
Επιχειρήσεις |

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Ολοκληρώθηκε η διάθεση των αντληθέντων κεφαλαίων του ομολόγου

Οι 250.000 άυλες κοινές ανώνυμες ομολογίες ονομαστικής αξίας ευρώ 1.000 η κάθε μία εκδόσεως της Εταιρείας είναι εισηγμένες στην κατηγορία τίτλων σταθερού εισοδήματος της ρυθμιζόμενης αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών