Παρά τις προσδοκίες των κολεγιαρχών στις ΗΠΑ ότι οι εγγραφές φέτος θα επέστρεφαν στα προ πανδημίας επίπεδα ή –τουλάχιστον- θα ήταν αισθητά περισσότερες από τις περσινές, όχι μόνο αυτό δεν συνέβη, αλλά αυξήθηκαν οι αποχωρήσεις φοιτητών.

Σε εθνικό επίπεδο, λιγότεροι φοιτητές επέστρεψαν ξανά φέτος στα κολέγια, μειώνοντας τις εγγραφές προπτυχιακών σπουδών κατά ακόμη 3,2% από το φθινόπωρο του 2020, σύμφωνα με μια νέα έκθεση του National Student Clearinghouse Research Center που βασίζεται σε πρώτα διαθέσιμα δεδομένα από κολέγια και δημοσιεύει το CNBC.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, οι εγγεγραμμένοι φοιτητές ανέρχονται σε 17,5 εκατομμύρια. Μαζί με τη μείωση του προηγούμενου φθινοπώρου, συνολικά φέτος ο αριθμός των προπτυχιακών φοιτητών στα κολέγια είναι μειωμένος κατά 6,5% σε σύγκριση με το 2019. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διετή μείωση σε εγγραφών σε επίπεδο διετίας, τα τελευταία 50 χρόνια.

«Οι εγγραφές δεν βελτιώνονται. Εξακολουθούν να χειροτερεύουν», δήλωσε ο Νταγκ Σαπίρο, εκτελεστικός διευθυντής του National Student Clearinghouse Research Center. «Αντί να καλύψουμε το κενό της περσινής μείωσης, το βλέπουμε να μεγαλώνει».

Στις σχολές για λιγότερο εύπορους οι μεγαλύτερες μειώσεις

Με τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας να είναι ακόμη εμφανής στην οικονομία, οι εγγραφές είναι στα κολέγια μειώνονται, κυρίως στα διετούς, μέχρι και τετραετούς φοίτησης.

Μόνο τα πιο επιλεκτικά κολέγια είχαν περισσότερες εγγραφές, κατά 4,3%, επιστρέφοντας στα προ πανδημίας επίπεδα.

«Στα πιο χαμηλά της κλίμακας επιλεκτικότητας, οι μειώσεις αυξάνονται», παρατήρησε ο Σαπίρο. Σύμφωνα με τον ίδιο, «τα κοινοτικά κολέγια σημείωσαν μείωση των εγγραφών κατά 14,1% από το φθινόπωρο του 2019», και ιστορικά, αυτά είναι που επηρεάζονται αρνητικά περισσότερο στη διάρκεια οικονομικών υφέσεων.

Το κοινοτικό κολέγιο είναι σημαντικά φθηνότερο ή για την ακρίβεια… λιγότερο ακριβό. Στις διετείς αυτές σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, τα δίδακτρα ήταν 3.770 δολάρια για το σχολικό έτος 2020-2021, σύμφωνα με το Συμβούλιο του Κολλεγίου. Στις τετραετείς πολιτειακές τα δίδακτρα είναι 10.560 δολάρια και στα τετραετή ιδιωτικά πανεπιστήμια κατά μέσο όρο 37.650 δολάρια.

Οι μαθητές των κοινοτικών σχολών είναι συνήθως μεγαλύτερης ηλικίας, χαμηλότερου εισοδήματος και συχνά συνδυάζουν την εργασία, τα παιδιά και άλλες υποχρεώσεις – και έχουν πολύ υψηλό ποσοστό έγχρωμων φοιτητών. Όλες αυτές είναι ομάδες που η πανδημία έπληξε ιδιαίτερα σκληρά.

Η αναβολή ή εγκατάλειψη σπουδών δεν βγαίνουν σε καλό

Μελέτες δείχνουν ότι η αναβολή μιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης έχει μεγάλο οικονομικό κόστος.

Το χάσμα στα εισοδήματα μεταξύ εκείνων που σπούδασαν έγκαιρα και όσων καθυστέρησαν την εγγραφή τους σε μια τριτοβάθμια σχολή ανέρχεται σε 41.000 δολάρια τα πρώτα 13 χρόνια μετά την αποφοίτηση από το γυμνάσιο, σύμφωνα με άλλη έκθεση του Κέντρου Ερευνών του Κοινοτικού Κολλεγίου. Με όρους συνολικού εργασιακού βίου η διαφορά είναι τουλάχιστον τριπλάσια.

Επιπλέον, όσοι ανέβαλαν τις σπουδές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, είναι λιγότερο πιθανό να επιστρέψουν.

Μόνο το 13% από εκείνους που διέκοψαν το κολέγιο επέστρεψαν μέσα σε πέντε χρόνια, σύμφωνα με παλαιότερη έκθεση του National Student Clearinghouse, και ακόμη λιγότεροι αποφοιτούν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ισραήλ: Ο στρατός ελέγχει το πέρασμα της Ράφα – Στον «αέρα» η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα
Επικαιρότητα |

To Ισραήλ ελέγχει το πέρασμα της Ράφα – Στον «αέρα» η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ (IDF) υποστηρίζουν ότι έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους το πέρασμα της Ράφα στην πλευρά της Γάζας καθώς όπως ισχυρίζονται «χρησιμοποιούνταν για τρομοκρατικούς σκοπούς».