Η γερμανική οικονομική ανάπτυξη είναι πιθανό να επιβραδυνθεί απότομα το τέταρτο τρίμηνο του έτους, καθώς η βιομηχανία εξακολουθεί να υποφέρει από έλλειψη προσφοράς και η ζήτηση για υπηρεσίες μειώνεται, ανέφερε η Bundesbank στην μηνιαία έκθεσή της τη Δευτέρα.

Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης σημείωσε άνθηση το καλοκαίρι, αλλά απροσδόκητα εμπόδια στην εφοδιαστική αλυσίδα εμποδίζουν τώρα τον τεράστιο κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας, ενώ το υψηλότερο ενεργειακό κόστος και οι επίμονες ανησυχίες για την πανδημία του κορωνοϊού θα μπορούσαν να πλήξουν το καταναλωτικό κλίμα, δήλωσαν οι αναλυτές.

«Η ανάπτυξη είναι πιθανό να επιβραδυνθεί σημαντικά το τρέχον τρίμηνο», ανέφερε η Bundesbank, προσθέτοντας ότι η ανάπτυξη ολόκληρου του έτους είναι πλέον πιθανό να είναι «σημαντικά» κάτω από την πρόβλεψή της για 3,7%.

«Η ισχυρή δυναμική στον τομέα των υπηρεσιών είναι πιθανό να υποχωρήσει σημαντικά», ανέφερε η τράπεζα. «Ο μεταποιητικός τομέας είναι πιθανό να συνεχίσει να υποφέρει από τα προβλήματα παράδοσης».

Τα προβλήματα προκλήθηκαν αποκλειστικά από την προσφορά, ωστόσο, με δεδομένο ότι οι βιομηχανικές παραγγελίες παρέμειναν υγιείς, αυτό οδήγησε σε ένα «εξαιρετικά υψηλό» χάσμα μεταξύ ζήτησης και παραγωγής, πρόσθεσε η Bundesbank.

Οι υπηρεσίες είναι επίσης πιθανό να υποφέρουν, καθώς ορισμένα μέτρα που σχετίζονται με την πανδημία θα παραμείνουν σε ισχύ, ειδικά καθώς τα ποσοστά μόλυνσης από τον κορωνοϊό συνεχίζουν να ανεβαίνουν σε προηγούμενα επίπεδα που στο παρελθόν ήταν έναυσμα για νέους περιορισμούς.

Η Bundesbank πρόσθεσε ότι αυτά τα προβλήματα εφοδιασμού μαζί με τις υψηλότερες τιμές ενέργειας και την αντιστροφή της μείωσης του φόρου προστιθέμενης αξίας θα συνεχίσουν να ωθούν τις τιμές καταναλωτή υψηλότερα.

«Συνολικά, ο ρυθμός του πληθωρισμού είναι πιθανό να συνεχίσει να αυξάνεται προς το παρόν, προτού υποχωρήσει σταδιακά το επόμενο έτος», ανέφερε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή