
Οι χώρες με χαμηλότερο εισόδημα διαθέτουν πέντε φορές περισσότερα χρήματα για την εξυπηρέτηση του χρέους τους από όσα δαπανούν για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με τα στοιχεία φιλανθρωπικής οργάνωσης κατά της φτώχειας.
Τα στοιχεία της Jubilee Debt Campaign, που δημοσίευσε η Guardian, δείχνουν ότι 34 από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου δαπανούν 29,4 δισ. δολάρια για πληρωμές χρέους ετησίως έναντι μόλις 5,4 δισ. δολαρίων σε μέτρα για τον περιορισμό των επιπτώσεων ταπό την κλιματική αλλαγή.
Διαβάστε ακόμη: Cop26 – Σχέδιο χρηματοδότησης 100 δισ. δολαρίων των φτωχών χωρών για την κλιματική αλλαγή στο παρά πέντε της Συνόδου
Η Ουγκάντα ανακοίνωσε ότι θα δαπανήσει 537 εκατομμύρια δολάρια μεταξύ 2016 και 2020, συμπεριλαμβανομένων κεφαλαίων από διεθνείς φορείς και χορηγούς, σε έργα που σχετίζονται με το κλίμα, για την προσαρμογή των υποδομών της χώρας και την αντιμετώπιση κλιματικών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.
Ωστόσο, ο ετήσιος προϋπολογισμός των 107,4 εκατομμυρίων δολαρίων συρρικνώνεται από τις πληρωμές εξωτερικού χρέους που θα ανέλθουν σε 739 εκατομμύρια δολάρια το 2021 και θα αυξηθούν σε 1,35 δισεκατομμύρια δολάρια το 2025.
Και η Ουγκάντα δεν είναι η μόνη χώρα χαμηλού εισοδήματος που θα χρειαστεί να αναζητήσει επιπλέον μετρητά για να πληρώσει τους τόκους του χρέους τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Μέχρι το 2025, η Jubilee Debt Campaign εκτιμά ότι οι 34 χώρες που καλύπτονται από την έρευνα θα ξοδεύουν επτά φορές περισσότερα για πληρωμές χρέους από ό, τι για τον περιορισμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.
Στη Γλασκόβη
Η Χάιντι Τσόου εκτελεστική διευθύντρια της Jubilee Debt Campaign, σημείωσε ότι οι χώρες με χαμηλότερο εισόδημα θα φέρουν το θέμα στη σύνοδο της COP26 στη Γλασκόβη.
«Οι χώρες με χαμηλότερο εισόδημα διαθέτουν δισεκατομμύρια δολάρια σε αποπληρωμή χρέους σε πλούσιες χώρες, τράπεζες και διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε μια εποχή που χρειάζονται κατεπειγόντως πόροι για την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης», τόνισε. Συμπλήρωσε, ακόμη, ότι «στη Γλασκόβη, οι πλούσιες ρυπογόνες χώρες πρέπει να σταματήσουν να αποφεύγουν τις ευθύνες τους και να παρέχουν χρηματοδότηση για το κλίμα μέσω επιχορηγήσεων, αλλά και διαγραφής χρεών».
10% επιτόκιο για τις φτωχές χώρες, 1,5%-2,5% για τις πλούσιες
Τα τελευταία 20 χρόνια διεθνείς φορείς, συμπεριλαμβανομένης της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) έχουν ενθαρρύνει τις αναπτυσσόμενες χώρες του κόσμου να χρηματοδοτούν αναπτυξιακά έργα χρησιμοποιώντας τραπεζικά δάνεια και ομόλογα.
Οι δανειολήπτες περίμεναν ότι τα επιτόκια θα μειώνονταν με την πάροδο του χρόνου, όσο πλήρωναν με συνέπεια. Ωστόσο, οι χώρες χαμηλού εισοδήματος εξακολουθούν να πληρώνουν τακτικά περισσότερο από 10% τόκους σε δάνεια σε σύγκριση με ένα μέσο όρο 1,5%-2,5% που καταβάλλουν οι πλούσιες χώρες.
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το ΔΝΤ παρείχε ασφάλιση για τη μείωση ενός ποσοστού των τόκων χρέους που καταβάλλονται από χώρες χαμηλού εισοδήματος – εξαιρουμένων οφειλών προς την Κίνα.
Ο Αούσι Κιμπόουα, από το Ινστιτούτο Εμπορικών Πληροφοριών και Διαπραγματεύσεων της Νότιας και Ανατολικής Αφρικής (SEATINI), που εδρεύει στην Ουγκάντα, δήλωσε: «Λόγω της τεράστιας οικονομικής πίεσης στην Ουγκάντα από την κρίση χρέους, η κυβέρνηση της Ουγκάντα δεν είναι σε θέση να δαπανήσει ό,τι χρειάζεται για την προστασία ανθρώπινων ζωών από τις ζημιές που προκάλεσε η κλιματική αλλαγή. Επιπλέον, εντείνει την εξόρυξη ορυκτών καυσίμων για να πληρώσει το χρέος» και κάλεσε τη σύνοδο της Γλασκόβης να εντάξει στις συζητήσεις την ελάφρυνση του χρέους.
Οι πλούσιες χώρες αναμενόταν να παρέχουν χρηματοδότηση ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως στις αναπτυσσόμενες χώρες για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση και τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής. Η δέσμευση ελήφθη στις συνομιλίες του ΟΗΕ για το κλίμα στην Κοπεγχάγη το 2009.
Τις προηγούμενες μέρες, ο προεδρεύων της Cop26 είπε ότι ήδη η υλοποίηση αυτής της δέσμευσης έχει μετατεθεί για το 2023.
Ωστόσο, η φιλανθρωπική οργάνωση Jubilee Debt Campaign σημείωσε ότι από τη χρηματοδότηση για το κλίμα που έχει δοθεί μέχρι στιγμής, πάνω από τα δύο τρίτα είναι δάνεια, «αυξάνοντας περαιτέρω την κρίση χρέους σε χώρες με χαμηλότερο εισόδημα».


Latest News

Πώς ολοκληρώνουν τον κύκλο ζωής τους τα αιολικά πάρκα - Τι αναφέρει η ΔΕΗ
H ΔΕΗ έχει ήδη ολοκληρώσει το πρώτο Repowering Αιολικών Πάρκων στην Ελλάδα από την ΔΕΗ Ανανεώσιμες, αντικαθιστώντας παλιές ανεμογεννήτριες που ολοκλήρωσαν τον κύκλο ζωής τους με νέες

Το ΣτΕ ακυρώνει μεγάλη επένδυση φωτοβολταϊκών σε περιοχή Natura
Για αδειοδότηση έργων ΑΠΕ εντός ή κοντά σε Natura το ΥΠΕΝ δεν μπορεί να αγνοεί αρνητικές γνωμοδοτήσεις φορέων διαχείρισης λέει το ΣτΕ.

Περιβάλλον: Τα κοράλια απειλούνται με εξαφάνιση
Το 84% των κοραλλιογενών υφάλων του κόσμου επλήγη από το χειρότερο συμβάν λεύκανσης που έχει καταγραφεί

Συνεργασία ΕΤΕπ-Υπερταμείου για τα ελληνικά λιμάνια και την Κλιματική Αλλαγή
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Συμβουλευτική Υπηρεσία της ΕΤΕπ θα υποστηρίξει τις αντίστοιχες λιμενικές αρχές στον εντοπισμό και την αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων

Ημέρα της Γης: Η ΔΕΗ επενδύει στην καθαρή ενέργεια για βιώσιμη ανάπτυξη
Τι περιλαμβάνουν οι δεσμέυσεις του ομίλου ΔΕΗ για μείωση των άμεσων εκπομπών CO2

LG: Αποσύρεται απο επένδυση για μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων
Η LG Energy Solution σε ανακοίνωσή της διευκρίνισε ότι λόγω «των συνθηκών της αγοράς και του επενδυτικού περιβάλλοντος, συμφωνήσαμε να αποσυρθούμε επίσημα από το έργο Indonesia GP (Grand Package)»

Η περιφρόνηση του Τραμπ στην πράσινη ενέργεια ακυρώνει επενδύσεις 8 δισ.
Πολλές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ αναστέλλουν μαζικά επενδυτικά projects στον κλάδο

Η TotalEnergies εμμένει στη καθαρή ενέργεια καθώς οι ανταγωνιστές της αλλάζουν ρότα
Η TotalEnergies διατηρεί τη δέσμευσή του να επεκτείνει τις δραστηριότητές του σε υδρογονάνθρακες αλλά και πράσινη ενέργεια, ενώ BP και Shell στρέφονται στα ορυκτά καύσιμα
![Πλημμύρες: Σημειώθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ στην Ευρώπη το 2024 [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/FLOOD_HUNGRY-600x450.jpg)
Το 2024 η Ευρώπη επλήγη απο εκτεταμένες πλημμύρες [γράφημα]
Οι πλημμύρες το 2024 επηρέασαν περίπου 413.000 πολίτες, σύμφωνα με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό

Ξεκινούν την κατασκευή οκτώ φωτοβολταϊκών σταθμών MORE και ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Καθοριστικό βήμα στη διαδικασία αδειοδότησης για τη MORE και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μακεδονία