Ο διαχειριστής του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας στη Γαλλία, η RTE, δήλωσε πως οι επόμενης γενιάς πυρηνικοί αντιδραστήρες προσφέρουν έναν προσιτό τρόπο προκειμένου το ενεργειακό μείγμα της χώρας να απομακρυνθεί από τα ορυκτά καύσιμα και καθιστά εφικτό έως το 2050  τον στόχο της ουδετερότητας άνθρακα. Θυμίζουμε πως η Γαλλία είναι ανάμεσα στις χώρες που επιμένουν στον χαρακτηρισμό της πυρηνικής ενέργειας ως “πράσινη”, στο πλαίσιο και του νέου κανονιστικού πλαισίου για το Περιβάλλον που διεργάζεται η Κομισιόν.

“Η κατασκευή νέων πυρηνικών αντιδραστήρων είναι οικονομικά βιώσιμη, ιδιαίτερα καθώς καθιστά δυνατό να διατηρηθεί ένας στόλος περίπου 40 γιγαβάτ το 2050”, ανέφερε η RTE σε μια έκθεση όπου εξετάζει διάφορους τρόπους προκειμένου να ανταποκριθεί στην αύξηση της ζήτησης ηλεκτρισμού.

Η επίτευξη των στόχων για ουδετερότητα άνθρακα στο μέλλον χωρίς πυρηνικούς αντιδραστήρες θα απαιτούσε μια ταχύτερη αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε σχέση με τις πιο δυναμικές ηλεκτρικές μίξεις στην Ευρώπη, ανέφερε η RTE.

Οι στόχοι για ουδετερότητα άνθρακα θα είναι “αδύνατοι” χωρίς μια σημαντική ανάπτυξη της ανανεώσιμης ενέργειας, ανέφερε η RTE.

Άλλες επιλογές προσφοράς περιλαμβάνουν την ανάπτυξη περαιτέρω γραμμών διασύνδεσης ανάμεσα σε χώρες, τη διεύρυνση της υδραυλικής αποθήκευσης και την εγκατάσταση μπαταριών για την αποθήκευση ανανεώσιμης ενέργειας.

Νέα θερμοηλεκτρικά εργοστάσια που χρησιμοποιούν αέρια που δεν παράγουν διοξείδιο του άνθρακα, όπως το “πράσινο υδρογόνο” το οποίο παράγεται μέσω της χρήσης ανανεώσιμης ενέργειας, μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν προκειμένου να ανταποκριθούν στις προβλέψεις για αυξανόμενη κατανάλωση, ανέφερε.

Η RTE ανέφερε πως η τρέχουσα ενεργειακή κρίση δείχνει πως η εξάρτηση της Ευρώπης από υδρογονάνθρακες, όπως το αέριο και ο άνθρακας, έχει ένα οικονομικό κόστος και πως η παραγωγή χαμηλών εκπομπών άνθρακα στη χώρα είναι ένα θέμα ενεργειακής ανεξαρτησίας.

Η υπηρεσία επιτήρησης της πυρηνικής ασφάλειας στη Γαλλία, η ASN, ενέκρινε τον Φεβρουάριο τη λειτουργία του μισού και πλέον πυρηνικού στόλου για μία ακόμη δεκαετία απ΄ότι σχεδιαζόταν αρχικά έπειτα από εργασίες συντήρησης, καθώς οι αντιδραστήρες 32-900 πλησιάζουν στο τέλος της διάρκειας ζωής τους.

Η Γαλλία διαθέτει τώρα ικανότητα παραγωγής πυρηνικής ενέργειας περίπου 62,4 γιγαβάτ η οποία παρέχεται από 57 αντιδραστήρες, σύμφωνα με τα στοιχεία της RTE.

Η δημοσίευση της έκθεσης αυτής γίνεται σε μια συγκυρία όπου το ενεργειακό μέλλον της Γαλλίας αποτελεί αντικείμενο μιας ζωηρής δημόσιας συζήτησης καθώς πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές του 2022. Ορισμένοι υποψήφιοι τάσσονται υπέρ της λιγότερο ή περισσότερο ταχείας εγκατάλειψης της πυρηνικής ενέργειας (οι οικολόγοι ή η ριζοσπαστική αριστερά για παράδειγμα), ενώ άλλοι (κυρίως στη δεξιά αλλά και στο Κομμουνιστικό Κόμμα) είναι ευνοϊκοί στην ενέργεια αυτή. Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, που τάσσεται υπέρ της πυρηνικής ενέργειας, διατηρεί προς το παρόν την απόφασή του για έξι νέους EPR (πυρηνικοί αντιδραστήρες νέας γενιάς).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Στην Κομισιόν έφερε η Μ. Σπυράκη το θέμα της ποιότητας του αέρα στη Δυτ. Θεσσαλονίκη-Ανησυχία εκφράζει ο επίτροπος Σινκεβίτσιους 
Κλιματική αλλαγή |

Στην Κομισιόν έφερε η Μ. Σπυράκη το θέμα της ποιότητας του αέρα στη Δυτ. Θεσσαλονίκη-Ανησυχία εκφράζει ο επίτροπος Σινκεβίτσιους 

Ο επίτροπος Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους απαντώντας στην ευρωβουλευτή Μαρία Σπυράκη δήλωσε πως έχουν προγραμματιστεί επτά (7) εκατ. ευρώ για την παρακολούθηση της ποιότητας του αέρα στην Ελλάδα

Ενεργειακή μετάβαση: «Καιρός να οργανώσουμε την ενεργειακή βιωσιμότητα της ανθρωπότητας»
Green |

«Καιρός να οργανώσουμε την ενεργειακή βιωσιμότητα της ανθρωπότητας»

Ο μάνατζερ της «γαλλικής ΔΕΗ» και άλλοι 83 συνάδελφοί του απευθύνουν έκκληση για να ενταχθούν στην στρατηγική των επιχειρήσεων η κυκλική οικονομία, η κοινή χρήση των προϊόντων, η επανεθνικοποίηση της παραγωγής και η προώθηση της βιοποικιλότητας