Σε συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι στο Βερολίνο ο υπουργός Οικονομίας, Πέτερ Αλτμάιερ, παρουσίασε τις επικαιροποιημένες προβλέψεις για την οικονομική πορεία της Γερμανίας.

Βάσει των νεότερων εκτιμήσεων η ανάπτυξη του 2021 θα κυμανθεί στο 2,6%. Το ποσοστό είναι κατά 0,9% χαμηλότερο απ’ ό, τι στην τελευταία πρόβλεψη τoν Απρίλιο, η οποία ανέβαζε την ανάπτυξη στο 3,5%.

Βασικές αιτίες για τις χαμηλότερες προσδοκίες είναι, σύμφωνα με τον κ. Αλτμάιερ, η έλλειψη πρώτων υλών και ημιαγωγών όπως και η αύξηση των τιμών της ενέργειας.

Παρόλα αυτά, η γερμανική οικονομία αναπτύσσεται σταθερά. Αυτό θα φανεί τον επόμενο χρόνο. Το υπουργείο του υπολογίζει την ανάπτυξη του 2022 στο 4,1%. Επίσης, θεωρεί, ότι ήδη το πρώτο τρίμηνο του 2022 η οικονομία της χώρας θα επανέλθει στα επίπεδα προ της πανδημίας και θα τα ξεπεράσει.

Προϋπόθεση για μια τέτοια θετική εξέλιξη είναι η σταθεροποίηση των διεθνών αλυσίδων εφοδιασμού, για παράδειγμα σε ό,τι αφορά τα υλικά οικοδομών και τα μικροτσίπ. Από την ανεπαρκή προσφορά πλήττεται το 77% των γερμανικών επιχειρήσεων, εκτιμά το οικονομικό ερευνητικό ινστιτούτο IfO. Στη δε αυτοκινητοβιομηχανία σημειώθηκαν προσωρινές διακοπές της παραγωγής.

Δεδομένου ότι θα χρειάζονται όλο και μεγαλύτερες ποσότητες μικροτσίπ, η νέα γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει, σύμφωνα με τον κ. Αλτμάιερ, να επενδύσει στην ανάπτυξη σχετικών μονάδων παραγωγής στην Ευρώπη.

Η πορεία της οικονομίας θα εξαρτηθεί όμως και από την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού τους επόμενους μήνες. Επιβάλλεται, είπε, να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί και να τηρούνται προ παντός τους χειμερινούς μήνες οι κανόνες προστασίας.

Πηγή: DW

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Πανδημία κορωνοϊού – Γιατί… χαίρονται οι Κινέζοι; 
Διεθνή |

Γιατί… χαίρονται οι Κινέζοι με την πανδημία; 

Με την παραλλαγή Όμικρον να εξαπλώνεται και τα περιοριστικά μέτρα επανέρχονται στο διεθνές προσκήνιο, το Πεκίνο επιχαίρει για τη στρατηγική zero-COVID. Αναλυτές δεν αποκλείουν περαιτέρω αυστηροποίησή της και νέες επιπλοκές στο διεθνές εμπόριο 

Τουρκία – Ο Ερντογάν αποκτά πλήρη έλεγχο της οικονομικής πολιτικής και επιμένει στα χαμηλά επιτόκια
Διεθνή |

Πού το πάει ο Ερντογάν με την τουρκική οικονομία - Το σχέδιό του για τα χαμηλά επιτόκια

Η παραίτηση του Τούρκου υπουργού Οικονομικών και η αντικατάστασή του από έναν οπαδό της πολιτικής Ερντογάν, σημαίνουν ότι ο Τούρκος πρόεδρος διεκδικεί πλήρη έλεγχο και πλήρη συμμόρφωση στην πολιτική των χαμηλών επιτοκίων

Ώρα αποφάσεων σε Βερολίνο και Ουάσιγκτον για τον Nord Stream 2
Διεθνή |

Η τελευταία απότομη «στροφή» για τον Nord Stream 2

Η νέα γερμανική κυβέρνηση θα κληθεί άμεσα να αναλάβει την πολιτική ευθύνη της λειτουργίας ή μη του αγωγού, η κατασκευή του οποίου έχει πρακτικά ολοκληρωθεί. Οι ισορροπίες στο Βερολίνο και ο ρόλος της Ουάσιγκτον.