«Αποκλεισμένος από το αγαπημένο του κοινωνικό δίκτυο, το Τwitter, καθώς και από το Facebook, ο Ντόναλντ Τραμπ προαναγγέλλει τη δημιουργία μιας πλατφόρμας μέσω της οποίας θα μπορεί να επικοινωνεί ελεύθερα με την πολιτική του βάση και τον υπόλοιπο κόσμο». Ακούγεται σαν κάτι που ήδη δοκιμάστηκε, και απέτυχε: πράγματι, την περασμένη άνοιξη, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ λάνσαρε ένα μπλογκ ονόματι «Από το Γραφείο του Ντόναλντ Τραμπ».

Ηταν όμως τόσο μικρή η επισκεψιμότητά του, που έκλεισε έπειτα από μόλις 29 ημέρες. Αλλά η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται υποχρεωτικά και ο Τραμπ δεν πρέπει να υποτιμάται: αργά το βράδυ της Τετάρτης, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, που δεν αποδέχθηκε ποτέ την ήττα του από τον Τζο Μπάιντεν και προετοιμάζεται ξεκάθαρα για μια νέα υποψηφιότητα το 2024, ανακοίνωσε την ίδρυση μιας νέας, εισηγμένης στο χρηματιστήριο εταιρείας, του Ομίλου ΜΜΕ και Τεχνολογίας Τραμπ, που θα λανσάρει ένα νέο κοινωνικό δίκτυο, το Truth Social. Σύνθημα, «Ακολουθήστε την ΑΛΗΘΕΙΑ». Στόχος, «να αντιμετωπιστεί η τυραννία της Big Tech».

Ο Τραμπ κλείνει κοντά εννέα μήνες αποκλεισμένος από το Τwitter και το Facebook – αμφότερα τον μπλόκαραν μετά τη φονική εισβολή αφηνιασμένων οπαδών του στο Καπιτώλιο, στις 6 Ιανουαρίου, που ερευνάται επί του παρόντος από ειδική εξεταστική επιτροπή της Βουλής. Διατηρεί βέβαια ενεργό παρουσία στα συντηρητικά αμερικανικά μίντια, δεν έχει όμως πια τη δυνατότητα που είχε άλλοτε να επηρεάζει την ειδησεογραφία και να κυριαρχεί στην εθνική πολιτική συζήτηση. Και είναι σαφές ότι αυτό τον ερεθίζει. Προ ημερών, προσέφυγε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο ζητώντας να υποχρεωθεί το Τwitter να ξεμπλοκάρει τον λογαριασμό του.

«Ζούμε σε έναν κόσμο όπου οι Ταλιμπάν έχουν τεράστια παρουσία στο Τwitter αλλά ο αγαπημένος σας Αμερικανός Πρόεδρος έχει φιμωθεί. Αυτό είναι απαράδεκτο», διακήρυξε προχθές, προαναγγέλλοντας τη νέα πλατφόρμα.

Πρόσβαρη

Σύμφωνα με αμερικανικά Μέσα, ο σχετικός ιστότοπος έγινε για ένα σύντομο χρονικό διάστημα προσβάσιμος, το ίδιο βράδυ, επιτρέποντας σε επισκέπτες να δημιουργήσουν λογαριασμό και να κατοχυρώσουν username. Μάλιστα ένας λογαριασμός υπό το ψευδώνυμο «donaldjtrump» πόσταρε μία φωτογραφία που έδειχνε έναν χοίρο να αφοδεύει… Σε κάθε περίπτωση, το Truth Social αναμένεται να ξεκινήσει θεωρητικά τη δοκιμαστική του λειτουργία τον Νοέμβριο και να τεθεί σε πλήρη λειτουργία του χρόνου. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν ήδη να προπαραγγείλουν τη σχετική εφαρμογή στο αμερικανικό AppStore: τα προσχέδια screenshot που τη συνοδεύουν θύμισαν σε πολλούς και έντονα το Τwitter, την πλατφόρμα πάνω στην οποία έχτισε ο Τραμπ την πολιτική του άνοδο, και την οποία χρησιμοποιούσε στη διάρκεια της προεδρίας του ακόμα και δεκάδες φορές την ημέρα. Η νέα του εταιρεία, που όπως ανακοίνωσε συγχωνεύεται με την Digital World Acquisition Corp., μία εταιρεία εξαγοράς ειδικού σκοπού, εισηγμένη στο Nasdaq, επεσήμανε παράλληλα ότι σκοπεύει να λανσάρει και μία υπηρεσία streaming.

Οπως σημειώνει στους «New York Times» ο Ντέιβιντ Μπροκ, πολλοί φιλελεύθεροι ψηφοφόροι έχουν κάνει επί του παρόντος ένα βήμα πίσω από την πολιτική, πεπεισμένοι ότι ο Τραμπ δεν αποτελεί πλέον απειλή. Στην πραγματικότητα, όμως, οι τελευταίες προεδρικές εκλογές έλυσαν πολύ λίγα προβλήματα: ο Τραμπ όχι απλώς μοιάζει να προετοιμάζεται για τις προεδρικές εκλογές του 2024, αλλά συνεγείρει και τους υποστηρικτές του ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του 2022 για την ανανέωση του Κογκρέσου.

«Προχωρώντας μπροστά», γράφει ο Μπροκ, «μπορούμε να περιμένουμε ότι οι ψευδείς ισχυρισμοί περί εκλογικής νοθείας, και οι εξίσου κίβδηλες προσπάθειες αμφισβήτησης νόμιμων καταμετρήσεων ψήφων, θα γίνουν μόνιμο χαρακτηριστικό της ρεπουμπλικανικής πολιτικής στρατηγικής. Κάθε εκλογική μάχη την οποία χάνουν οι Ρεπουμπλικανοί θα αμφισβητείται με ψέματα, κάθε νίκη των Δημοκρατικών θα απονομιμοποιείται. Αυτά είναι δηλητήριο σε μία δημοκρατία».

Αν συνυπολογίσει κανείς τους νόμους που περνάνε ελεγχόμενες από τους Ρεπουμπλικανούς πολιτείες προκειμένου να περιορίσουν το δικαίωμα ψήφου, αλλά και τις εκκαθαρίσεις εκλογικών αξιωματούχων στις οποίες προχωρούν, κατανοεί ακόμα καλύτερα την προειδοποίηση του Μπροκ ότι ο Τραμπ δεν πρέπει θεωρείται ασήμαντος κίνδυνος. «Οι Δημοκρατικοί», γράφει, «έχουν σήμερα απέναντί τους μια αντιπολίτευση που δεν είναι ένα φυσιολογικό πολιτικό κόμμα, αλλά μάλλον ένα κόμμα πρόθυμο να θυσιάσει τους δημοκρατικούς θεσμούς και τους κανόνες προκειμένου να ανακτήσει την εξουσία».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα