Μακροοικονομικά

Η αμερικανική αγορά κατοικίας φαίνεται να είναι για άλλη μια εβδομάδα στο επίκεντρο των μακροοικονομικών ανακοινώσεων.

Ο αριθμός πωλήσεων νέων κατοικιών που θα ανακοινωθεί την Τρίτη στις 17:00, εκτιμάται ακόμα μεγαλύτερος για τον Σεπτέμβριο, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι ο αριθμός αυτός θα ανέρχεται στις 755 χιλ., έναντι των 740 χιλ. του προηγούμενου μήνα.

Αντίθετη φαίνεται να είναι η πορεία του δείκτη εκκρεμών πωλήσεων κατοικιών Σεπτεμβρίου, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι η ανακοίνωση αυτού την Πέμπτη στις 17:00, θα δείξει σημαντική υποχώρηση στο 0,5%, έναντι του 8,1% του προηγούμενου μήνα.

Οι ελλείψεις πρώτων υλών αποτελούν τροχοπέδη στην κατασκευή κατοικιών, ενώ ενδεχόμενο πάγωμα της αγοράς κατοικίας, θα επηρεάσει αρνητικά το γενικό οικονομικό κλίμα.

Οι ανακοινώσεις στην Αμερική συνεχίζονται με τα στοιχεία της εβδομαδιαίας απογραφής πετρελαίου που θα ανακοινωθούν την Τετάρτη στις 17:30, και τα οποία αναμένεται να δείξουν θετική μεταβολή των διαθεσίμων βαρελιών κατά 1,85 εκ., ενώ την προηγούμενη εβδομάδα τα αποθέματα είχαν σημειώσει μείωση κατά 0,43 εκ. βαρέλια.

Η μεταβολή αυτή των αποθεμάτων αναμένεται να ανακόψει την ανοδική τάση της τιμής του καυσίμου.

Στην αγορά εργασίας, ανησυχία προκαλεί το κύμα μαζικών παραιτήσεων λόγω του υποχρεωτικού εμβολιασμού, γεγονός που κρατά τον αριθμό νέων αιτήσεων ανεργίας ανεβασμένο.

Πιο συγκεκριμένα, οι αναλυτές εκτιμούν πως η ανακοίνωση της Πέμπτης θα δείξει μικρή μεταβολή του εβδομαδιαίου αριθμού νέων αιτήσεων, με εκείνον να αγγίζει τις 292 χιλ.

Όσον αφορά στην Ευρώπη, δεδομένων των υφιστάμενων πληθωριστικών πιέσεων, το επενδυτικό ενδιαφέρον στρέφεται στις δηλώσεις νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη στις 14:45, αλλά και στη συνέντευξη τύπου που θα ακολουθήσει, καθώς οι επενδυτές θα προσπαθήσουν να εκμαιεύσουν πληροφορίες σχετικά με τη μελλοντική πολιτική της Τράπεζας.

Έως ότου η Τράπεζα σηματοδοτήσει αλλαγή της νομισματικής πολιτικής της, οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικά στην αγορά μετοχών.

Η εβδομάδα κλείνει με την ανακοίνωση του ετησίου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή στην Ευρωζώνη την Παρασκευή στις 12, ο οποίος αναμένεται στο 3,7% έναντι του 3,4% του προηγούμενου έτους, ακόμα πιο μακριά από το στόχο του 2%, πιστοποιώντας την ύπαρξη των πληθωριστικών πιέσεων και δημιουργώντας ανησυχία τόσο στην ΕΚΤ όσο και στο επενδυτικό κοινό.

Κερδοφορία

Αξίζει να σημειωθεί πως καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας θα συνεχιστούν οι ανακοινώσεις οικονομικών αποτελεσμάτων γ’ τριμήνου.

Μεταξύ άλλων εταιριών αναμένονται αποτελέσματα από τις Facebook (FB), Microsoft (MSFT), Alphabet (GOOGL), Visa (V) και Coca-Cola (KO).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News