
Κατέρρευσαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ιταλικής κυβέρνησης και της UniCredit SpA για την πώληση της υπερχρεωμένης Banca Monte dei Paschi di Siena SpA. Αν και τα… μαύρα σύννεφα είχαν διαφανεί εδώ και μέρες, δημιουργώντας έντονο προβληματισμό για την επόμενη ημέρα της MPS και φέρνοντας σε δυσχερή θέση την κυβέρνηση Ντράγκι, η οποία θα πρέπει να αναζητήσει λύση μέχρι τα τέλη της χρονιάς.
Δημοσιεύματα ανέφεραν από νωρίς πως οι δύο πλευρές αποφάσισαν τελικά να διακόψουν τις συνομιλίες, καθώς δεν μπορούν να βρουν τρόπο να γεφυρώσουν το χάσμα που τους χωρίζει σε σειρά ζητημάτων με κυριότερο την αύξηση κεφαλαίου που θα χρειαστεί η Monte Paschi. Το διαζύγιο στις συνομιλίες επιβεβαιώθηκε και από κοινή ανακοίνωση τους, απόψε.
«Παρά την προσπάθεια που καταβλήθηκε και από τις δύο πλευρές, η UniCredit και το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών ανακοινώνουν πως οι διαπραγματεύσεις που αφορούν την πιθανή εξαγορά καθορισμένου τμήματος της Banca Monte dei Paschi di Siena, δεν θα συνεχιστούν» αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Απειλή για το τραπεζικό σύστημα
Τα ιταλικό κράτος ελέγχει το 64% της Monte, μετά το ύψους 5,4 δισ. ευρώ πακέτο διάσωσης που δρομολόγησε για να στηρίξει την παλαιότερη τράπεζα του κόσμου, το 2017. Η τράπεζα παραμένει σε υψηλό κίνδυνο, με κεφαλαιουχικές ανάγκες που υπολογίζονται στα 2,5 δισ. ευρώ, κάτι που φάνηκε και από το γεγονός πως κατετάγη τελευταία στα φετινά ευρωπαϊκά stress tests. Έτσι όσο δεν βρίσκεται λύση και αγοραστής παραμένει μια «βόμβα» στην καρδιά του ήδη ευάλωτου από τα διογκωμένα κόκκινα δάνεια τραπεζικού συστήματος.
Η UniCredit δήλωσε ενδιαφέρον το καλοκαίρι, θέλοντας με την απορρόφηση της MPS να ενδυναμωθεί, καθώς η διαφορά που την χωρίζει από την Intesa Sanpaolo έχει διευρυνθεί, ειδικά αφότου η τελευταία εξαγόρασε τη μικρομεσαία UBI. Όμως, έθετε ως προϋπόθεση η κεφαλαιοποίηση της να μείνει ανέπαφη, κοινώς να αποκτήσει τα πιο… υγιή τμήματα της MPS με τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση και βέβαια να μην αναλάβει τα άμεσα έξοδα ενίσχυσης της κεφαλαιοποίησης της Monte.
Μετά την προκαταρκτική συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι δύο πλευρές τον Ιούλιο, ξεκινώντας αποκλειστικές συνομιλίες, η UniCredit ισχυρίστηκε πως η MPS χρειάζεται μια σημαντική αύξηση κεφαλαίου πριν την ολοκλήρωση της μεταβίβασης προκειμένου να καλυφθεί το κόστος της αναδιάρθρωσης και των περικοπών θέσεων εργασίας που θα χρειαστούν. Τοποθέτησε το νούμερο στα 7 δισ. ευρώ, ένα νούμερο τρεις φορές παραπάνω από την αρχική εκτίμηση του υπουργείου Οικονομικών.

Αδιέξοδο για την αύξηση κεφαλαίου
Η κυβέρνηση που έχει ήδη καταβάλει 5,4 δισ. για να κρατήσει την τράπεζα ζωντανή και θα πρόσφερε και σημαντικές φοροαπαλλαγές ύψους 2 δισ. ευρώ στην UniCredit, δεν ήταν πρόθυμη να καλύψει το κόστος. Είχε, άλλωστε, να επωμιστεί και το πολιτικό κόστος δεδομένου πως από τους 21.000 εργαζομένους πολύ μεγάλο μέρος θα έπρεπε να αποχωρήσει με προγράμματα εθελούσιας εξόδου. Το τελευταίο ήταν και ένα σημείο τριβής στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού, καθώς ειδικά το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα δυσφορούσε έντονα με τους χειρισμούς του υπουργείου.
To αδιέξοδο είχε διαφανεί εδώ και μέρες καθώς καμία πλευρά δεν έκανε πίσω και τελικά επιβεβαιώθηκε σήμερα, σηματοδοτώντας ένα σοβαρό πλήγμα και για τους δύο: τόσο για την κυβέρνηση και τον Μάριο Ντράγκι προσωπικά που είχε βάλει στόχο να «κλείσει» το δύσκολο αυτό κεφαλαίο για την ιταλική τραπεζική αγορά, όσο και για τον διευθύνοντα της UniCredit, Αντρέα Ορσέλ, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα, υπό δύσκολες συνθήκες, τον περασμένο Απρίλιο και πιεζόταν να φέρει γρήγορα αποτελέσματα στην προσπάθεια για την ενδυνάμωση της τράπεζας του. Ήλπιζε δε, να ανακοινώσει την επίτευξη συμφωνίας με την έκδοση των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων της UniCredit, την ερχόμενη Πέμπτη. Αντ’ αυτού βρίσκονται και οι δύο με ένα επικοινωνιακό και όχι μόνο φιάσκο στα χέρια τους.
Πάντως, πρακτικά το μεγαλύτερο πρόβλημα το έχει η Ρώμη. Κι αυτό διότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή της έχει δώσει χρονικό τελεσίγραφο μέχρι τα τέλη της χρονιάς να βρει λύση για την MPS και την απομείωση του μεριδίου του Δημοσίου.


Latest News

Μπόνους...γιοκ λέει η ελβετική κυβέρνηση- Ανέστειλε τις πληρωμές μπόνους
Οι ελβετικές αρχές δήλωσαν ότι θα απαγορεύσουν τις πληρωμές των «αναβαλλόμενων» μπόνους, παρόλο που έχουν ήδη εγκριθεί
![Απολύσεις-Τεχνολογία: Κοντά στο μισό εκατομμύριο τους τελευταίους 12 μήνες [Γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/03/ot_apolyseis-2-1024x600-1-600x352.jpg)
Στον...δρόμο σχεδόν μισό εκατομμύριο εργαζόμενοι στην τεχνολογία [Γράφημα]
Το 35% ή 143,980 απολύσεις αφορά εταιρείες με προσωπικό άνω των 3.000 εργαζομένων

Τσουνάμι απολύσεων φοβούνται τώρα σε Credit Suisse και UBS
Μπορεί να χαθούν έως και 40.000 θέσεις εργασίας
![Credit Suisse: Οι ομολογιούχοι ΑΤ 1 οι μεγάλοι χαμένοι της διάσωσης [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/03/ot_creditSuisse_ubs-600x352.png)
Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν από το σχέδιο για να διασωθεί η Credit Suisse [γράφημα]
Οι ομολογιούχοι έναντι των μετόχων έχουν προτεραιότητα όταν προκύπτει θέμα αποζημίωσης

Έγινε η Ελβετία... μπανανία; Τι λένε αναλυτές για τη διάσωση της Credit Suisse
Πώς σχολιάζουν οικονομικοί παράγοντες τη συμφωνία με την UBS - Τα απόνερα στο ελβετικό φράγκο

Το «μήνυμα» Ενριά για τις ευρωπαϊκές τράπεζες -Τι λέει για επιτόκια και φθηνό χρήμα
Επισήμανε ωστόσο ότι δεν μπορούν πλέον να στηρίζονται στην άντληση φθηνής ρευστότητας για να καλύπτουν τις ανάγκες τους

Η Ινδία στρώνει «κόκκινο χαλί» στην Apple - Τι αλλάζει για χάρη της εταιρείας
Οι κινήσεις εντάσσονται στην ευρύτερη προσπάθεια της Apple να μεταφέρει το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγικής της διαδικασίας εκτός Κίνας

Τρόπους εγγύησης όλων των τραπεζικών καταθέσεων μελετούν οι ΗΠΑ
Παρασκηνιακές διαβουλεύσεις

Η ώρα του λογαριασμού: Πόσο θα πληρώσουν οι Ελβετοί τη διάσωση της Credit Suisse
Βαρύς ο λογαριασμός για τους φορολογούμενους που αντιδρούν έντονα στο deal με την UBS - Σκληρή κριτική και για τους καλοπληρωμένους τραπεζίτες

«Ο πυροσβέστης και ο αστυνομικός»: Το μεγάλο δίλημμα της Fed για τα επιτόκια
Τι θα ανακοινώσει την Τετάρτη ο Τζερόμ Πάουελ στο πλαίσιο των προσπαθειών για μείωση του πληθωρισμού