Εν συντομία…

Το SOL, το έκτο μεγαλύτερο σε κεφαλαιοποίηση κρυπτονόμισμα, έχει σημειώσει εβδομαδιαία άνοδο 25%, ενώ τις τελευταίες 24 ώρες άνοδο σχεδόν 10%.

Μια αύξηση κατά 6,5% θα επαναφέρει το νόμισμα στο προηγούμενο ιστορικό του υψηλό και οποιαδήποτε αύξηση άνω αυτής, θα διαμορφώσει νέο πρωτοφανές υψηλό.

Τα αίτια αισιοδοξίας

Κύρια συνιστώσα της προσαύξησης αποτελεί η εξυπηρέτηση ενός μεγάλου μεριδίου της αγοράς της Αποκεντρωμένης Χρηματοδότησης (Decentralized Finance/ DeFi) από το Solana δίκτυο. Τα τρωτά του Ethereum δικτύου έρχεται να υπέρ-καλύψει η πρωτοπορία του Solana.

Στο δίκτυο του Solana εντοπίζονται δεσμευμένα 12,7 δισεκατομμύρια δολάρια, αξία που φανερώνει τα κεφάλαια που κυκλοφορούν στις πλατφόρμες του. Αυτός ο αριθμός επηρεάζει την τιμή του εγγενούς νομίσματος (token) ‘SOL’.

Για καλύτερη κατανόηση, σκεφτείτε το SOL ως arcade token που χρειάζεστε για να παίξετε Pac-Man, Rampage ή Donkey Kong. Η χρήση του SOL token είναι αναγκαία για να ‘παίξετε’ στο οικοσύστημα του DeFi.

Solana VS Ethereum

Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του Solana εντοπίζεται στην ταχύτερη διεκπεραίωση των συναλλαγών. Ισχυρίζεται ότι επεξεργάζεται 50.000 συναλλαγές ανά δευτερόλεπτο με μέσο χρόνο επιβεβαίωσης περίπου 5 λεπτά (1 συναλλαγή απαιτεί 0,0001’). Το Ethereum, στον αντίποδα, μπορεί να χειριστεί περίπου 15 συναλλαγές ανά δευτερόλεπτο.

Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι το Ethereum δεν σχεδιάστηκε με γνώμονα μεμονωμένες περιπτώσεις χρήσης. Ο Vitalik Buterin και οι συνιδρυτές του ήθελαν να επιτρέψουν ένα ευρύ σύνολο εφαρμογών να αναπτυχθούν στο δίκτυο. Αντίθετα, το Solana είχε στρέψει εκ των προτέρων τις βλέψεις του στο DeFi και σχεδιάστηκε για να είναι ικανό να ανταπεξέλθει σε υψηλό φορτίο συναλλαγών.

Τι είναι το DeFi;

Το DeFi αποτελεί τα αρχικά του όρου Decentralized Finance, δηλαδή του Αποκεντρωμένου Συστήματος, σύστημα το όποιο επικρατεί στην τεχνολογία των κρύπτο.

Σε κάθε Αποκεντρωμένο Συστήμα περιέχονται εφαρμογές που βασίζονται σε blockchain και επιτρέπουν την πραγματοποίηση μίας σειράς χρηματοοικονομικών συναλλαγών, όπως αγοραπωλησίες, δανεισμό, διαπραγμάτευση παραγώγων και ανταλλαγές περιουσιακών στοιχείων.

Η διαφορά με τα παραδοσιακά χρηματοοικονομικά συστήματα είναι ότι στα αποκεντρωμένα δεν υπάρχει μεσάζοντας, όπως τράπεζες και μεσίτες, δηλαδή εκλείπει ο ανθρώπινος παράγοντας για τη διεκπεραίωση των υπηρεσιών. Στον αντίποδα, ο ειδικός αλγόριθμος κρυπτογράφησης, στον οποίο στηρίζεται το σύστημα αυτό, λαμβάνει τον ρόλο μεσάζοντα, κάνοντας την διαδικασία πιο αξιόπιστη και γρήγορη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News