Σε συμφωνία με την Amazon κατέληξαν οι τρεις υπηρεσίες κατασκοπείας της Βρετανίας, προκειμένου ο τεχνολογικός κολοσσός να φιλοξενήσει άκρως απόρρητο υλικό στο ασφαλές σύστημα cloud της.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα των Financial Times το Αρχηγείο Επικοινωνιών της Κυβέρνησης GCHQ, υποστήριξε την προμήθεια ενός cloud υψηλής ασφάλειας, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί από την MI5 και την MI6, καθώς και από άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες όπως το Υπουργείο Άμυνας κατά τη διάρκεια κοινών επιχειρήσεων.

Πηγές που επικαλείται η εφημερίδα, αναφέρουν ότι η συμφωνία – αξίας 1 δισεκατομμυρίου στερλινών- θα ενισχύσει τη χρήση της ανάλυσης δεδομένων και της τεχνητής νοημοσύνης για τις υπηρεσίες πληροφοριών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ωστόσο, είναι πιθανό να πυροδοτήσει ανησυχίες, δεδομένου ότι τεράστιες ποσότητες από τα πιο απόρρητα δεδομένα της χώρας θα φιλοξενούνται πλέον από μία μόνο εταιρεία τεχνολογίας των ΗΠΑ.

Η συμφωνία υπεγράφη φέτος με την AWS, τη μονάδα υπηρεσιών cloud της Amazon, και με βάση αυτήν τα δεδομένα όλων των μυστικών υπηρεσιών θα διατηρούνται στη Βρετανία.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η Amazon δεν θα έχει πρόσβαση σε πληροφορίες που βρίσκονται στην δική της πλατφόρμα cloud.

Θεωρείται ότι η νέα συμφωνία θα επιτρέψει σε κατασκόπους να μοιράζονται πιο εύκολα δεδομένα από διάφορα σημεία του πλανήτη.

Θα επιτρέψει επίσης στις υπηρεσίες να χρησιμοποιούν εξειδικευμένες εφαρμογές, όπως λογισμικό αναγνώρισης ομιλίας που μπορεί να «εντοπίζει» και να μεταφράζει συγκεκριμένες φωνές από σχετικές ηχογραφήσεις. Ενώ θα καταστήσει ταχύτερη την αναζήτηση συγκεκριμένων στοιχείων μεταξύ των πρακτόρων.

Οι ειδικοί του κλάδου εκτιμούν ότι η συμφωνία θα μπορούσε να φτάσει τα 500 εκατομμύρια έως 1 δισεκατομμύριο στερλίνες τα επόμενα 10 χρόνια.

Το GCHQ πάντως, τόνισε ότι δεν σχολιάζει δημοσιεύματα αναφορικά με τις σχέσεις της με προμηθευτές τεχνολογίας και την AWS.

Ο Ciaran Martin, πρώην επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου Κυβερνοασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου, είπε ότι η συμφωνία για το cloud θα επέτρεπε στις υπηρεσίες ασφαλείας «να λαμβάνουν πληροφορίες από τεράστιο όγκο δεδομένων σε λίγα λεπτά, παρά σε εβδομάδες και μήνες».

Το GCHQ χρησιμοποιεί βασικές μορφές τεχνητής νοημοσύνης, όπως η τεχνολογία μετάφρασης εδώ και χρόνια, αλλά τώρα ενισχύει τη χρήση της, εν μέρει ως απάντηση στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης από εχθρικά κράτη και εν μέρει λόγω της έκρηξης δεδομένων που την καθιστά αποτελεσματική.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Καιρός – Ποδαρικό με χιόνια και πτώση θερμοκρασίας κάνει ο Δεκέμβριος
Επικαιρότητα |

Ποδαρικό με χιόνια και πτώση θερμοκρασίας κάνει ο Δεκέμβριος

Από χθες έχει γίνει αισθητή και η πτώση της θερμοκρασίας, ενώ κάτοικοι αρκετών ορεινών περιοχών είδαν και… άσπρη μέρα, καθώς εκδηλώθηκαν χιονοπτώσεις ακόμα και σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας με χαμηλότερο υψόμετρο.

ΠΟΥ – Συνιστά στους άνω των 60 ετών και τις ευπαθείς ομάδες να μην ταξιδεύουν
Επικαιρότητα |

ΠΟΥ: Συνιστά στους άνω των 60 ετών και τις ευπαθείς ομάδες να μην ταξιδεύουν

«Θα πρέπει να συστήσουμε στους ανθρώπους που δεν έχουν καλή υγεία ή που κινδυνεύουν να αναπτύξουν μια σοβαρή μορφή της νόσου Covid-19 και να πεθάνουν, ιδίως τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω και εκείνα που παρουσιάζουν συννοσηρότητες (για παράδειγμα: καρδιακή νόσο, καρκίνο και διαβήτη) να αναβάλουν το ταξίδι τους», γράφει ο ΠΟΥ στις νέες ταξιδιωτικές συστάσεις του.

Κορωνοϊός – Οι δύο λόγοι που η κυβέρνηση αποφάσισε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για τους άνω των 60 – «Έκρηξη» στα νέα ραντεβού
Επικαιρότητα |

Εμβολιασμοί: «Έκρηξη» στα νέα ραντεβού για την πρώτη δόση

Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όσοι συμπολίτες μας άνω των 60 ετών δεν έχουν προχωρήσει στην πρώτη δόση εμβολιασμού, μέχρι τις 16 Ιανουαρίου, θα κληθούν να πληρώνουν πρόστιμο 100 ευρώ κάθε μήνα

Γερμανία – Κλειδώνει το υποχρεωτικό καθεστώς των εμβολιασμών για όλο τον ενήλικο πληθυσμό
Επικαιρότητα |

Προ των πυλών οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί και στη Γερμανία

Οι δηλώσεις του εντολοδόχου Καγκελάριου Όλαφ Σολτς επιβεβαίωσαν την στροφή του στο ζήτημα, με τις τελικές αποφάσεις να αναμένεται να ληφθούν στη συνεδρίαση του με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων, την Πέμπτη

Ελλάδα-Ρωσία – Πρωτόκολλο συνεργασίας στον τομέα των Μεταφορών
Επικαιρότητα |

Πρωτόκολλο συνεργασίας Ελλάδας-Ρωσίας στον τομέα των Μεταφορών

Η διεύρυνση της Ελληνο – Ρωσικής συνεργασίας σε πλήθος τομέων με έμφαση στις Μεταφορές, επιβεβαιώθηκε στο πλαίσιο της 13ης Μεικτής Ρώσο - Ελληνικής Επιτροπής για την Οικονομική, Βιομηχανική, Επιστημονική και Τεχνολογική συνεργασία.