Σημάδια πρόσκαιρης ανάρρωσης παρουσιάζει η τουρκική λίρα τα τελευταία 24ωρα  μετά την εκτόνωση της νέας κρίσης της Τουρκίας με την Ευρώπη, με αφορμή την παρολίγο εκδίωξη των δέκα πρεσβευτών, αν και παραμένει έντονα αποδυναμωμένη. Δεν είναι τυχαίο ότι η γερμανική Commerzbank προχώρησε σε επί τα χείρω αναθεώρηση της εκτίμησης της για το τουρκικό νόμισμα θεωρώντας πως η πίεση προς τη λίρα θα έχει διάρκεια και… βάθος.

«Οποιαδήποτε ανάκαμψη της λίρας θα είναι πρόσκαιρη λαμβάνοντας υπόψη την  αβεβαιότητα στη χώρα και την αντισυμβατική νομισματική πολιτική» σχολίασε σε σημερινή τοποθέτηση του, μιλώντας στο Reuters, ο Κρίστιαν Μάτζιο της TD Securities, εκτιμώντας πως το τουρκικό νόμισμα θα κινηθεί στο 9,15 έναντι του δολαρίου το τέταρτο τρίμηνο και στο 9,75, το πρώτο τρίμηνο του 2022. Σήμερα ανέκαμψε από τα χαμηλά των προηγούμενων ημερών έως και στο 9,47 έναντι του αμερικανικού νομίσματος.

Η γερμανική Commerzbank, από την πλευρά της, προχώρησε σε νέα δυσμενή αναθεώρηση των προβλέψεων της για το τουρκικό νόμισμα και μάλιστα για δεύτερη φορά μέσα σε έξι μήνες προειδοποιώντας τους πελάτες της για το πολύ υψηλό ρίσκο που παρουσιάζει η Τουρκία. Συγκεκριμένα, τον περασμένο Μάρτιο είχε προειδοποιήσει πως η τουρκική λίρα θα «πιάσει» πάτο στις 10 λίρες και σήμερα υποστήριξε πως θα πέσει ακόμη περισσότερο στις 11 λίρες ανά δολάριο.

Η γερμανική τράπεζα στάθηκε κυρίως στη διόγκωση των πληθωριστικών πιέσεων και την «μη βιώσιμη νομισματική πολιτική», ειδικά δε, με δεδομένο πως θεωρεί πιθανή την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων.

Θυμίζουμε πως την περασμένη εβδομάδα η κεντρική τράπεζα έκανε πράξη την αντισυμβατική θεωρία του Ερντογάν πως… τα υψηλά επιτόκια φέρνουν… υψηλό πληθωρισμό, προχωρώντας σε μια γενναία περικοπή των επιτοκίων κατά 200 μονάδες βάσης, στο 16%. Η απόφαση είχε προκαλέσει και πάλι ισχυρούς τριγμούς στη λίρα.

Ο τουρκικός Τύπος, από την πλευρά του, επέλεξε σήμερα να εστιάσει στη μετριοπαθή ανάρρωση της λίρας και δη, τα αισθητά βελτιωμένα στοιχεία για το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου που έπεσε σχεδόν στο μισό. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την TurkStat, για το Σεπτέμβριο, ο δείκτης περιορίστηκε στο 47,5% σε ετήσια βάση στις 24,17 δισ. τουρκικές λίρες (ήτοι περίπου 2,547 δισ. δολάρια), καθώς οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 30% και οι εισαγωγές μόλις κατά 11,9% σε ετήσια βάση στα 20,78 δισ. δολάρια και 23,2 δισ. δολάρια αντιστοίχως. Η Γερμανία ήταν η κυριότερη χώρα εξαγωγών με 1,7 δισ. δολάρια και η Κίνα η κυριότερη χώρα εισαγωγών με 2,9 δισ. δολάρια.

Πάντως, τον θετικό αντίκτυπο από τον περιορισμό του εμπορικού ελλείμματος αντιστάθμισε κάπως η είδηση για την πτώση του δείκτη οικονομικής εμπιστοσύνης κατά 1% τον Οκτώβριο, στις 101,4 μονάδες. Ωστόσο, κατάφερε να παραμείνει πάνω από το όριο του 100 που παραπέμπει σε θετική προοπτική.

Ο δείκτης πέρυσι είχε υποχωρήσει δραστικά και μόλις τον περασμένο Ιούλιο κατάφερε να ανέβει πάνω από το «μαξιλάρι» των 100 μονάδων, για πρώτη φορά από το Μάιο του 2018.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή