
Οι επενδυτικές ευκαιρίες στην αγροδιατροφή και ο ψηφιακός μετασχηματισμός στον πρωτογενή τομέα βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιου Λιβανού και του γενικού διευθυντή του FAO (Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών), κ. Qu Dongyu, οι οποίοι συναντήθηκαν στην έδρα του Οργανισμού, στη Ρώμη.
Ο Σπ. Λιβανός συνεχάρη τον γενικό διευθυντή για το επιτυχημένο έργο που συντελείται από τον FAO, τη συνέπεια στο όραμά του για βιώσιμα συστήματα αγροδιατροφής και κυρίως για τις προσπάθειές του για την καταπολέμηση της πείνας.
Υπογράμμισε επίσης ότι Ελλάδα και FAO μοιράζονται τις ίδιες απόψεις και συμφώνησαν ότι τα προβλήματα μπορούν να αποτελέσουν ευκαιρία και πηγή προόδου. Παράλληλα, υπενθύμισε την παρέμβασή του κατά την πρόσφατη Διάσκεψη του FAO, υπέρ μιας ολιστικής προσέγγισης για τα βιώσιμα συστήματα αγροδιατροφής.
Επί πλέον ο υπουργός επαίνεσε τον γενικό γιευθυντή για τον πρόσφατο διορισμό του κ. Στέφανου Φωτίου ως Διευθυντή του νεοϊδρυθέντος γραφείου για τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης, καθώς και για τη σύσταση του νέου γραφείου.
Ο γενικός διευθυντής του FAO εξέφρασε τον θαυμασμό του για τον ελληνικό πολιτισμό και δήλωσε ότι η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο μεταλαμπαδεύοντας την πλούσια εμπειρία και παράδοσή της, για παράδειγμα μέσω των Παγκοσμίως Σημαντικών Συστημάτων Αγροτικής Κληρονομιάς (GIAHS), της γεωγραφικής ένδειξης και της κλιματικής ανθεκτικής γεωργίας. Ανέδειξε, μάλιστα, τη σημαντικότητα του ρόλου αυτού, δεδομένου ότι οι μικροκαλλιεργητές, αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος (84%) από τα 570 εκατομμύρια αγροκτήματα του κόσμου.
Ο υπουργός και ο γενικός διευθυντής, συμφώνησαν ότι οι καλές επενδυτικές ευκαιρίες σε συστήματα αγροδιατροφής, μπορούν να αποτελέσουν κινητήρια δύναμη για βιώσιμη πολυτομεακή οικονομική ανάπτυξη. Τονίσθηκε μάλιστα ότι η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες να δημιουργήσει τοπικά, παραδοσιακά και ιστορικά συστήματα αγροδιατροφής, που θέτουν τους πραγματικούς αγρότες στο επίκεντρο, ενισχύοντας παράλληλα την ικανότητά τους για καλύτερη ζωή και βοηθώντας στον ψηφιακό αγροτικό μετασχηματισμό.
Από την άποψη αυτή, συζήτησαν διεξοδικά για τη Διεθνή Πλατφόρμα για Ψηφιακά Τρόφιμα και Γεωργία, καθώς και για τις ευκαιρίες που παρέχουν τα νέα επιχειρηματικά μοντέλα σε νεοφυείς επιχειρήσεις, βοηθώντας στο μετασχηματισμό των συστημάτων αγροδιατροφής μας.


Latest News

Υψηλά παραμένουν τα αποθέματα μήλων και αχλαδιών
Τι δείχνουν τα στοιχεία για τα αποθέματα στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ

Τι ισχύει με την καύση φυτικών υπολειμμάτων καλλιέργειας
Η καύση φυτικών υπολειμμάτων επιφέρει ποινικές κυρώσεις και μειώσεις στις επιδοτήσεις

Πώς η μείωση της παραγωγής αυγών επηρεάζει την οικονομία διεθνώς
Οι τιμές των αυγών έχουν εκτοξευθεί κατά περίπου 22% στην Ευρώπη και κατά 44% στις ΗΠΑ

Πληρωμές για εκτροφή χοίρων και γουνοφόρων
Τα ποσά και οι δικαιούχοι

Υπό φυσιολογικές συνθήκες η συγκομιδή οινοστάφυλων σε Ιταλία και Ισπανία
Έκδηλη είναι όμως η ανησυχία των παραγωγών

Ψηφιοποίηση αγροτεμαχίων με νέες ορθοεικόνες – Ποιες περιοχές αφορά
Παραδείγματα μη ομοιογενών ως προς τη χρήση γης τεμαχίων που έχουν δηλωθεί στο πλαίσιο της ΕΑΕ 2022

Νιτρορύπανση: Έως τις 25 Ιουλίου ενστάσεις κατά των πληρωμών
Ολοκληρώθηκε η 1η εκκαθάριση πληρωμής για τη νιτρορύπανση

Εξισωτική αποζημίωση: Καταβολή ενισχύσεων 8,5 εκατ. ευρώ – Από 12/7 οι ενστάσεις
Συνεχίζονται επιπλέον μηχανογραφικοί διασταυρωτικοί έλεγχοι μεταξύ των δηλωθέντων στοιχείων στις δηλώσεις ΟΣΔΕ με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ

Γεωργαντάς: Ο μετασχηματισμός του αγροτικού τομέα γίνεται πράξη
Οι δράσεις ψηφιοποίησης στο επίκεντρο προγραμμάτων ύψους 1,5 δισ. ευρώ του ΥΠΑΑΤ

Φλώρινα: Αρδευτικά έργα ύψους 41,5 εκατ. ευρώ
Η Φλώρινα αντιμετωπίζει πρόβλημα με την διαχείριση των υδατικών πόρων