Σε χαμηλό εξαμήνου υποχώρησε ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στη Γερμανία, καθώς τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα ενίσχυσαν τις πιέσεις προς τον παραγωγικό κλάδο αλλά και το λιανεμπόριο. Δεν είναι τυχαίο ότι αναλυτές ανησυχούν για επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης της κυριότερης οικονομικής δύναμης της Ευρώπης κατά το τέταρτο τρίμηνο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ινστιτούτο Ifo, ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης συρρικνώθηκε για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί χαμηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών στο 97,7 τον Οκτώβριο από το 98,9 το Σεπτέμβριο. Πρόκειται για το κατώτερο σημείο του δείκτη από τον περασμένο Απρίλιο.

«Τα προβλήματα στον εφοδιασμό προκαλούν πονοκέφαλο στις επιχειρήσεις» σχολίασε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ifo, Κλέμενς Φουστ, εξηγώντας πως η παραγωγική διαδικασία πιέζεται λειτουργώντας ως ανασχετικός παράγοντας για την ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας.

Πραγματικά, τα επίπεδα εμπιστοσύνης σημείωσαν πτώση σε όλους τους επιμέρους κλάδους, εκτός του κατασκευαστικού. Μάλιστα, η πίεση από τα προβλήματα στην ανεφοδιαστική αλυσίδα δεν αναμένεται να λυθούν εύκολα ή γρήγορα, αν και το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τη Γερμανία, αλλά ρίχνει βαριά τη σκιά του σε όλη την ήπειρο.

«Η διαταραχές στον ανεφοδιασμό επιφέρουν δραστική επιβράδυνση της γερμανικής οικονομίας, καθώς τα προβλήματα διευρύνονται πέρα από τον μεταποιητικό τομέα» σχολίασε από την πλευρά του ο Άντριου Κένινγκχαμ, κορυφαίος οικονομολόγος για θέματα Ευρώπης στην Capital Economics.

Η γερμανική οικονομία ανέκαμψε δυναμικά μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, κατά το δεύτερο τρίμηνο, με αποτέλεσμα οι ρυθμοί ανάπτυξης να διαμορφωθούν στο 1,6% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Για το τρίτο τρίμηνο τα μηνύματα παραμένουν θετικά, με τους αναλυτές να αναμένουν κατά μέσο όρο ανάπτυξη στο 2,2%, όμως οι εκτιμήσεις για το τελευταίο τρίμηνο είναι πολύ πιο επιφυλακτικές. Τα στοιχεία του Ifo παραπέμπουν, άλλωστε, σε δραστική πτώση της οικονομίας κατά το τέταρτο τρίμηνο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Meta: Γιατί μπλόκαρε την ενημέρωση στον Καναδά
Διεθνή |

Πώς το μπλοκάρισμα ελλοχεύει κινδύνους για την ενημέρωση - Τι έγινε στον Καναδά

Το μπλοκάρισμα των συνδέσμων ειδήσεων έχει οδηγήσει σε βαθιές και ανησυχητικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο οι Καναδοί χρήστες του Facebook ασχολούνται με πληροφορίες σχετικά με την πολιτική - και όχι μόνο...